Als door een adder gebeten reageerde Luc Devroe op de beslissingen die scheidsrechter Johan Verbist zondag-avond in de wedstrijd tussen Club Brugge en KV Mechelen had genomen. Het is tekenend voor de zich ophopende frustratie die in de buik van blauw-zwart woedt. De ergernis over een niet gefloten strafschop en een ten onrechte afgekeurd doelpunt viel te begrijpen. Eén week eerder was er ook al een lichte uitsluiting van Ivan Perisic in de derby tegen Cercle.

Het doet de discussie om het gebruik van technologische hulpmiddelen weer losbarsten. Na de scheidsrechterlijke dwalingen op het WK in Zuid-Afrika leek FIFA-voorzitter Joseph Blatter op dat vlak een knieval te willen maken, maar intussen spreekt de Zwitser weer voorzichtige taal en liet hij weten dat alle mogelijke opties eerst grondig onderzocht moeten worden. De techniek, zo zei hij vorige week nog in een interview met het Duitse weekblad Focus, mag niet remmend werken en nooit voor een onderbreking zorgen die langer dan drie seconden duurt. Een utopie.

Natuurlijk heeft de slechte competitiestart van Club Brugge niet alleen te maken met arbitrale beslissingen. Club pakte zondag tegen KV Mechelen bij momenten uit met zijn typische powerplay, maar de mankementen die in het elftal schuilen, vallen niet te overzien. Club begaf zich op glad ijs toen het slechts met één volwaardige diepe spits aan het seizoen begon. Na de schorsing van Dorege Kouemaha moest blauw-zwart zondag met Joseph Akpala als enige spits aantreden. Dat is voor de Nigeriaan, niet bepaald een man van zuivere acties, te hoog gegrepen. Akpala is op zijn best als hij rond een tweede aanvaller kan cirkelen. Dat botst met het concept dat nu wordt gehanteerd. Los daarvan lijkt de Serviër Stefan Scepovic nog lang niet klaar voor het grote werk.

Achteraan mist Club Brugge bovendien stabiliteit. Het slikt te gemakkelijk doelpunten, vaak een gevolg van positionele fouten. En het nam opnieuw een risico door linksachter Michael Klukowski te laten vertrekken. Peter Van der Heyden is het enige alternatief op deze positie. Maar niet alleen zondag tegen KV Mechelen bleek dat de inmiddels 34-jarige ex-international duidelijk aan snelheid heeft ingeboet. Het ziet er naar uit dat Club Brugge tijdens het tussenseizoen zijn huiswerk niet goed maakte en dringend nood heeft aan nog meer versterking. Dat is bij blauw-zwart ooit wel anders geweest.

Maar de tijden veranderen. Ooit was bijvoorbeeld Lierse een haard van warmte en gemoedelijkheid. Het koppelde een grote nuchterheid in het beleid aan tal van successen. Zo won bijvoorbeeld Lucien Olieslagers in 1959 als eerste niet-Belgische international de Gouden Schoen. De balvaardige middenvelder was de motor van het Lierse dat in 1960 de titel pakte. Later schreef de club Europese geschiedenis toen het in het seizoen 71/72 in de UEFA Cup thuis met 0-2 van Leeds verloor maar de situatie op de mythische grond van Elland Road rechtzette met een memorabele 0-4-zege. Lierse kegelde dat jaar nog Rosenborg en PSV Eindhoven van het Europees toneel.

Het was de tijd dat het Lisp nog bruiste en dat er in de in een volkswijk gelegen stadion een authentieke sfeer hing. Lierse was een kweekreservoir van talent, het ontdekte diamanten in eigen regio en poetste die op. Jan Ceulemans en Erwin Vandenbergh waren de exponenten van die aanpak. Met die filosofie pakte Lierse in 1997 zijn laatste titel. In de kern van 21 spelers die Lierse dat seizoen telde, stonden vijftien Belgen.

Het ziet ernaar uit dat de huidige kern van Lierse in de loop van deze week zal aangroeien tot 31 man. Daar zullen 19 buitenlanders bij zijn. Het valt nog maar af te wachten of zij zich als reddende engelen gaan manifesteren. Veel beter doen clubs eraan om door te dringen tot de kern van het probleem. Bij Lierse is dit dat er een ploeg op het veld staat zonder echte automatismen.

Zoals ook Club Brugge na een succesrijke voorbereiding plots na het verlies op KV Kortrijk overschakelde van een 4-4-2 naar een 4-2-3-1. En zoals je moet vaststellen dat het jonge voetballers als Ivan Perisic en Vadis Odjidja (beiden 21) zijn die de ploeg moeten dragen.

door JACQUES SYS

Toen het Lisp nog bruiste …

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content