Miskopen, volgens velen gros- siert Club Brugge er de laatste jaren in. Degryse moet buiten, want hij haalt spelers van een middelmatig niveau die Club niks kunnen bijbrengen. Daarmee ga ik niet akkoord. Alle transfers die hij deed, werden eerst bejubeld. Hij haalt telkens zeer beloftevolle spelers met een groot potentieel, of gevestigde waarden die met hun ervaring en intrinsieke kwaliteiten Club veel kunnen bijbrengen. Dat ze niet doorbreken, ligt uiteindelijk niet aan Degryse. De technische staf moet die spelers met een groot potentieel (zoals Dufer, Van Heerden, Dreesen …) verder laten evolueren en ze klaarmaken voor het grote werk. Daar heeft Degryse geen schuld meer aan. Toch is de technisch directeur mede verantwoordelijk voor het huidige spelpeil bij blauw-zwart. Degryse gaat volgens mij niet in de fout met de aankopen die hij doet, maar wel met de lacunes in het elftal die hij niet opvult.

Een goed voorbeeld daarvan is Ivan Leko : de nummer 10 die niet past in het concept van Emilio Ferrera. Hoewel technisch uitmuntend, wordt Leko toch vaak gezien als miskoop. Maar de Kroaat zelf is niet het probleem. Het probleem is het gebrek aan een defensieve of dynamische middenvelder, genre Gattuso, Borowski of Diarra. Om een voorbeeld te geven : Pirlo, Juninho, Riquelme of Micoud verdedigen geen meter mee. En toch kunnen hun ploegen meestrijden op het Europese vlak omdat de andere centrale middenvelder de spelmaker ontlast van de verdedigende taken. Al wat ze moeten doen, is ervoor zorgen dat ze aanspeelbaar zijn en zich concentreren op hun aanvallende rol. Laat Leko in zo’n rol spelen en hij doet zeker niet onder voor Pär Zetterberg, ook één van die klassieke spelmakers en beste spelers in België van het laatste decennium. Beide spelers zijn gezegend met een briljante doorsteekpass. Leko wordt niet voor niets de beste Kroatische speler van zijn generatie genoemd. Als je Rapaic mag geloven, is Leko een pure artiest. Welnu, artiesten moet je laten spelen, niet werken. Een type als Diarra, Gatuso of Borow- ski moet op Belgisch niveau haalbaar zijn voor Club Brugge. En eens je dat soort speler in je rangen hebt, zullen je spelmakers beter renderen en een duidelijke meerwaarde geven. Misschien kunnen deze spelers dan zelfs zorgen voor dat stukje creativiteit en technisch surplus waar blauw-zwart zo vaak nood aan heeft.

BJöRN HINDERYCKX, BRUGGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content