De 43-jarige Spanjaard Juan Carlos Garrido, ex-Villarreal, is de nieuwe coach van Club Brugge. “Die keuze heeft minstens het voordeel van de twijfel”, zegt sportschrijver Raf Willems, bij wie de meest recente Duitse biografie over de legendarische Clubcoach Ernst Happel nog nazindert. “Laat het een symbolische daad zijn om twintig jaar na de dood van Happel opnieuw voor een coach te kiezen die staat voor aanvallend voetbal. Villarreal heeft altijd geprobeerd technisch hoogstaand voetbal te brengen. Bovendien gaat Garrido prat op zijn bewondering voor Sir Alex Ferguson van Manchester United. Die twee indicaties stemmen mij voorlopig optimistisch.”

Willems’ blauw-zwarte hart bloedt van Clubs recente trainerskeuzes. “De grote oorzaak van de neergang onder Bart Verhaeghe, maar ook daarvoor al, is dat men heeft verzuimd om zich te verdiepen in welk voetbal Club moet spelen. Voetballen is aanvallen: dat was Happels slogan die Club zijn successen bracht. Dat staat bijna haaks op No sweat, no glory. Alsof Club staat voor werkvoetbal, met spelers die zich alleen maar in het zweet lopen. In het DNA van Club zit veel meer: aanvallen, risico nemen, snelheid van uitvoering en techniek, maar altijd binnen het collectief én met brains. Kortom, alles waar Happel voor stond. De Clubsupporters hebben dat altijd beter begrepen dan hun bestuur. Vandaar hun verzet tegen het ontslag van Adrie Koster en de komst van Francky Dury. Dury is een vakman voor wie ik veel respect heb, maar hij kijkt de kat uit de boom en neemt geen risico’s. Christoph Daum was opnieuw een foute keuze. Zijn resultaatvoetbal deed pijn aan de ogen. En Georges Leekens staat van oudsher bekend om zijn kick-and-rush en langeballenvoetbal dat het middenveld overslaat.

“Van al die trainers is Koster degene bij wie Garrido het dichtst aanleunt. Het rare is dan ook dat het huidige bestuur uitgerekend Koster de deur uitgewerkt heeft. Het is mijn overtuiging dat hij had kunnen slagen als ze hem op enkele sleutelposities met betere spelers hadden omringd. Ik hoop van harte dat diezelfde mensen zich nu bij de twintigste verjaardag van het overlijden van Happel echt eens gaan verdiepen in de soul van Club Brugge. Volgens mij hebben zij die zwaar onderschat.”

DOOR JAN HAUSPIE

“Aanvallen zit in het DNA van Club, niet no sweat no glory.”

sportschrijver Raf Willems

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content