Belgische bedrijven investeren massaal in China, wie dat nu nog niet gedaan heeft, loopt hopeloos achterop. Is er dan eindelijk eens een Chinees – een domme, dachten wij – die zo zot is dat in de omgekeerde richting te doen. Dom ja, want welke weldenkende mens investeert nu zijn geld in noodlijdende Belgische voetbalclubs ?

Zheyun Ye, jawel… Een hele rijke die zoveel Chinese yuans te veel heeft dat hij hier wat miljoenen komt pompen in bodemloze putten. Hoe naïef zeg. Het waren dan toch niet allemaal slimmeriken, die Aziaten die de wereld aan het veroveren zijn. Ye werd wat argwanend bekeken en verkaste tijdelijk naar Finland, waar de eerste wedstrijd van zijn club, Alliansi, al wenkbrauwen deed fronsen. Dat hij nadien nog 20 à 25 wedstrijden (volgens de “klokkenluider” in Het Laatste Nieuws) manipuleerde in de Jupiler League getuigt van grenzeloze schaamte en lef. Hij werd onlangs even opgepakt door de Brusselse politie maar weer vrijgelaten… Die zie je nooit meer terug…

Die klokkenluider is naar eigen zeggen, en toen de eerste geruchten van wedstrijdmanipulaties door de gokmaffia de kop opstaken, op onderzoek uitgetrokken. Als die zelfverklaarde kenner van ons voetbal, en insider van de bond, zo makkelijk aan informatie raakt over zo’n delicaat onderwerp, waarom is het dan op zo een grote schaal kunnen gebeuren ? En waarom is de bond niet sneller zelf tot actie overgegaan ? Waarschijnlijk onder het motto : “laat ons dit potje maar gedekt houden want dit is niet goed voor “ons” voetbal”, zoals ik in het verleden zelf wel eens te horen heb gekregen. Deze beerput stinkt vreselijk en moet tot op de bodem geleegd worden.

Maar hoe begin je daaraan ? Dat La Louviére en Lierse scheef bekeken worden, moeten ze zelf weten. Als Ye regelmatig in de bestuurskamer opduikt en je speelt dan nog af en toe met de reserveploeg om God weet welke reden dan vraag je om miserie. Maar dat de naam van Jonathan Bourdon luidop genoemd wordt is hoogst merkwaardig. Of is het feit dat hij geen onbekende is van Suray al voldoende ? Eén blunder in een wedstrijd tegen Bergen is blijkbaar genoeg om heel je carrière te hypothekeren.

En wat dan gezegd van die keepers die ongewoon veel doelpunten incasseerden ? Ook verdacht ? Ikzelf kreeg zo af en toe een karrenvracht goals binnen. Ooit acht op Anderlecht, acht tegen Germinal of zeven op Cercle Brugge. Toch moet ik nog alle dagen hard werken voor mijn dagelijks brood. Maar ja, toen wist nog geen enkele Chinees België liggen.

DOOR WIM DE CONINCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content