Neen, ik antwoord niet op uw vragen”, snijdt Charleroivoorzitter Abbas Bayat ons de pas af voor hij de telefoon weer neerlegt. Nochtans zouden we graag weten waarom algemeen manager Mogi Bayat aan de kant geschoven werd. Is de kritiek op zijn oom na het ontslag van Jacky Mathijssen de enige reden voor zijn ontslag? Waarschijnlijk niet. De voorzitter zou ook teleurgesteld geweest zijn over bepaalde door zijn neef gerealiseerde transfers. Nochtans was Mogi er na het rampzalige seizoen 2009/10 nog in geslaagd 750.000 euro te krijgen voor Habib Habibou (Zulte Waregem), 1 miljoen euro voor Cyril Théréau (Chievo Verona) en 600.000 euro voor David Vandenbroeck (Zulte Waregem). Bij de inkomende transfers zit dit seizoen geen witte merel, maar – zo verdedigde Mogi zich terecht – het budget was, zoals steeds, zeer krap. “Of mijn oom ontgoocheld is? Geen idee. U schrijft maar wat u wil schrijven”, reageert de ex-algemeen manager al even kort.

Wat de opvolging van Mogi Bayat betreft, circuleren er drie namen. Die van Benoît Thans lijken we al te kunnen schrappen. Hij is immers niet gecontacteerd geweest in de week na het ontslag van Mogi. Ook de naam van trainer Czaba Laszlö valt geregeld. Het is echter weinig waarschijnlijk dat de Hongaar, die na wedstrijden tegen Lierse, Lokeren, Zulte Waregem en STVV een magere balans van 1 op 12 kan voorleggen, het volledige sportieve beleid in handen krijgt. “Stel me die vraag niet”, reageert hij. “Ik ben trainer en mijn job bestaat erin om samen met de spelers punten te pakken.” Toch doet hij de deur niet helemaal dicht. Als er over transfers gepraat wordt, wil hij graag mee aan tafel zitten, zo voegt hij eraan toe. Bovendien heeft hij ook een mening over het opleidingscentrum: “Marcinelle, it’s a shit home! Als je geld wil verdienen, kan je dat doen door via je opleidingscentrum jonge spelers te lanceren. Maar dan moet je je er wel mee bezighouden.”

De derde mogelijkheid is dat Abbas Bayat zijn andere neef Mehdi, nu nog commercieel directeur, promoveert tot algemeen manager. Mehdi heeft het charisma van zijn broer Mogi, met als extra troef: geduld. Hij houdt de boot voorlopig echter af: “Je moet familie en werk apart zien. Mijn lot is niet gelinkt aan dat van mijn broer. Als ik naar mijn oom bel voor een familiezaak, noem ik hem ‘oom’. Is het voor het werk, dan noem ik hem ‘meneer Bayat’. Mijn oom gaat de zaak nu analyseren zonder stress en zonder paniek. De economische situatie van de club is niet slecht. We kunnen dus de tijd nemen.”

door stéphane vande velde

‘Als je geld wil verdienen, moet je je met het opleidingscentrum bezighouden.’

Czaba Laszlö

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content