Louis van Gaal volgt Leo Beenhakker op als technisch directeur Ajax.

“Alleen voor deze club ben ik als trainer gestopt. Gevoelsmatig was ik liever trainer gebleven, maar voor Ajax heb ik dit over”, sprak Louis van Gaal vorige vrijdag als nieuwe TD. Hij is de opvolger van Leo Beenhakker, die eerder dit jaar naar Mexico vertrok om daar weer als clubtrainer te fungeren. “Ik ga voorlopig in de luwte aan de slag om me eerst te oriënteren”, sprak Van Gaal, die op 1 november aan de slag gaat in de Arena.

De 52-jarige Amsterdammer verklaarde uit te kijken naar zijn nieuwe functie, waarin hij minder in de spotlights zal staan. “Ik zal proberen voorwaardenscheppend te zijn. Zowel voor de jeugdopleiding als voor het betaalde voetbal. De eerdere episodes in mijn loopbaan heb ik afgesloten. Ik ben terug bij Ajax, de cirkel is rond.”

Met de aanstelling van Van Gaal legde Ajax de mening van adviseurJohan Cruijff naast zich neer. De Meester liet de afgelopen weken in zijn columns in De Telegraaf duidelijk merken wat hij vond van de kandidatuur van zijn rivaal : “Niet de juiste man op de juiste plaats.” Ondertussen schoof de voetbalicoon Wim Jansen naar voren als kandidaat, maar de in Japan werkende oud-international gaf al snel te kennen niets te voelen voor de job.

Van Gaals reactie op de uitlatingen van Cruijff was opmerkelijk mild. “In principe ben ik voor kennisoverdracht en innovatie. Ik sta dus open voor mensen met de know-how van Cruijff. Het belangrijkste is niet wat ik vind, of Johan. Alles moet in het belang van Ajax zijn. Vanuit mijn nieuwe functie heb ik een relatie met alle iconen van Ajax. Ook de mening van Cruijff respecteer ik.”

De nieuwe technisch directeur sprak bovendien de ambitie uit om ooit opnieuw de Champions League te winnen. “Ik wil niet zeggen dat dat lukt, maar het moet eigenlijk wel weer een keer mogelijk zijn. Laat ik het anders formuleren : er moet in Europa weer over Ajax gesproken worden. Ik hoop dat ik daaraan kan bijdragen. Hoe klein die bijdrage vanuit mijn functie ook zal zijn.” (FV)

NEDERLAND won met 5-0 van Moldavië. Doelman Edwin van der Sar (32) ontving een zilveren schaal voor zijn 75ste interland. AZ mag zijn nieuwe stadion niet bouwen, zo bepaalde de rechtbank in Alkmaar. HENNIE SPIJKERMAN werd aangesteld als de nieuwe coach van FC Zwolle. Hij verliet daarvoor per direct Emmen, waar zijn taken werden overgenomen door Alfons Arts. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 8 goals ; 2. Redan (RKC) 5 goals ; 3. Elkhattabi (AZ), Ibrahimovic (Ajax) 4 goals ; 5. Buffel (Feyenoord) 3 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content