Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Zo uitdrukkelijk de afwezigheid van voorzitter Van Maele werd verschoond, zo hard werd er over Marc Degryse gezwegen. Op het veld zag Trond Sollied Club Brugge nogal wat doelpunten slikken.

Maandag

Als Club Brugge tegen de avond op Zaventem landt, is het van vrijdag geleden dat het nog een donkere nacht zag. Twee nederlagen werden er in Noorwegen geleden, maar diep onder de indruk geraakt is het gezelschap vooral van de middernachtzon en de schoonheid van de natuur in het land van zijn trainer.

Na de provinciale oefenpartijtjes tegen Knokke (7-1), Gistel (7-0) en Torhout (6-0), waarin iedereen mocht meedoen, werd het afgelopen weekend ernst. Rosenborg en Bodo Glimt, de twee Noorse clubs die Trond Sollied trainde, zijn eersteklassers en bovendien volop in competitie.

Tegen Rosenborg verloor Club met 3-2, Duarte en Mendoza scoorden. Het speelde er met : Verlinden; Cornelis ( De Cock), Maertens, Clement, Van der Heyden ( Van de Ven); Simons, Englebert, Serebrennikov ( Ceh); Martens ( Smolders), Duarte ( Lange) en Mendoza.

Tegen Bodo Glimt verloor Club met liefst 5-1, omdat het er volgens de technische staf vooral in snelheid werd gepakt. Sillah scoorde. Het speelde er met : Stijnen; De Cock, Van de Ven, Dewulf, Sani; Geeraerts, Smolders, Ceh ( Roelandts); Sillah, Lange (Duarte), Ristic ( Schockaert).

Grote afwezige in de selectie was Gert Verheyen. Gert bleef thuis wegens kniepijn en zal het drie weken rustiger aan doen. Gert leverde bij zijn terugkeer uit vakantie trouwens zijn aanvoerdersband in, nadat hij in Het Nieuwsblad uit de mond van zijn trainer had moeten lezen dat : hij het voorbije seizoen zijn beste voetbal niet had kunnen brengen en het voor hem misschien bevrijdend zou werken als hij die verantwoordelijkheid van aanvoerder niet langer tegen wil en dank zou moeten dragen; én dat de trainer zich soms afvroeg of de groep wel de juiste mensen als leiders heeft, ook gezien sommige jongeren rijper zijn geworden; én dat de trainer eraan denkt de groep zelf zijn aanvoerder te laten kiezen uit een select lijstje kandidaten; én dat de trainer er niet van houdt de captain uit de ploeg te zetten; én dat het een delicate kwestie is, maar dat de trainer eerlijk moet blijven met zichzelf én met de groep.

Trond Sollied zegt dat de suggesties in het artikel van de journalist en niet van hemzelf komen. De journalist geeft toe dat hij in het gesprek met de trainer wel bepaalde zaken suggereerde, maar blijft achter zijn verhaal staan. Hoe dan ook, van wat er stond te lezen, kan geen ingewijde raar opkijken ( zie kaderstuk).

Hoever zouden trouwens ondertussen de onderhandelingen met Marc Degryse voor de functie van sportief directeur staan ? “Ik maakte Club gisteren mijn voorstel over en ik wacht op nieuws”, aldus Degryse. “Vroeg of laat hoor ik wel of ze daar kunnen mee leven.” Hola ! Zou er misschien een probleempje zijn gerezen ? Zou Marc zijn bevoegdheden misschien iets ruimer zien dan één of meer oud-gediende directieleden ? “Je mag het mij niet kwalijk nemen,” zegt voorzitter Michel Van Maele, “maar je weet dat ik maar graag iets zeg als er iets beslist is, hé.”

Dinsdag

Overdag zijn er in het Jan Breydelstadion opnames voor Team Spirit, het door Dexia gesponsorde VTM-feuilleton van Jan Verheyen. ’s Avonds wordt er in Tourcoing geoefend tegen Rijsel, vorig seizoen vijfde in de Franse competitie. Club speelt er met : Verlinden; De Cock (Cornelis), Maertens, Clement, Van der Heyden; Simons, Englebert (Roelandts), Serebrennikov; Martens, Duarte (Lange) (Ristic), Mendoza.

