Luis Pedro Cavanda (21) – geboren in Angola, opgegroeid in België – werd in 2007 door Lazio weggeplukt uit de jeugd van Standard. De flankverdediger speelde bij de Rouches in dezelfde ploeg als onder meer Thomas Meunier. Bij Lazio werd de toen amper zestienjarige Cavanda eerst in de jeugdteams gestald en nadien uitgeleend aan Torino en vorig jaar aan Bari in de Serie B.

Dit jaar lijkt de Belgische belofte-international eindelijk in de hoofdmacht van de Romeinen door te breken. In de Europa League speelde hij vijf wedstrijden volledig uit en in de Serie A stond hij tot dusver viermaal in de basis en mocht hij vier keer invallen. Hoewel rechtsvoetig wordt hij bij Lazio meestal als linksachter of zelfs linksmidden uitgespeeld. Van nature is hij echter een rechtsachter. Zo werd hij ook door Marc Van Geersom gebruikt in de nationale jeugdreeksen van België. “De jonge Cavanda viel op door zijn fysiek. Defensief is hij sterk, zeker in een-tegen-eenduels. Daarom ook dat we hem als een pure flankverdediger zien. Alleen moet hij bij balbezit nog progressie boeken. Hij is dat ook niet gewoon: in Italië mogen de verdedigers amper over de middenlijn komen. Als hij dus ooit die stap naar de Rode Duivels wil zetten, moet hij daarin verbeteren, want wij verwachten van onze backs ook offensieve impulsen.”

Nochtans liggen de backposities bij de Rode Duivels open voor debat. Vince Briganti, ex-assistent-bondscoach en nu scout van Marc Wilmots, volgt Cavanda al een tijdje. “Maar voor hij in aanmerking komt voor de nationale ploeg moet hij eerst een echte basisplaats veroveren bij zijn club”, zegt Briganti. “Daarnaast moet hij ook nog aan regelmaat winnen. Want de prestaties die ik tot nog toe van hem zag, waren zeer wisselvallig. Hij heeft wel het voordeel dat Lazio nu een coach ( Vladimir Petkovic,nvdr) heeft die in hem gelooft, het is aan Cavanda om daarvan te profiteren”, aldus Briganti.

Overigens kan Cavanda ook nog altijd kiezen voor de nationale ploeg van Angola, aangezien hij in België enkel voor de jeugd en de beloften speelde. In januari wordt hij 22 jaar, dan zal die keuze zich sowieso opdringen, want voor de ploeg van Johan Walem komt Cavanda dan niet langer in aanmerking.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

“Hij moet nog aan regelmaat winnen.” Vince Briganti

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content