DECEMBER 2010

De FIFA wijst de organisatie van de WK’s 2018 en 2022 toe aan respectievelijk Rusland en Qatar. Rusland haalt het van Engeland, Spanje/Portugal en België/Nederland. Qatar verslaat de Verenigde Staten, Australië, Japan en Zuid-Korea.

MEI 2011

David Triesman, voormalig voorzitter van de Engelse bond en van de Engelse WK 2018-bid, beschuldigt vier leden van het uitvoerend comité van de FIFA ervan hun stem te hebben aangeboden in ruil voor steekpenningen.

JULI 2011

Volgens de Britse krant The Sunday Times aanvaardden drie leden van het uitvoerend comité van de FIFA elk 1,5 miljoen dollar om hun stem aan Qatar te geven.

JULI 2012

De FIFA benoemt voormalig procureur generaal Michael Garcia als hoofd van de onderzoekscel van haar Ethische Commissie. De Amerikaan moet onderzoeken of er corruptie in het spel was bij de toewijzing van de WK’s 2018 en 2022.

NOVEMBER 2012

Volgens The Sunday Times dong Qatar naar de stem van een lid van het uitvoerend comité van de FIFA door zijn zoon geld aan te bieden.

JUNI 2014

Opnieuw The Sunday Times zegt de hand te hebben gelegd op “miljoenen” documenten waaruit blijkt dat Qatar geheime betalingen voor in totaal vijf miljoen dollar deed om de organisatie van het WK 2022 veilig te stellen. De verborgen campagne zou zijn geleid door de Qatarese FIFA-ondervoorzitter Mohamed bin Hammam.

SEPTEMBER 2014

Garcia bezorgt Hans-Joachim Eckert, de Duitse voorzitter van de rechtskamer van de Ethische Commissie van de FIFA, zijn naar verluidt 430 pagina’s tellende rapport.

NOVEMBER 2014

De Amerikaanse krant New York Daily News onthult dat het voormalige (en ondertussen wegens fraude geschorste) FIFA-bestuurslid Chuck Blazer als informant werkte voor het FBI, het Amerikaanse onderzoeksbureau dat zijn eigen onderzoek naar corruptie binnen de FIFA voert.

NOVEMBER 2014

Eckert publiceert zijn 42 pagina’s tellende samenvatting van Garcia’s rapport. Hij pleit Rusland en Qatar vrij van corruptie, beticht daarentegen Engeland en Australië van pogingen tot beïnvloeding, en rept met geen woord over de Spaans/Portugese bid, ondanks eerder door Sepp Blatter bevestigde stemafspraken met Qatar. Nog dezelfde dag distantieert Garcia zich van Eckerts document.

DECEMBER 2014

Garcia neemt ontslag daags nadat de FIFA zijn klacht tegen Eckerts samenvatting onontvankelijk heeft verklaard.

NOOT Het Uitvoerend Comité van de FIFA dat stemde over de toewijzing van de WK’s 2018 en 2022, bestond uit 22 leden. Daarvan zijn er vier jaar later acht opgestapt of ontslagen wegens corruptie met betrekking tot die toewijzing. Nog eens twee anderen werden nog vóór de stemming beticht van fraude en geschorst.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content