In een interessante wedstrijd aan een vrij hoog ritme heeft Club het aanvankelijk zeer moeilijk met een agressief Rijsel, maar komt niettemin op voorsprong als Andrés Mendoza opeens Sandy Martens alleen voor doel zet en die de bal overhoeks binnenkopt. 1-1 wordt uiteindelijk de eindstand. Gevleid, want Club gaf achterin veel weg. Té veel, véél te veel.

Marek Spilar, de nieuwe centrale verdediger, is er niet bij wegens een verrekking in de dij. Sergiy Serebrennikov is er wel bij, maar kan zich zoals heel Club moeilijk doorzetten. Iets te weinig duelkracht tegen een tegenstander die kort op de man speelt, denk je wel eens, maar andere keren blijkt dat hij het toch voldoende bezit. Het is een mentale kwestie wellicht, iets te weinig vertrouwen misschien bij momenten. “Hij is zich goed aan het aanpassen op alle gebieden,” weet assistent-coach Chris Van Puyvelde, “maar je mag niet vergeten dat hij uit een regime komt waarin je als je glimlachte naar trainer Lobanovski, naar de C-kern in Siberië werd verbannen. Je voelt heel duidelijk dat die jongen totaal moet openbloeien.”

Hij kent een paar sterke momenten. Die ene keer dat hij kon infiltreren : via een dubbelpass door het centrum met Duarte komt hij op de rand van het strafschopgebied vrij en puntert de bal net over. Na de rust bleek bij twee gelegenheden dat hij als rechtsvoetige vanuit zijn positie links bovenaan in de driehoek makkelijk tussendoor linkerspits Mendoza aanspeelt. In tegenstelling tot wat Trond Sollied had verkondigd, voetbalt Serebrennikov meer als Sven Vermant dan als Stefaan Tanghe. “Ja,” zegt Van Puyvelde, “maar dat van Tanghe zal er ook nog bijkomen.”

Timmy Simons droeg de aanvoerdersband.

Woensdag

Ook dit seizoen is er een jeugdproduct van Club Brugge naar de A-kern doorgestroomd. Het is Kevin Roelandts, die al in de krant moest lezen dat hij in de eerste oefenwedstrijden telkens de beste man op het veld was. “Ja, en het doet natuurlijk deugd dat te lezen”, zegt hij. “Het gaat ook redelijk goed, maar we moeten ook niet te snel victorie kraaien. Het is altijd een droom geweest om in het eerste van Club te spelen, en ik wil alles wat ik nu kan pakken ook meepakken, maar het eerste jaar in de A-kern is toch een beetje leren en aanpassen aan het niveau, denk ik.”

Hij is een jongen met présence. Als hij invalt, zie je hem. Bruggeling die al zes jaar in Oostkamp woont en vorig seizoen een vijfjarig profcontract tekende. “Mijn vader voetbalde ook bij de Club, tot de Uefa’s”, vertelt hij. “Voor de beker van België speelde hij ooit tegen René Verheyen.” Hijzelf begin met zes jaar bij Club, via de voetbalschool. Op 27 augustus wordt hij 20. RBC Roosendaal en Ingelmunster hadden hem graag in een samenwerkingsverband tijdelijk overgenomen, maar daar wou de technische staf niets van weten. Misschien, hoor je, wordt hij wel de revelatie van het seizoen.

“Vorig seizoen bij de reserven was ik centrale verdediger of verdedigende middenvelder, maar mijn beste positie is die van aanvallende middenvelder”, vindt hij. “Ik ben blij dat ik nu in de twee offensieve posities in de driehoek op het middenveld word gebruikt.”

