Geboren op 22 september 1982.

Vriendin Kelly Van den Bergh (22).

Moet de maximumsnelheid omhoog in België ?

“Er moet alleszins een goede opdeling worden gemaakt. Ik ken veel banen waar je maar zeventig mag rijden, terwijl dat echt overdreven laag is. De veiligheid primeert voor mij. Aan scholen is dertig per uur logisch, maar op autosnelwegen – na een bepaald uur – moet 140 kilometer per uur worden toegestaan. Zolang je maar geen risico’s neemt en niet roekeloos rijdt.”

Wat voor soort chauffeur ben jij ?

“Een redelijk snelle. Ik kom net terug van het postkantoor, waar ik boetezegels ging halen voor overdreven snelheid. Noem me maar een sportieve chauffeur, maar met respect voor de richtlijnen in de bebouwde kom of aan scholen. Maar als er heel weinig verkeer is op de autosnelweg, durf ik het gaspedaal wel eens induwen. In totaal heb ik misschien al tien boetes gekregen. Niet voor door het rood rijden of dronkenschap, maar voor overdreven snelheid of niet handenvrij te bellen.”

Verdienen voetballers te veel ?

“In de ogen van veel mensen spelen wij alleen op zaterdag een wedstrijd en steken wij voor de rest van de week niet veel uit. Dat is natuurlijk onzin. Wij werken ook van negen tot vijf, plus dat er ook andere factoren bij komen kijken. In vergelijking met de gewone werkman krijgen wij veel geld voor onze inspanningen, maar wij zijn zeker geen topverdieners. In België valt dat redelijk goed mee. Tegen mijn 35ste moet ik een goed spaarpotje hebben aangelegd, want dan komt het einde van mijn voetbalcarrière in zicht.”

Moet België helemaal rookvrij worden gemaakt ?

“Waarom niet ? Je moet al serieuze moeite doen om een café binnen te stappen waar er plaats is voor niet-rokers. Iemand die niet rookt, mag ook geen meeroker worden. Op de werkvloer moet het worden verboden. Een rokerslokaal vormt hierbij een goede oplossing. Je mag rokers het leven niet zuur maken, maar hen ook niet te veel privileges geven.”

Moeten coffeeshops en soft drugs worden gelegaliseerd ?

“Nee. Ik denk niet dat het veilig is. Het kan de criminaliteit alleen maar verhogen. De drempel voor de jeugd wordt dan verlaagd tot nul. Dat mag je niet toelaten. Je moet de jeugd beschermen en er voor zorgen dat ze niet meer aan het spul kunnen geraken. Voor mij hoeft drugs niet, het moet simpelweg de wereld uit.”

Waar heb je je vriendin ontmoet ?

“Op het verjaardagsfeestje van een goede vriend. Wij zijn ondertussen al twee en een half jaar samen.”

Ben je gelukkig ?

“Heel gelukkig. Alles loopt momenteel op wieltjes, zowel privé als sportief. Door de blessure van Yves Van der Straeten kom ik aan spelen toe : echt zalig.”

Ben je een zenuwachtig type ?

“Nee, totaal niet. Ik ben altijd heel rustig en op mijn gemakske. Ik zal me niet te snel druk maken om iets.”

Is iedere vrouw baas in eigen buik en mag ze over abortus beslissen ?

“Pfff. In sommige omstandigheden moet het zeker mogelijk zijn, als het om een ongelukske gaat of de vrouw en eventueel haar partner daar nog niet klaar voor zijn. Een kind ter wereld brengen, moet altijd gebeuren in de volle overtuiging van beide ouders of partners. Je moet er ook voor kunnen zorgen.”

Wanneer heb je voor het laatst gehuild ?

“Een jaar geleden in januari, bij het overlijden van mijn grootvader. Als ik verdriet heb, zal ik niet te snel wenen. Ik ben een persoon die zijn emoties innerlijk verwerkt.”

Waarom kom je in topvoetbal geen homo’s tegen ?

“Er bestaan er zeker, maar ze durven het misschien niet kenbaar maken. Het blijft een taboe. Ik zou er alleszins geen probleem mee hebben. Integendeel, het zou zelfs fantastisch zijn, mocht de eerste topvoetballer zich outen.”

Zijn er mensen die je haat ?

“Eén persoon. Dat dateert nog van tijdens mijn schoolperiode. Hij maakte me, op alle mogelijke manieren en ten onrechte, het leven zuur : treiteren, mijn plannen dwarsbomen. Ik zou nooit het niveau van eerste klasse aankunnen, zo beweerde hij. Dat ik nu het tegendeel bewijs, geeft me enorm veel voldoening. Maar die ruzie kan nog worden bijgelegd.”

Liefde is…

“Het mooiste wat er bestaat.”

Wat is het beroep van jouw vader ?

“Cafébaas. Ik zal de zaak nooit overnemen, want het is niet direct mijn stijl. Over de middag ga ik er wel eens eten, maar daar stopt het. Ik volg zelf de trainerscursus, behaalde al mijn getuigschrift A en begin nu aan de Uefa A. Als de kans er is, wil ik ook graag nog de Pro License volgen.”

Blondines of brunettes ?

“Allebei, maakt me niet uit. Mijn huidige vriendin is een brunette, maar daarvoor waren het meestal blonde meisjes. Ik ben qua haarkleur niet kieskeurig.”

Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content