Vanaf september treedt een ambitieus belofteproject van de Vlaamse Volleybalbond (VVB) in werking. Weinig jongeren kunnen onmiddellijk bij een professionele club terecht als ze de topsportschool verlaten. De meesten starten bij een semiprofessionele ploeg of bij een amateurploeg. Die teams trainen zes à twaalf uren per week, beduidend minder dan de twintig trainingsuren die de jongeren in de topsportschool kregen. Jeugdige spelers die wel bij een ploeg op topniveau belanden, verkommeren meestal op de bank.

“Als de beste Belgische jongeren na de competitie in het programma van de nationale belofteploeg terechtkomen,” zegt technisch directeur Marc Spaenjers van de VVB, “wordt een deel van hen in de huidige situatie plots geconfronteerd met een verhoging van het aantal trainingsuren. Bij anderen wordt gerekend op speelervaring die ze niet hebben.” Dat is niet de ideale manier om de jeugd klaar te stomen voor het nationale seniorenteam, beseft de VVB. Daarom grijpt de bond in met dit project, in de wetenschap dat de jongeren van vandaag de cruciale schakels zullen zijn in de nationale ploeg die zich moet trachten te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2012 en 2016.

Het project steunt op drie pijlers : extra trainingsuren, meer wedstrijden en een nationaal trainings- en wedstrijdprogramma in de zomer. “Jongeren die bij hun club te weinig trainen, moeten bij ons extra komen trainen”, zegt Spaenjers. “Ook willen we een belofteteam vormen en elke week op woensdag een match spelen tegen een team uit eredivisie of eerste nationale.”

Cruciaal in het concept is de medewerking van de clubs. Als de jongeren deelnemen aan het project, zijn ze verplicht om aanwezig te zijn op de wekelijkse wedstrijd op woensdagavond. Sommige amateurclubs en semiprofessionele teams trainen net dan en moeten dus hun trainingen verleggen. Bij professionele clubs die elke dag trainen, moeten de jongeren op woensdagavond vrijgesteld worden. “Sommige clubs zegden al hun medewerking toe, andere zoeken nog meer informatie. Ons plan gaat in ieder geval door. Als te weinig jongeren in het project stappen, vullen we het belofteteam aan met jongeren uit de topsportschool.”

Bondscoach Claudio Gewehr zal de trainingen binnen het project leiden en is uitermate positief over het initiatief. “Het is supernoodzakelijk”, zegt hij. “Nu zijn er heel veel spelers die selecties voor de nationale ploeg weigeren. Hiermee kunnen we werken aan een nieuwe mentaliteit bij de jeugd en kunnen we het aantal spelers dat in aanmerking komt voor de nationale ploeg verhogen.”

KRISTOF DE RyCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content