Acht Belgen zitten er in de A-kern, vier van hen komen nagenoeg wekelijks aan de aftrap. Zonder blessures waren dat er zelfs meer. Trainer Atteveld licht hun kwaliteiten en gebreken toe.

* Bram Castro (25 jaar, doelman, 32 wedstrijden dit seizoen) kwam in 2005 van STVV en is sinds halverwege vorig seizoen titularis. “Hij begon als tweede keeper na Kujovic en is zich steeds beter gaan ontwikkelen. Hij is een bescheiden jongen en dat is een goede eigenschap náást het veld, maar op het veld willen we als Nederlanders graag wat meer bluf zien. Dat heeft hij goed opgepikt, hij is stabieler geworden en heeft dit seizoen slechts één wedstrijd gemist.”

* Davy De fauw (26 jaar, verdediger, 32 wedstrijden) ging al op zijn 20ste naar Nederland waar hij vijf jaar voor Sparta Rotterdam uitkwam. “Hij was eerst een aanvallende rechtsback, maar we hebben hem in het centrum gezet om van achteruit te voetballen. Hij is offensief ingesteld met oog voor de ruimte. Een van de pijlers van de ploeg.”

* Roland Lamah (20 jaar, flankaanvaller, 32 wedstrijden) is samen met zijn maatje, de Ivoriaan Cheikh Tioté, uitgeleend door Anderlecht, bij wie ze nu aan het elastiek zitten. Of ze mogen blijven of naar het Astridpark moeten terugkeren, is een open vraag. “Ik vind het belangrijk voor ons en goed voor Roland dat hij nog een jaar zou blijven, maar ik ben natuurlijk trainer van Roda … Hij heeft nog pieken en dalen, maar zijn bevliegingen zijn soms ongelooflijk. Hij is een typische linksbuiten én onze topschutter met elf goals. Roland denkt dat hij niks van Anderlecht hoort, maar hij mag gerust zijn: er is veel contact tussen de clubs en Anderlecht doet zijn scouting goed.”

* Jeanvion Yulu-Matondo (22 jaar, spits, 30 wedstrijden) verliet vorige zomer Club Brugge als spits op overschot. “Hij komt uit een ander spelsysteem en is er lang mee bezig geweest hoe hij precies moest lopen. We hebben er specifiek op gewerkt en ondertussen heeft hij ook zijn doelpuntjes meegepikt. Het is dus behoorlijk zuur dat hij net nu geblesseerd raakte.”

* Dieter Van Tornhout (23 jaar, aanvaller, 18 wedstrijden) ging van Club naar Sparta Rotterdam en vervolgens naar Roda. “We hebben hem zijn beperkingen doen inzien en daar is hij beter door geworden. Hij hoeft niet te dribbelen, maar kan door zijn fysiek perfect een bal bijhouden. Hij is ongeduldig omdat hij vindt dat hij niet genoeg speelt.”

* Jamaïque Vandamme (22 jaar, flankaanvaller, 1 wedstrijd) kwam in 2006 van Roeselare, speelde vorig jaar geregeld, maar raakte in de voorbereiding op dit seizoen geblesseerd. Hij is nog maar net terug. “Daardoor heeft hij hier zijn top nog niet gehaald. Hij was ook gewoon van achter de bal te spelen, wat bij ons heel anders is. Hij heeft zich dus moeten aanpassen, maar het blijft een erg snelle en creatieve voetballer.”

* Cliff Mardulier (25 jaar, doelman, 0 wedstrijden) raakte na de zaak-Ye op een zijspoor, maar werd door Roda opgevist. “Het is een groot talent, dus wilden we hem een nieuwe kans en een springplank aanbieden. Hij was erg ambitieus en had gedacht de andere twee keepers even uit de ploeg te spelen. Dat is nog niet gelukt, want om in het eerste te komen, moet je tonen dat je béter bent dan de anderen.”

* Vincent Lachambre (27 jaar, verdediger, 0 wedstrijden) kwam al in 2001 van Harelbeke. Hij kende een annus horribilis door het verlies van een kind en zware blessures. “Een linkspoot met typisch Belgische onverzettelijkheid. Hij heeft ook veel humor en ligt goed in de groep. Uit de grond van mijn hart: we missen hem heel erg. Met hem erbij hadden we nog beter gepresteerd.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content