Club Brugge – Info

© photonews

Nieuwkomer – Ferran Jutglà

Zijn hart klopt voor Barcelona. Ferran Jutglà hoopt dat Club Brugge voor hem op termijn een definitieve springplank is naar de Catalaanse grootmacht. Dat liet hij op sociale media weten. De spits speelde vorig seizoen bij Barcelona B, draafde een paar keer op met de eerste ploeg, maar door de leeftijdsbeperking kon hij niet bij Barça B blijven. Omdat de concurrentie vooraan moordend is, besloot hij in een ander project te stappen.

Dat werd dus Club Brugge. Een club die, zo heet het, perfect bij hem past. Jutglà groeide op in armoede en draagt de stempel van een wrange jeugd met zich mee. Door hard te werken ontkwam hij aan een haast uitzichtloos bestaan. Jutglà is een spits die vorig seizoen met 19 goals in 32 matchen topschutter werd in de Spaanse derde klasse en even een aanvaller voor de toekomst werd genoemd. Maar de echte stap hogerop kon de inmiddels 23-jarige Spanjaard niet zetten, ook al kreeg hij de mogelijkheid om zijn contract met een jaar te verlengen en speelde hij acht wedstrijden in de hoofdmacht van Barça. Jutglà besloot een club te zoeken waar de kans op speelgelegenheid groter zou zijn. Of dat bij Club Brugge zo zal zijn, moet worden afgewacht.

Jutglà groeide op in een klein dorpje in de buurt van Barcelona. Hij speelde een tijdje voor Espanyol maar zijn hart klopte altijd al voor Barça waar hij uiteindelijk medio 2021 belandde. Hij is vinnig en gretig, snel en beweeglijk. Hij kan ook op de flanken spelen, maar het best voelt hij zich in de box. De Catalaan begon uitstekend in de voorbereidingsperiode en voelt het vertrouwen van Club Brugge dat hem een contract van vier jaar gaf. Eerder legde hij aanbiedingen van Villarreal, VfL Wolfsburg en Leeds United naast zich neer. Club Brugge zou voor de spits rond de vijf miljoen euro hebben betaald.

Jong talent – Antonio Nusa

Drie korte invalbeurten vorig seizoen en een goal in de cruciale match op Union, de 17-jarige Antonio Nusa liet toen al zijn talent opspatten. De Noor, in de zomer van 2021 weggehaald bij Stabaek, is een goudklomp, een zwerver over het veld die in zijn manier van voetballen en in zijn bewegingen aan Noa Lang doet denken. Sommigen vinden dat hij nu al de mogelijkheden heeft om de eventuele leemte die Lang nalaat in te vullen. Met een trainer als Carl Hoefkens, die ook de kaart van de jeugd wil trekken, zal hij zeker volop kansen krijgen. Nusa is een exponent uit de rijke Noorse talentenfabriek. Hij had in Noorwegen nog maar elf profwedstrijden gespeeld toen Club hem daar opviste en voor hem drie miljoen euro neerlegde. Hij wordt geloofd voor zijn mentaliteit en instelling en geeft blijkt van een opmerkelijke maturiteit. Bij zijn ex-club twijfelt niemand eraan dat Nusa in Brugge helemaal zal doorbreken.

Anekdotes

1 Afgetroefd door Standard

Tijdens de voorbereidingsperiode moest Club Brugge het onderspit delven tegen… Standard. De Rouches legden het trainingskamp in het Nederlandse Garderen, waar Club al jaren ging, als eerste vereniging vast. Zo resideerde de kampioen in Wageningen waar het trainde op de schitterende grasmat van de in 1992 failliet gegane club.

2 Ontspannen Noa Lang

Uitermate ontspannen bleek Noa Lang tijdens de voorbereiding. Een wedstrijd waarin er zoveel mogelijk forellen moesten gevangen (die achteraf weer in het water werden gegooid) won hij samen met Tajon Buchanan glansrijk. Een hiermee verbonden cheque van 100 euro stak hij graag op zak.

3 Geen schoolmeester

Een paar minuten te laat komen op het ontbijt, het mocht van Carl Hoefkens. De nieuwe hoofdtrainer voelt er niets voor om de schoolmeester uit te hangen.

3 vragen aan Paul Courant

Ex-speler.

Club Brugge heeft vorig seizoen zijn fundamenten nog verstevigd. Is de kloof met de concurrentie nog groter geworden?

‘Dat denk ik wel. Het enige hiaat blijft de infrastructuur, het gegeven dat er nog altijd geen nieuw stadion staat. Maar dat is typisch Belgisch. Club wordt daardoor geremd in zijn expansie terwijl het al langer het niveau in dit land wil overstijgen. De evolutie zal trouwens niet te stoppen zijn. Aan de competitieformule zal nog verder gesleuteld worden. Vijf clubs in West-Vlaanderen, dat kan gewoon niet.’

Carl Hoefkens krijgt een kans als hoofdtrainer. Begrijp je dat?

‘Zeer zeker. Belangrijk bij de aanstelling van een trainer is dat hij de cultuur van de club kent en die in stand houdt. Hij moet weten wat er van hem wordt verwacht. Hoefkens kent het huis. Los daarvan vind ik de rol van een trainer overroepen. Hij moet werken met het materiaal dat hij in handen krijgt en mag nooit boven de club staan.’

Hoe groot zal de aderlating zijn die Charles De Ketelaere nalaat?

‘Dat hangt onder mee ook af van zijn vervanger. Maar een voetballer met de kwaliteiten van Charles vind je natuurlijk niet. Hij is zeer stabiel in zijn hoofd, heeft een sterk lichaam en kan op verschillende posities spelen. En hij is slim. Ik denk dat AC Milan voor hem een ideale club zou zijn om verder te groeien.’

Club Brugge - Info
Club Brugge - Info
Club Brugge - Info
Ferran Jutglà
Ferran Jutglà© photonews
Antonio Nusa
Antonio Nusa© photonews
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content