Assistent-coach René Verheyen heeft het nogal voor Roelandts. “Een jongen die zijn kans gaat, hoe jong hij ook is. Dat siert hem ook wel. Niet het verlegen type dus dat zich laat wegblazen. Het is iemand die stevig gebouwd en fysiek heel sterk is, maar ook technisch behoorlijk. Iemand die rechtsvoetig is, graag in de lengte-as van het veld opereert en dikwijls recht naar doel gaat. Heel goed loopvermogen, voldoende snelheid om een actie op te zetten, goed het spel lezen, altijd goed ingedraaid staan, sterk aan de bal, niet veel tijd nodig om een oplossing te vinden, goeie wedstrijdmentaliteit, vrij polyvalent… Ja, in feite heel veel mogelijkheden om het in het moderne voetbal te maken. Hopelijk wordt hij één van de verrassingen.”

Donderdag

Tussen twee trainingen door is er persvoorstelling. ‘Persontmoeting’ noemen ze het zelf, in het Dexia Bank-sportcentrum in Kraainem. Er is veel goed nieuws. Dexia-communicatiedirecteur Staf Helbig spreekt grote tevredenheid uit. “We zijn zeer tevreden”, gaat het. “Club Brugge is een excellent en zeer stabiel voetbalproduct, een garantie voor succes.”

Naast hem zit niet voorzitter Michel Van Maele, maar warempel Marcel Kyndt, de voorzitter van het directiecomité, die nooit eerder in de openbaarheid trad. Michel Van Maele is verontschuldigd, zo legt Kyndt uit, hij kon het absoluut niet maken weg te blijven van de gouden bruiloft van een koppel dat hij vijftig jaar geleden als jonge burgemeester in het echt verbond. “Ik hoop dat de pers mij gelooft”, zei Kyndt met zoveel nadruk dat de goesting je besloop om meteen met de voltallige redactie een onderzoek te starten om uit te vissen of er misschien toch niet iets anders aan de hand was.

Dat gevoel werd er overigens allesbehalve minder op toen Kyndt daarna bijna tot in den treure benadrukte dat er op bestuurlijk vlak grote eenheid, samenhorigheid, eensgezindheid en wederzijds vertrouwen heerste. Het kan bijna niet anders, dacht je onvermijdelijk, of er is ambras. Over de mogelijke of onmogelijke komst van Marc Degryse ? Want, net zo min als daarna algemeen directeur Antoine Vanhove, die door een VTM-camera werd gevolgd voor het zomerprogramma Exclusief, repte Marcel Kyndt een woord over Marc Degryse.

Wel vernamen we dat Club graag eens als eerste in plaats van als tweede zou eindigen in de Belgische competitie; en dat de tweede uitrusting een zilverkleurige is; en dat met de Brugse Metten onder de noordtribune met Extra-Time een trendy themacafé wordt geopend; en dat er in de zuidtribune een hercompartimentering doorgevoerd zal worden voor de bezoekende supporter, waardoor er meer plaatsen vrij zullen komen voor de eigen jeugd; en dat de website vernieuwd is; en dat er met het stadsbestuur onderhandeld wordt om de thuismatchen op zaterdagavond te spelen; en dat er een verdere stijging van het aantal abonnees wordt verwacht; en dat er niet minder dan drie jeugdvelden zijn heraangelegd; en dat er zelfs zwaar materieel werd aangekocht voor een optimaal onderhoud; en dat door het verwijderen van het hekwerk het stadion een nog vriendelijker aanblik zal krijgen; enzoverder enzovoort.

Vrijdag

De nacht werd doorgebracht in een hotel in Dilbeek. ’s Ochtends wordt er getraind in Kraainem en tegen de middag naar Denemarken vertrokken, waar morgen in het nationaal stadion tegen FC Kopenhagen wordt gespeeld. Achttien spelers maken de verplaatsing, de rest speelt morgen tegen Roeselare. De rest, dat is dan ook niet weinig, want de kern die afgeslankt moest worden is in het tussenseizoen nog groter geworden. Eenendertig (31) man alstublieft ! Hoeveel korte berichtjes er over belangstellende clubs ook in de krant verschenen, Koen Schockaert, Milan Lesnjak, Nastja Ceh, Dejan Nemec, Jimmy Dewulf, Bratislav Ristic, Aminu Sani, Josip Simic zijn er nog altijd.

