Nergens waaien crisissen zo snel weg als bij Anderlecht. Een overtuigende 2-0-zege tegen RC Genk brengt de kampioen weer aan de leiding in het klassement, niets viel er nog te zien van de innerlijke twijfel waaronder paars-wit gebukt leek te gaan. Er was weer strijd en beleving, vuur en passie. Het blijft verbazend dat Anderlecht die mentale veerkracht niet elke week toont, maar dat is een kwaal die niet weg te branden valt uit de ziel van de club.

Anderlecht trekt woensdag naar AA Gent en dan naar Lokeren, dan zal blijken of de ploeg inderdaad weer overeind is gekrabbeld. RC Genk miste zaterdag mentale en fysieke scherpte. Om zich volop op de titelstrijd te concentreren geven de staf, spelers en bestuursleden van Anderlecht geen individuele interviews meer. De dag voor de match zal een trainer en een speler de pers toespreken, zo heette het in een afgelopen zondag verspreid perscommuniqué.

Het is vreemd dat Belgische (top)clubs de rol van de media niet op hun juiste waarde taxeren. Toen Louis van Gaal trainer werd van Bayern München verbaasde hij zich erover dat iedere training toegankelijk was voor de pers en dat achteraf telkens de mogelijkheid bestond om met een aantal spelers te praten. Van Gaal wilde dat veranderen maar werd meteen teruggefloten door de perschef, Markus Hörwick. Die vindt dat het zijn taak is om zijn club in de media te brengen. Negatief nieuws is zelfs beter dan geen nieuws, zegt hij. In een stad als München, met een boulevardpers, wil dat wat zeggen.

Hier geven sommige clubs de indruk de media te aanzien als een noodzakelijk kwaad. Dat mag dan voor een deel te maken hebben met vaak ongenuanceerde berichtgeving en met een journalistiek waarin het banale hier en daar tot een hoofdzaak is uitgegroeid, de weg naar een professioneel communicatiebeleid is in dit land nog lang. Bij AA Gent moeten interviews vanaf nu aangevraagd worden aan … Manu Ferrera, de hulptrainer. Vervolgens wordt alles nog eens nagelezen door de commercieel directeur. Overal merk je dat kritische passages steevast worden geschrapt. Veel beter zou het zijn na te denken over de manier waarop spelers zich in de media verkopen. Het is niet de bedoeling dat ze uitgroeien tot clichémannetjes. Spelers moeten de kans krijgen om hun mening te ventileren zonder dat ze daarom de club schade toebrengen.

Ook Standard schermt zich bij tijd en wijle graag af van de pers. De Luikse club voetbalt zeer efficiënt in deze play-off 1. Natuurlijk mist het iedere logica dat een club die zich pas op de laatste reguliere speeldag voor play-off 1 plaatste zich nu in het titeldebat kan mengen. Maar de spanning blijft te snijden, al zijn de financiële offers die van de supporters worden gevraagd te groot. Dat de partij tussen Anderlecht en RC Genk, toch het nummer twee tegen het nummer één, amper 19.000 toeschouwers haalde, is meer dan een indicatie.

Ook bij de supporters van Club Brugge lijkt de animo rond play-off 1 minder dan vorig seizoen. Voor het eerst dit seizoen waren er, afgelopen zondag voor de match tegen Lokeren, minder dan 20.000 toeschouwers. Club miste de kans om in het klassement verder op te schuiven. Het speelde nochtans een uitstekende eerste helft. Maar steeds meer wordt duidelijk dat het gebrek aan een slagvaardige spits blauw-zwart zuur opbreekt. Joseph Akpala stuntelde evenzeer als zijn vervanger Dorege Kouemaha. De beide aanvallers van Club scoorden in deze competitie samen acht doelpunten op een totaal van 64 goals. Dat is niet eens twaalf procent.

Slechte cijfers legt ook AA Gent voor. Tegen de ploegen uit play-off 1 haalde het in de reguliere competitie negen punten op 30, in play-off 1 twee punten op negen. De Buffalo’s herpakten zich na een moeizame competitiestart uitstekend, serveerden bij vlagen goed voetbal, maar dreigen nu met lege handen achter te blijven.

Toch valt niets te voorspellen in deze play-off 1 waarin de scenario’s iedere week veranderen. Ook al is er in de Gentse bestuurskamer sprake van een grote zenuwachtigheid. Het is de volgende stap op weg naar de top: ook in momenten van wurgende stress het hoofd koel houden.

DOOR JACQUES SYS

De Brugse spitsen maakten … acht doelpunten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content