Welke wisselmogelijkheden heeft John van den Brom op zijn bank zitten als in de play-offs enkele titularissen niet beschikbaar zijn. Een spotlight op de mannen in de schaduw.

Dennis Praet en Massimo Bruno op zoek naar hun tweede adem, Milan Jovanovic in een dip en geschorst voor de eerste speeldag van de play-offs, Guillaume Gillet, Dieumerci Mbokani en Olivier Deschacht slachtoffer van hun temperament, Silvio Proto die ook al op één kaart van een schorsing staat… Wat nu? Welke alternatieven heeft John van den Brom om enkele van zijn steunpilaren te vervangen. Een analyse van de paars-witte reserves.

THOMAS KAMINSKI

Speelminuten in de competitie: 90

Zijn seizoen / sterktes / zwaktes: Hij speelde zijn enige competitiematch op OHL, zijn ex-club. Dat was tussen de twee CL-voorrondematchen tegen Limassol, toen Van den Brom enkele van zijn sterkhouders liet rusten: Silvio Proto, Cheikhou Kouyaté, LucasBiglia, Guillaume Gillet en Dieumerci Mbokani. Hun vervangers (naast Thomas Kaminski ook Roland Juhász, Osama Hawsawi, Sasja Jakovenko, Fernando Canesin en Denis Odoi) grepen niet echt hun kans (het werd 1-1). Kaminski speelde ook in de beker tegen Boussu-Dour en KV Mechelen, maar niet in de ‘serieuze’ matchen tegen Gent en Genk. Het risico voor hem is dat hij een tweede Michaël Cordier dreigt te worden, die nooit uit de schaduw van Proto wist te komen.

Quote: “Mijn familie komt naar de wedstrijden van Anderlecht kijken, maar ze zien me nooit spelen. Mijn moeder kan haar tranen soms amper bedwingen. Ik ben ongelukkig, ja.” (november 2012)

ANTHONY VANDEN BORRE

Speelminuten in de competitie: 11

Zijn seizoen / sterktes / zwaktes: Hij keerde met de staart tussen de benen terug naar de club van zijn jeugd. Na een reeks mislukkingen hield hij het voetbal ei zo na voor bekeken. In zijn jonge jaren werd hij nochtans bestempeld als een groter talent dan Vincent Kompany. Meer talent in de benen misschien – al valt dat nog te bezien – maar zeker niet in het hoofd. Anderlecht kreeg hem gratis en beschikt met een steeds scherpere Anthony Vanden Borre binnenkort allicht over een valabele optie om te depanneren op de rechtsachter.

Quote: “Tegenover mijn eerste periode bij Anderlecht ben ik veel volwassener geworden. Maar wat gebeurd is, moest gebeuren – dat was mijn lot.” (maart 2013)

DENIS ODOI

Speelminuten in de competitie: 619

Zijn seizoen / sterktes / zwaktes: In het begin kreeg hij voldoende kansen om zich in de ploeg te spelen – hij speelde in de eerste vier matchen de volledige 90 minuten – maar hij wist ze niet te grijpen. Sindsdien gaat hij door de woestijn. Gebrek aan meeval? Eerder een gebrek aan talent, vrezen we. Zelfs tijdens de onbeschikbaarheid van Gillet wordt hij allicht niet op de rechtsachter uitgespeeld. Hij zal daar Vanden Borre of Marcin Wasilewski moeten laten voorgaan.

Quote: “Ik lees in alle kranten dat ik een van de spelers op overschot ben. Ik weet niet waar mijn toekomst ligt.” (januari 2013)

MARCIN WASILEWSKI

Speelminuten in de competitie: 917

Zijn seizoen / sterktes / zwaktes: Net als Odoi speelde hij alle matchen in het begin van de competitie, tot de dag dat Van den Brom besloot dat het puntenverlies tegen de kleintjes (Kortrijk, Leuven, Lierse) niet mocht blijven duren. Sinds half september is Wasyl een luxe-invaller. Een ander minpunt dit seizoen: hij scoort niet meer. Nog geen enkele goal in een aantal minuten dat overeenkomt met tien volledige matchen, terwijl hij de vorige jaren één keer om de vijf matchen het doel vond. In zijn voordeel pleit dan weer dat hij ook van pas kan komen als er in de centrale defensie een gat gedicht moet worden. Bovendien blijft hij populair bij de fans, dat is ook al iets.

