Al jaar en dag noemt menigeen Cercle Brugge een grijze muis. Voorzitter Frans Schotte en co vonden dat ergerlijk, maar lagen er niet echt wakker van. Sinds de opkomst van Belgacom-tv gaan door dat kleurloze imago echter centen verloren. Hoe vaker groen-zwart de beeldbuis haalt, hoe vaker de kassa rinkelt. Maar vorig seizoen kreeg geen enkele eersteklasser minder tv-aandacht dan Cercle en dus schoten de West-Vlamingen in actie.

Pol Van Den Driessche, de politiek hoofdredacteur van VTM en van kindsbeen af supporter van groen-zwart, zal naar alle waarschijnlijkheid komende dinsdag een bestuursfunctie toegewezen krijgen tijdens de vergadering van de raad van bestuur. De bedoeling is om hem te laten instaan voor de uitstraling van de vereniging en te laten fungeren als woordvoerder.

“Als we stappen kunnen zetten om eigentijdser over te komen,” zegt voorzitter Schotte, “moeten we dat doen. Wij hebben veel te bieden, maar maakten daar tot vandaag weinig publiciteit rond.”

“Dat we daar in het verleden weinig oog voor hadden, behoorde toen tot onze strategie”, vervolgt Franky Carlier, die van 1990 tot 2003 lid was van de raad van bestuur. “In vergelijking met de tijd dat ik er was, zetelen nu heel wat nieuwe mensen in de raad. Die bekijken het op een frisse, jongere manier. In het voetbal is het zoals in de bedrijfswereld. Daar vond je vroeger enkel directeurs van zestig jaar, terwijl je nu ziet dat steeds meer jeugdige mensen het beleid bepalen. Ik denk dat je Van Den Driessche zeker qua ideeën bij die laatste groep mag rekenen. Aan zo iemand heeft Cercle nood.”

Van Den Driessche zelf klinkt bijzonder gedreven. “De intentie luidt : Cercle sexier maken, toffer. We creëren nu te weinig ambiance rond de ploeg. Je moet dat commerciëler aanpakken, handiger, professioneler. Ik denk dat ik dankzij mijn ervaring in de mediawereld weet hoe dat kan.

“Cercle toonde zich in het verleden ook te braaf. Vorig seizoen werd één wedstrijd van ons integraal uitgezonden op tv. Bij La Louvière, dat evenmin een goed seizoen beleefde, waren dat er vier. Zoiets kan niet. Dat is gewoon een kwestie van public relations en lobbywerk.

“We moeten ook scherper zijn naar de bond toe. Vorig seizoen zijn we een paar keer genaaid, denk maar aan het punt dat we verloren na ons gelijkspel tegen Germinal Beerschot ( Brian Pinas stond niet op het scheidsrechterblad en had wel gespeeld. Cercle beweerde dat het daarvoor enkel een boete kon krijgen, nvdr).

“Voor de veiligheid bij avondwedstrijden betaalt groen-zwart aan de stad evenveel als Club Brugge, terwijl er bij ons doorgaans negen agenten zijn en bij blauw-zwart ongeveer honderd. Dat kan toch ook niet ! ? Dan moet je eens gaan praten met de schepen van Financiën. We zullen geen revolutie maken, maar in het vervolg wel eens op tafel kloppen.”

KDR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content