GROEIDE IN KORTE TIJD UIT TOT PUBLIEKSLIEVELING VAN WEST HAM UNITED.

West Ham komt uit een lastig seizoen, waarin het zelfs enige tijd tegen degradatie diende te strijden. Wat een verschil met deze campagne, waarin de Londense club prima uit de startblokken schoot en in de subtop meedraait. Te danken aan de goede zomertransfers, weten de analisten. Zoals Ken Dyer, die West Ham volgt voor de London Evening Standard, getuigt: “De nieuwkomers laten een frisse wind waaien door de club. Het zijn vooral de twee spitsen (Diafra Sakho en Enner Valencia, nvdr) die in de schijnwerpers lopen, maar eigenlijk is Kouyaté nog belangrijker voor de ploeg.”

Ondanks het feit dat hij eind september tegen Liverpool geblesseerd raakte en de voorbije weken langs de zijlijn moest toekijken, is de Senegalese middenvelder nu al een publiekslieveling, weet de correspondent van de London Evening Standard. “En niet alleen bij de fans, ook bij de pers en de manager maakte Kouyaté meteen een zeer goede indruk. Enerzijds door zijn positieve attitude – hij lacht altijd en zegt iedereen vriendelijk goeiendag – maar voornamelijk vanwege zijn sportieve meerwaarde. Kouyaté was net wat West Ham nodig had: een box-to-box, iemand die het hele terrein bestrijkt en voor energie op het middenveld zorgt. Samen met Alex Song, van Barcelona gehuurd, moet hij ervoor zorgen dat de ploeg dit jaar niet meer in de problemen komt op dat middenveld.”

West Ham betaalde om en bij de acht miljoen euro om de Senegalees – nog altijd maar 24 jaar – los te weken bij Anderlecht, waar hij vorig seizoen met fenomenale prestaties tijdens play-off 1 bepalend was in de rush richting landstitel. “Veel geld, want niemand kende hem,” geeft Dyer toe, “maar van bij de start stond hij in de basis en viel hij op door zijn werkkracht. Soms zie je hem voorin mee in de zestien en enkele seconden later zie je hem bikkelen in het eigen strafschopgebied. Soms lijkt hij wel met tweeën te zijn.” (lacht)

Na zijn blessure tegen Liverpool werd gevreesd voor een inactiviteit van zes weken, maar vroeger dan voorzien keerde Kouyaté terug in de kern. Komend weekend tegen Stoke wordt hij weer in de basisploeg verwacht. Als middenvelder moet hij West Ham nog grote diensten bewijzen, want in 2016 is er de verhuizing naar het Olympische Stadion. “Daar moeten meer dan 50.000 zitjes gevuld worden, voor West Ham is het dus cruciaal dat ze nu al aan klantenbinding doen. En vooral: dat ze niet degraderen! Cheikhou Kouyaté zal daarin een belangrijke rol spelen”, weet Dyer wel zeker.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content