Na 36 jaar is het weer zover. Alemannia Aachen, met in de kern onze landgenoot Bernd Gerd Rauw en de Nederlandse aanvaller Erik Meijer (36, ex-R Antwerp FC), keert terug naar de Bundesliga. Exact 504 wedstrijden duurde het voor de club van voorzitter Horst Heinrichs de deur naar het hoogste niveau weer openbeukte. In 1999 keerde de cultclub terug in de tweede Bundesliga nadat hij op een bepaald moment was afgegleden naar de Oberliga. Die reeks is vergelijkbaar met onze vierde klasse.

In hun oude Tivolistadion, dat plaats biedt aan bijna 21.000 toeschouwers met slechts 3600 overdekte zitjes, realiseerde Alemannia Aachen de laatste jaren enkele mirakels. Zoals in 2004, toen het als tweedeklasser de bekerfinale haalde en mocht proeven van de UEFA-cup. Het vormde voor de troepen van trainer Dieter Hecking, die twee seizoenen geleden overkwam van VfB Lübeck, de ideale motivatie om te strijden voor een promotieplaats. Drie opeenvolgende jaren lukte het net niet, nu dus wel. Sterkhouder van de ploeg is de 37-jarige Willi Landgraf, het typevoorbeeld van een echte strijder, terwijl ook Laurentiu Reghecampf, Sascha Rösler en MariusEbbers kunnen uitpakken met ervaring op het hoogste niveau.

Sportief directeur Jorg Schmadtke moet echter rekening houden met het afscheid van aanvoerder Erik Meijer. De oud-spits van onder andere PSV, Leverkusen, Liverpool en Hamburg was dit seizoen in 22 duels goed voor vijf goals, maar wordt straks opgenomen in het management van het team. Hoewel de promotie al een feit is, wil hij het seizoen wel als kampioen afsluiten. “In mijn lange loopbaan haalde ik nog nooit de titel”, verklaarde Meijer in die Welt. “Die droom wil ik nog wel eens realiseren.” Hij denkt dat Alemannia, dat streeft naar een budget van twintig miljoen euro, de Bundesliga iets kan bijbrengen. “Wij brengen het echte voetbal terug. Dat betekent : de Engelse stijl, met veel duelkracht en loopvermogen. In ons stadion zitten de fans nog dicht bij het veld. Dat stoort onze tegenstanders, maar geeft ons een on- gelofelijke kick.”

Bernd Thijs komt dit seizoen niet meer in actie. De Limburgse middenvelder van Borussia Mönchengladbach werd in Leuven aan de rechterknie geopereerd.

Boubacar Sanogo, de Ivoriaanse spits van Kaisers- lautern die dit seizoen al tien keer scoorde, liep een gebroken middenvoetsbeentje op. De 23-jarige aanvaller staat in de belangstelling van Werder Bremen, waar hij eventueel Nelson Valdez (interesse van Borussia Dortmund) moet vervangen.

Valérien Ismaël (30) kreeg op basis van tv-beelden een schorsing van drie speel- dagen. Tegen Arminia Bielefeld ging de Franse centrale verdediger even door het lint, toen hij bij een hoekschop een elleboogstoot uitdeelde.

Per Mertesacker (21) maakte bekend dat hij ook volgend seizoen nog voor Hannover 96 speelt. De 20-voudige international, een centrale verdediger, ligt nog tot 2008 onder contract, maar Werder Bremen bracht een bod van drie miljoen euro uit.

Youssef Mokhtari (27) en FC Keulen verbraken in onderling overleg het contract van de Marokkaanse middenvelder, die onder Hanspeter Latour niet meer aan spelen toekwam.

Armin Veh (45) werd eerder aangekondigd als een tijdelijke oplossing, maar het bestuur van VfB Stuttgart besliste nu toch dat de trainer een contract krijgt tot 2007.

Torsten Frings (29) kreeg eindelijk duidelijkheid over de blessure die hem al weken aan de kant houdt. De middenvelder van Werder Bremen kampt al sinds 18 maart met een scheenbeenbreuk. Het WK komt echter niet in gevaar voor de Duitse international.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content