Inmiddels scheiden nog slechts vijf overwinningen Club van zijn eerste ‘double’ in tien jaar, maar geen mens in Brugge die echt gelukkig lijkt.

“Ons spel vond ik allesbehalve goed, maar ik ben uiteraard wel opgelucht dat we wonnen”, sprak Dany Verlinden (38) na afloop. “Telkens weer hopen we op die ommekeer, op die klik, maar het komt maar niet. Echt beter wordt het niet. Eigenlijk is het al een heel seizoen zo. De hele goeie wedstrijden, denk ik, kunnen we op één hand tellen; dan moet je alleen maar blij zijn dat je de punten haalt.”

Hoe komt dat toch ? Mentale moeheid ? Sleet op het systeem ? Relatie van de trainer met een aantal invloedrijke spelers beetje bij beetje uitgehold, na wat er al allemaal is gebeurd, verteld en geschreven ? “Ik denk niet dat je daarover kunt gaan beginnen discussiëren,” reageert Verlinden, “maar goed : als het niet lukt, dan lukt het niet. Kom je niet in je eigen spel, dan probeer je andere dingen, en ga je in een systeem spelen dat je misschien niet echt ligt of waar je de spelers niet voor hebt. Het is ook niet altijd makkelijk, maar je moet nu eenmaal roeien met de riemen die je hebt. Club Brugge is, denk ik, ook niet Anderlecht of Genk, waar ze misschien wel over meer middelen beschikken.”

Na de thuisnederlaag tegen AA Gent wees Dany Verlinden naar de trainer. Wij, zo sprak hij, krijgen geen gehoor. En zo, voegde hij er nog aan toe, dreig je de titel weg te geven. Waarover had hij het toen eigenlijk ? “Persoonlijk vond ik dat wij als ploeg veel meer hebben aan Timmy ( Simons, nvdr) voor de verdediging dan als rechtsmidden, waar hij toch veel van zijn mogelijkheden verliest”, is Verlinden nu concreet. “Na de individuele gesprekken die dan tijdens de week werden gevoerd, zijn we dan toch weer met ons middenveld van voorheen gaan spelen. Ik wil niks afdoen van de verdiensten van Birger Maertens, maar ik denk dat je voor de verdediging iemand moet hebben die constant ballen opeist. En : dat het elftal eigenlijk niet afhankelijk mag zijn van een jongen van twintig jaar. Als je iemand als Timmy hebt, wiens grootste kwaliteiten die van verdedigende middenvelder zijn, dan moet je hem daar dan gewoon terugzetten – en andere knopen doorhakken, wat dan ook is gebeurd.”

at er gebeurde, dat is : Maertens werd centrale verdediger, Lembi kwam linksboven in de driehoek op het middenveld te staan. “Ja. Eigenlijk zijn we al heel de competitie op zoek naar een speler die linksmidden zou kunnen spelen”, zegt Verlinden. “Er zijn er al zoveel die hun kans hebben gekregen, en nooit, denk ik, is er evenwicht gevonden. Daar zijn ze dus nog altijd naar op zoek.”

En wat er niet gebeurde, dat is : zo ver dat de trainer met twee centrumspitsen in 4-4-2 gaat spelen, is hij nog niet gekregen. “Het is ook zo dat Rune ( Lange, nvdr) het momenteel zeer moeilijk heeft en het misschien wel aangewezen is er iemand in steun bij te ztten,” meent Verlinden, “maar de trainers zullen ook wel hun redenen hebben om het niet te doen.”

Neen, er hangt niet wat heet een geweldige sfeer in het Jan Breydelstadion. “Er is,” vindt Verlinden, “na het geval-Anderlecht op Club een sfeer gecreëerd die niet goed is voor de club in het algemeen. Dingen die in een spelersgroep gebeuren en naar buiten komen, dat is niet echt goed om dan te zeggen : we zullen als blok reageren. Een blok is er niet echt meer, zoals het vroeger was. Dat is gewoon de realiteit. Nu, we weten waar we voor staan : als eerste of tweede eindigen, betekent een kans op deelname aan de Champions League, wat op zich zowel voor de club als de spelers belangrijk is. Ik denk dat dat al een motivatie moet zijn om er nog vier keer keihard tegenaan te gaan. Nog vier keer winnen wordt aartsmoeilijk, maar een titel gooi je niet zomaar weg, vind ik, als je op vier speeldagen van het einde eerste staat. Als je dan geen kampioen wordt, komt dat hard aan.”