Quote: “Ik ben nooit een balgoochelaar geweest, dat klopt, maar men heeft me nooit een gebrek aan inzet of ambitie kunnen verwijten.” (augustus 2012)

BEHRANG SAFARI

Speelminuten in de competitie: 1152

Zijn seizoen / sterktes / zwaktes: Nog een slachtoffer van het matige seizoensbegin. Zijn situatie is ondertussen duidelijk geworden: hij speelt uitsluitend als linksachter en dan alleen als Olivier Deschacht niet inzetbaar is. Behrang Safari is nooit helemaal de mist ingegaan, maar hij kon ook zelden overtuigen. Hij knapt zijn werk op en meer niet: geen offensieve inbreng zoals Deschacht als die in zijn dagje is of zoals Gillet op de rechterkant. De Zweed is nu anderhalf jaar bij Anderlecht en kan het best omschreven worden als een betrouwbare doublure die zelden iets extra’s brengt.

Quote: “In Bazel had ik een jaar nodig om me goed te voelen. Ik had gedacht dat het door mijn leeftijd en mijn ervaring bij Anderlecht sneller zou gaan.” (december 2012)

DEMY DE ZEEUW

Speelminuten in de competitie: 60

Zijn seizoen / sterktes / zwaktes: Demy de Zeeuw werd voor zes maanden gehuurd van Spartak Moskou. Als hij mooie dingen laat zien, volgt er eind mei mogelijk een definitieve overname. Tot op heden was het maar zozo. In de competitie mocht hij vier keer een kwartiertje opdraven. In de beker speelde hij twee onvolledige wedstrijden tegen RC Genk. Dat is al. De voorlopige balans: Biglia blijft incontournable en Sacha Kljestan leidt voorlopig op punten. Dat is hard voor een speler die een vedette was in de Eredivisie, international op het WK 2010 en in Rusland 3 miljoen per jaar verdiende.

Quote: “Het kan zijn dat Biglia blijft. In dat geval zullen we samen spelen.” (januari 2013)

MATÍAS SUÁREZ

Speelminuten in de competitie: 43

Zijn seizoen / sterktes / zwaktes: Het Vanden Stockstadion daverde begin deze maand, 20 minuten voor het einde van de match tegen KV Mechelen. Een voormalige Gouden Schoen met weerbarstige knie (Matías Suárez) verving een andere topper met een verslijtende knie (Milan Jovanovic). Het stadion juichte en applaudisseerde. Paars-wit heeft volgens veel waarnemers een dikke transfer gedaan. De Argentijn zou in de play-offs weleens kunnen ontploffen. Zeker omdat er in de aanval plaatsen vrij zijn (spelers uit vorm of geschorst) en hij die allemaal kan invullen.

Quote: “Het Anderlecht onder Van den Brom is erg sterk, ik zou er graag deel van uitmaken.” (januari 2013)

SASJA JAKOVENKO

Speelminuten in de competitie: 798

Zijn seizoen / sterktes / zwaktes: Weer een seizoen gaat eindigen met de vraag: heeft hij nu wel of niet het niveau om bij Anderlecht te spelen? Volgens de naakte cijfers is het antwoord ja: Jakovenko staat in de top tien van meest efficiënte spelers in eerste klasse (de verhouding tussen speelminuten en doelpunten) en aan de kop van de scorende invallers (niemand die tijdens invalbeurten vaker scoorde dan hij). Maar het antwoord is neen als we zijn regelmaat bekijken: zijn volledige wedstrijden zijn op één hand te tellen. Wanneer hij in de basis stond, werd hij meestal vervangen. Van den Brom heeft hem duidelijk laten verstaan dat hij hem beschouwt als een luxe-invaller, meer niet.

