SOMS DE BESTE, SOMS VERGUISD

Hij is en blijft op en top een gentleman, Bryan Ruiz (28). Een paar uur nadat hij op 2 november door Martin Jol in het duel tussen Fulham en Man United werd gewisseld en onder luid boegeroep van de thuisfans naar de kant ging, twitterde de Costa Ricaan dat hij iedereen dankte die hem steunde in deze moeilijke tijden. Jol, inmiddels ontslagen bij Fulham, had toen onmiddellijk troostende woorden over voor zijn tot middenvelder omgeturnde spits: “Hij is en blijft immers mijn beste speler. De man komt net teruggevlogen uit Costa Rica, scoorde tegen Mexico, won met zijn land met 2-1, is daar een held en dan krijg hij deze ontvangst! Van het veld gejouwd door de eigen fans! Zeer frustrerend voor hem, zeer ontgoochelend voor mij. Ik wil dat mijn supporters achter de spelers staan. Zeker achter zo’n aardige jongen.”

Tot dit seizoen was er eigenlijk weinig aan de hand met Bryan Ruiz, die in 2006 naar AA Gent kwam, daar een moeilijke aanpassing kende, maar er na Nieuwjaar in de ploeg kwam en zijn talent toonde. Een kennis die naar Costa Rica was verhuisd, had hem getipt bij de Antwerpse spelersmakelaars MortelmansVijt en die loodsten hem naar Gent, dat al een tijdje op zoek was naar een linkspoot.

Dat Ruiz vervolgens na drie seizoenen naar Nederland ging, was in feite een wonder. Eerder was hij er immers twee keer afgetest, bij Feyenoord én Heracles. “En dan gaat hij voor een recordbedrag toch naar Nederland”, zei Mortelmans in 2010 nog verbaasd.

Bij Twente ontpopt Ruiz zich tot smaakmaker, vooral in zijn eerste seizoen: 24 keer scoort hij in de competitie. Hij zou die cijfers nooit meer halen, maar zijn carrière blijft wel in stijgende lijn gaan. Eind augustus 2011 haalt Fulham hem naar Londen.

Ruiz is er bezig aan zijn derde seizoen. Zijn reputatie was tot begin dit seizoen goed: de Costa Ricaan is geen geboren afwerker (2 goals in zijn eerste jaar, 5 in het tweede seizoen), maar na een aanpassing aan het fysiek zwaardere voetbal, stond hij vorig jaar bijna altijd in de basis. Het defensieve werk was oké, de dribbel lukte nu en dan goed, alleen dat scoren… Daarom varieerde zijn positie in het elftal. Soms was hij tweede spits, soms centrale middenvelder, dit seizoen zelfs rechtermiddenvelder. Vreemd voor iemand die wij als linksvoetige kennen. Maar aan de linkerkant had Fulham de Zweed Kacaniklic (22) en de Zwitser Kasami (21).

Na de wissel Jol-Meulensteen veranderde het systeem van Fulham, dat met drie spitsen ging spelen, zodat op het middenveld meer kracht nodig was. Daardoor valt Ruiz nu uit de boot. Clubs als Anderlecht liggen op vinkenslag.

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content