Het competitieslot had een ietsje comfortabeler gekund, gemoeten. “We verloren een aantal wedstrijden die we niet mochten en die we niet kònden verliezen”, vindt Verlinden. “Thuis tegen Genk, op Genk, op Anderlecht, thuis tegen Gent ook, dat zijn wedstrijden waarvan je zegt : dat kàn niet. Niet dat we ze allemaal verdienden te winnen, maar daarom moet je ze ook nog niet verliezen. Zeven is te veel. Dan spreek ik niet over het spel op zich, maar over individuele fouten die zijn gemaakt. Je kunt het niemand kwalijk nemen, maar als trainer ben je er wel afhankelijk van. Dan mag je er nog alles aan doen, op het veld zijn het de spelers die het moeten doen.”

Het is een calvarietocht, dit seizoen. Grote liefde is het al lang niet meer tussen club en trainer. Zouden hun wegen zich straks niet beter scheiden ? “Och God, ja…”, zegt Verlinden. “Je weet wat je aan iemand hebt. Iemand anders moet je altijd… Ik bedoel : je moet de juiste mensen vinden. Ik denk ook : als je vorig seizoen tweede wordt, met zo’n schitterende eerste ronde en een iets mindere terugronde, en je staat nu eerste… In dat geval, denk ik, kan je als club moeilijk zeggen : dit is onvoldoende. Dan moet je dat maar zien… wat de toekomst brengt. Op een maand kan het ook nog helemaal omslaan. Winnen we de beker en de titel, dan zal het allemaal rozegeur en maneschijn zijn, zullen we maar zeggen. Dan heb je alles gewonnen wat er te winnen valt, en wat moet je dan als trainer nog meer doen ?”

uist, desgevallend vertrekken, in schoonheid afscheid nemen zelfs. Zo zoekt Standard een trainer die altijd pressing speelt, gaf Michel Preud’homme vorige week nog eens aan. In België, zo sprak hij, is er maar één; hij ligt, aldus nog Preud’homme, vooralsnog in balans met buitenlandse kandidaten. Klaar.

“Standard ? Wij ontvingen nog geen signaal dat Sollied, die trouwens actief aan onze toekomst meewerkt, zijn driejarig contract bij ons niet zal uitdoen”, beweert secretaris Jacques De Nolf. “Nu, wij liggen daar ook absoluut niet wakker van, hoor. Niet dat we het verwachten of zelfs hopen, helemaal niet, maar als bestuur moet je in deze tijden hoe dan ook op alles voorbereid zijn. Ik bedoel : wat er ook gebeurt, het bestuur heeft zijn ideeën in het achterhoofd. Onze transferpolitiek afstemmen op al dan niet deelname aan de Champions League zullen we zeker niet doen. Nooit !

“Los van het systeem dat we volgend seizoen zullen spelen, met of zonder Sollied, hebben we nood aan een paar spelers die een meerwaarde kunnen geven aan de club, aan de stijl en aan het spelniveau. Maar ik haast mij om erbij te zeggen dat de kern daarom niet zoveel kleiner zal zijn, want ons beleid is en blijft gericht op overwegend Belgische spelers, op jonge talenten aantrekken en ook elk jaar de eigen jeugdspelers die het verdienen te laten aansluiten bij de A-kern. Geen enkele trainer die zal moeten zeggen : ik heb een te grote kern. Dat is iets wat niet kan in de visie van Club Brugge.”

Ook klaar.

De vraag lijkt momenteel alleen nog : stapt Trond Sollied straks zelf op, of wordt hij buitengegooid, of wordt er in onderling akkoord op een fatsoenlijke manier van elkaar afscheid genomen ?

door Christian Vandenabeele, ,

“Niet dat we het verwachten of hopen, maar wij liggen absoluut niet wakker van een eventueel vertrek van Sollied.” (Jacques De Nolf)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content