“Kopen en verkopen is niet meer te timen”, zei trainer Trond Sollied daar gisteren over. “Afslanken is een must,” zei Antoine Vanhove over dat probleem, “maar moeilijk uit te voeren door het schrikbarend gebrek aan financiële middelen bij de meeste clubs.” Het is dus niet dat de directeur zijn spelers boven hun marktwaarde wil verkopen, maar dat geïnteresseerde clubs het geld niet hebben om de prijs te betalen..

Zaterdag

FC Kopenhagen-Club Brugge is 2-0 bij de rust en 3-1 op het eind.

Club deed het met : Verlinden; De Cock, Clement, Spilar, Van der Heyden (Van de Ven); Simons, Maertens (Roelandts), Serebrennikov; Martens (Sillah), Duarte (Lange), Mendoza (Ceh).

Timmy Simons droeg de aanvoerdersband, Rune Lange scoorde kort voor tijd met het hoofd uit een center van Olivier De Cock. Gaëtan Englebert bleef thuis en liet zijn knie onderzoeken waar al een jaar een ontsteking op zit. “Ik kreeg vanochtend de resultaten,” zegt hij, “en er is niks om ongerust over te zijn. Maandag train ik gewoon weer mee.”

Club probeerde het tegen Kopenhagen met twee verdedigende middenvelders, Timmy Simons en Birger Maertens, en na de rust zelfs in 3-5-2. Zonder succes. “Het was niet echt goed, we slaagden er bijvoorbeeld niet altijd in onze voeten snel genoeg te verplaatsen”, aldus Trond Sollied. “We speelden ondertussen ook al wat wedstrijden, tegen ploegen die ofwel al in competitie zitten of er volgende week aan beginnen, reisden ook nogal wat. We zijn een beetje vermoeid, denk ik. Het is goed voor ons, denk ik, dat we na de wedstrijd in Hasselt tegen Roda een week lang niet meer weg moeten.

“Na de rust veranderden we achterin de samenstelling, omdat we beter hun spitsen moesten opvangen dan we tot dan hadden gedaan. De reden waarom ik voor twee verdedigende middenvelders koos, wat overigens niet zo goed bleek te functioneren, was dat ik centraal achterin Philippe ( Clement, nvdr) en Marek ( Spilar, nvdr) samen wou zien en ik ook Birger ( Maertens, nvdr) wou laten spelen omdat hij tot nu toe één van onze beste spelers was geweest. Er resten ons nog een paar oefenwedstrijden om zekerheid te verwerven over de keuzes die gemaakt moeten worden. Het is daarom ook belangrijk te weten dat het tot nu toe trainingswedstrijden waren, goed om in alle mogelijke richtingen dingen uit te testen, soms ook gedwongen, om spelers individueel te bekijken en hoe ze samenspelen. Waar we alleszins van af moeten is individuele fouten die met goals bestraft worden.

“Sergiy ( Serebrennikov, nvdr) was zoals de ploeg een beetje op en neer. In periodes is hij echt goed, in andere valt hij weg, maar we weten dat hij kan voetballen. Marek ( Spilar, nvdr) speelde zijn eerste volledige wedstrijd en was de beste centrale verdediger. Hij zal goed zijn voor ons.”

Zondag

Het is halfelf als Club in Zaventem landt. De week zit erop.

Volgende week volgen Roda JC en de Franse vice-kampioen RC Lens in de Brugse Metten; en wordt de nieuwe aanvoerder verkozen; en wordt Dinamo Boekarest tijdens zijn oefenstage in Frankrijk gescout tegen Nantes (woensdag) en tegen Marseille (zaterdag). Hopelijk vooral dat het tegen de tweede voorronde van de Champions League op 31 juli (heen) en 7 augustus (terug) een ietsje beter sluit achterin.

door Christian Vandenabeele,

Gert Verheyen is overtuigd dat niet alleen hijzelf, maar ook de ploeg meer gebaat is met twee centrumspitsen.

‘Waar we van af moeten zijn individuele fouten die met goals bestraft worden.’ (Trond Sollied)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content