Michele Scarponi vreest niet voor koningsdrama.

Terwijl zaterdag in het Deense Herning de 95e Ronde van Italië begint, wacht de laureaat van vorig jaar nog altijd op zijn trofee. Michele Scarponi kreeg pas begin februari zijn plaats op de erelijst, toen de oorspronkelijke winnaar Alberto Contador met terugwerkende kracht geschorst werd en uit de uitslag geschrapt.

Lange tijd speelde Scarponi met de gedachte om net als zijn landgenoot Vincenzo Nibali dit jaar de Giro over te slaan en resoluut op de Tour te mikken. “De Tour blijft de belangrijkste wedstrijd ter wereld”, verklaart de Italiaan. “De combinatie met de Giro is allesbehalve eenvoudig. Tussen de rondes van het Baskenland en Trentino ( midden april, nvdr) maakte ik echter de keuze om toch aan de Giro mee te doen. Het parcours staat me meer aan, de tifosi rekenen op me en ik droom ervan om de roze trui eens op de straat te winnen in plaats van voor de jury.”

Dit voorjaar was Scarponi tot nu toe slechts “een schim van de adelaar van vorig jaar”, zoals oud-Girobaas Angelo Zomegnan recent liet optekenen. “Maar dat was de bedoeling”, zegt Scarponi. “Ik begon bewust behoedzamer aan het seizoen om mijn topvorm te bereiken in de derde week van de Giro. Ik ben er zeker van dat ik Zomegnans woorden de komende weken zal ontkrachten.”

Terwijl Scarponi zijn denderende seizoensbegin van 2011 niet kon herhalen, schitterde zijn ploegmaat Damiano Cunego twee weken geleden nog in de Dolomieten tijdens de Ronde van Trentino. Het overtuigde de ploegleiding van Lampre-ISD om ook de kleine prins alsnog in de Giroploeg op te nemen. Cunego zou aanvankelijk alles op de Tour zetten.

Cunego’s selectie – zo klinkt het in Italië – duidt op een gebrek aan vertrouwen vanwege de ploeg in Scarponi als kopman. Parallellen worden getrokken met de Giro van 2004, waarin de toen nog piepjonge Cunego zijn kopman Gilberto Simoni overvleugelde en het harnas in joeg. Maar Scarponi moet lachen met die vergelijking. “Tussen ons beiden zal zo’n farce niet gebeuren. Damiano weet perfect dat de Giro voor mij hét hoofddoel van het jaar is. Hij zal in steun rijden van mij.”

De hiërarchie binnen de ploeg staat voor Scarponi dus vast. Zijn ploegmaat rangschikt hij niet toevallig pas bij de kanshebbers van de tweede lijn: “Cunego hoort in een rijtje thuis met renners als Joaquim Rodríguez, John Gadret, José Rujano en Domenico Pozzovivo.”

Zijn eigen naam noteert Scarponi in het lijstje van de topfavorieten. “Al ben ik niet de enige vijfsterrenfavoriet”, voegt hij er meteen aan toe. ” Ivan Basso en Roman Kreuziger zie ik als mijn belangrijkste concurrenten. Normaal zou ik hier ook Fränk Schleck noemen, op basis van zijn podiumplaats in de Tour vorig jaar. Fränk kan zeker een belangrijke rol spelen. Maar omdat hij slechts als vervanger aan de start komt, plaats ik hem toch eerder bij de schaduwfavorieten.”

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content