Quote: “Dat men mij niet komt vertellen dat het gemakkelijker is om de laatste vijftien minuten te spelen dan de eerste vijftien!” (september 2012)

RONALD VARGAS

Speelminuten in de competitie: 491

Zijn seizoen / sterktes / zwaktes: In de zomer zal het twee jaar geleden zijn dat hij overkwam van Brugge. De balans oogt pover, door zijn vele zware en lichte blessures. Een keerpunt was de moeizaam gewonnen match tegen Cercle in december: toen maakte hij zijn eerste competitiegoal voor paars-wit. Sindsdien waren er nog wel wat kleine ongemakken maar ook al enkele goeie wedstrijden. Maar de artiest van bij Club was in Brussel nog niet te zien. In de play-offs misschien? Ronald Vargas is in elk geval een van de opties (naast Jakovenko en Suárez) om Jovanovic te vervangen.

Quote: “Ik ben in Dallas gaan trainen en dat was afzien. ’s Morgens oefeningen voor het onderlichaam, na de middag oefeningen voor het bovenlichaam. Maar ik heb er geleerd hoe ik in de toekomst blessures kan vermijden.” (december 2012)

TOM DE SUTTER

Speelminuten in de competitie: 1666

Zijn seizoen / sterktes / zwaktes: Als hij niet klaagt, krijgt hij het verwijt niet ambitieus genoeg te zijn. En dus drukt hij af en toe, enigszins terughoudend, zijn ontevredenheid uit, dat hij niet genoeg speelt naar zijn zin. Maar Tom De Sutter heeft een goed hoofd op de schouders staan en weet dat hij niet hoeft te rekenen op méér dan een rol als doublure van Mbokani. Of een enkele keer aan de zijde van de Congolees in een 4-4-2, maar Van den Brom hanteert dat systeem nog nauwelijks. Zijn statistieken zijn alleszins fraai: 11 goals al. Maar hij verliest wat van zijn mogelijkheden als het tegen de grote ploegen is (met uitzondering van de competitiematch in Genk, toen hij twee keer scoorde). Tegen Club Brugge en Standard kwam hij er amper aan te pas.

Quote: “Rekening houdend met het aantal minuten dat ik gespeeld heb, zijn mijn statistieken bij Anderlecht beter dan bij Cercle.” (oktober 2012)

SAMUEL ARMENTEROS

Speelminuten in de competitie: 35

Zijn seizoen / sterktes / zwaktes: Samuel Armenteros kwam in januari uit Nederland met als duidelijk doel volgend seizoen Mbokani op te volgen. Tot op heden heeft hij weinig gespeeld, zij het wel uitsluitend tegen ploegen uit de top zes: Lokeren, Club Brugge en Standard. Dat volstond toch al om een belangrijke goal te maken, de late gelijkmaker in het Jan Breydelstadion. Maar in de hiërarchie komt hij momenteel niet alleen na Mbokani, maar ook na De Sutter.

Quote: “Ik de nieuwe Mbokani? Dat is wat jullie ervan maken.” (februari 2013)

GOHI BI CYRIAC

Speelminuten in de competitie: 0

Zijn seizoen / sterktes / zwaktes: Zijn transfer in de zomer van 2012 was een investering op lange termijn. Een risico ook wel: Anderlecht betaalde 2 miljoen aan Standard voor een speler die twee keer was geopereerd aan de kruisbanden. Gohi Bi Cyriac, wiens procedure om Belg te worden loopt, heeft nog altijd geen minuut gespeeld voor paars-wit, maar zijn terugkeer is nakend. Toch is er voorbehoud… Niemand durft erop te wedden dat hij zijn oude niveau weer zal halen. De Ivoriaan heeft ook geen enkel matchritme en de concurrentie als diepe spits is groter dan voor eender welke andere positie.

Quote: “Ik weet niet wanneer ik mijn eerste match zal spelen, maar ik zal Anderlecht zeker nog diensten bewijzen. Ik hoop klaar te zijn voor het begin van de play-offs om dan samen te spelen met Mbokani, Jovanovic, Praet en Vargas. Een echt dream team.” (december 2012) ?

DOOR PIERE DANVOYE – BEELDEN: IMAGEGLOBE

De Sutter kan fraaie statistieken voorleggen, maar verliest van zijn mogelijkheden tegen de grote ploegen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content