KV Mechelen is de eerste ploeg die Club Brugge dit seizoen van puntengewin houdt. Malinwa speelde zo’n 75 minuten met tien man, maar boekte toch een 2-1-zege. De nummer drie in de stand zegepraalt dankzij de kracht van het collectief.

Toen KV Mechelen vorig seizoen op het punt stond om door te stoten naar de bekerfinale, pakte Sport/Voetbalmagazine uit met een cover waarop de sterkhouders van het toenmalige team prijkten: spits Björn Vleminckx, linksback Nana Asare, middenvelder Koen Persoons en doelman Olivier Renard. Exact vier maanden later kon trainer Peter Maes op geen van die vier een beroep doen tijdens de eerste thuistopper die geel-rood wachtte in het nieuwe seizoen, tegen Club Brugge. Vleminckx en Asare versierden een transfer. In Gent kreeg Persoons rood, waardoor hij zaterdag geschorst was. En een blessure houdt Renard aan de kant. Toch knoopte Malinwa aan met de gewoonte om thuis rendement te halen tegen de grote clubs.

Komende spelers

Na de aftocht van Vleminckx schakelde geel-rood over op een andere spelwijze. Zaterdag begon Aloys Nong weer diep in de spits, met David Destorme hangend achter hem. Nong moet gaten trekken waar Destorme in kan duiken. “Een jongen als David wilden we al een tijdje,” aldus Maes, “een nummer tien die eigenlijk tweede spits is, een negen en een half. Hij laat anderen goed voetballen en koppelt dat aan rendement voor zichzelf.

“Vorig seizoen zetten we de boel hoger vast. Nu dwingen we meer kansen af, omdat Nong en Destorme balvast zijn en diepte creëren, waardoor de tegenstander achteruit moet en we ruimte voor onszelf maken in de tweede lijn. Komende spelers bieden een beter rendement dan jongens die al vooraan staan.”

Achilleshiel

Voorlopig mist Mechelen Vleminckx iets minder dan Asare, wiens plaats ingenomen wordt door Antonio Ghomsi. Maes vindt dat die zijn defensief werk prima opknapt. “Maar dat is niet genoeg. In balbezit is hij nog niet dominant naar voren toe.” Daarom zou de bijdrage van de linkerflankspeler groter moeten zijn. Eerst vulde Abdul-Yakinu Iddi die positie in. “Maar hij kan na zijn blessureleed nog niks extra’s brengen”, aldus Maes.

KV hoopte dat Aymar Fabrice Moro Mvé ook een optie zou zijn links achteraan, waardoor Ghomsi een rij zou kunnen opschuiven. Maar Moro blijkt nog te groen. En Abdallah Khaled Deeb Salim, die ook op Iddi’s plaats kan spelen, moet het ritme nog oppikken. En dus is de linkerflank de achilleshiel. “Daar is het compenseren”, knikt Maes.

“We moeten nu hard knokken om te behouden wat we vorig jaar opbouwden. Als we Vleminckx en Asare hadden kunnen houden, zouden we met onze versterkingen een stap vooruitgezet hebben.”

Gaatjes vullen

Op de rechterflank stond zaterdag Joachim Mununga. Hoewel die nog niet volledig fit was, wilde de trainer hem in de basis, om Club achteruit te laten lopen. Gewaagd, want mét een heel offensieve rechterflankspeler en zónder de corrigerende ingrepen van Persoons dreigde het evenwicht zoek te raken. Maar het liep goed, met dank aan Yoni Buyens, die glansrijk debuteerde. Zo viel de afwezigheid van Persoons amper op, net als die van Renard, wiens taak weer probleemloos overgenomen wordt door Wouter Biebauw.

Het is een grote sterkte van KV Mechelen: het vermogen om weggevallen pijlers of ontbrekende hoekstenen op te vangen. Geel-rood bewees vorig seizoen al dat het dat kon, en zaterdag toonde Malinwa die kwaliteit zelfs tíjdens een match, toen Wouter Vrancken rood kreeg. Na zijn stroeve start bij KV manifesteert de ex-Genkmiddenvelder zich volgens Maes. “Twee spelers met persoonlijkheid vertrokken. Ik gaf aan dat nieuwe mannen moesten opstaan. Dit is een andere Vrancken dan diegene die hier aankwam. Ik heb het over leiderschap, maar ook over mobiliteit en werkkracht.” Toen uitgerekend hij zaterdag vroeg van het veld moest en Maes het vertikte om een extra defensieve speler in te brengen, losten de overblijvers het zaakje weer op. Het bracht de trainer er zelfs toe de tackle van Vrancken met de mantel der liefde te bedekken.

door kristof de ryck – beelden: belga

We moeten hard knokken om te behouden wat we vorig seizoen opbouwden.

Peter Maes

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content