Vanaf vandaag moet linksbuiten Nils Schouterden (21) van STVV zich intensiever bezighouden met zijn sterke punten. Dat zegt trainer Guido Brepoels. “Tot nog toe trapte hij op training per week zo’n veertig vrijschoppen, corners en voorzetten vanaf de flank”, aldus de coach. “Dat moeten er tachtig worden.”

Schouterden ruilde eind augustus tweedeklasser OHL voor STVV. “Ik leerde Nils kennen toen ik in Leuven trainer was”, vertelt Brepoels. “Daar liet ik hem op zijn zestiende debuteren. Vóór zijn komst naar Stayen hadden we geen echte linkerflankspeler. Nils ( die linksvoetig is, nvdr) maakt acties, gaat de lijn af en verstuurt goede passes.”

Vanaf 17 oktober stond Schouterden op één keer na elke week in de basis. In elf wedstrijden maakte hij één goal en gaf hij vijf assists. “We hadden verwacht dat hij pas rond deze tijd in de ploeg zou komen. Maar hij paste zich heel goed aan, omdat hij een brutale vogel is, een lefgozer, nooit verlegen. Nils zoekt de een-tegen-eensituatie op. Hij durft.”

Die hevigheid leverde Schouterden al twee rode kaarten op. De volgende twee matchen mist hij door een schorsing. Schouterden: “Eens ik op dat veld sta, wil ik er alles aan doen om te winnen. Dan houd ik mijn mond niet. Dat zit in mijn karakter. Ik laat mij niet doen. Vroeger was ik ook altijd de kleinste van de ploeg qua gestalte, toen al was het mijn manier om mij te verweren.”

Nils is nu 1m76 en weegt 65 kilo. Zijn lichte lichaamsbouw noemt hij de verklaring voor de dip die hij onder Rudi Cossey beleefde bij OHL. “Op school moest ik elke voormiddag drie uur trainen. Ik kon dat niet aan en deed mijn best niet meer. Dat sijpelde door tot bij OHL. Ik werd uit de ploeg gezet. Toen was ik nog niet klaar om professioneel te leven. Maar ik knokte terug.”

Op het fysieke vlak gaat het volgens Brepoels nu beter. “Sinds augustus won Nils al twee en een halve kilo aan kracht”, zegt hij. “In duels toont hij zich sterk. ’t Is verdoeme ne pittigen hoor. Maar er blijft ook nog veel werk aan. Zijn aannames moeten beter. Nog te vaak richt hij zich daarbij niet naar voren. Nils is geen wonderboy. Wij kunnen geen toppers halen, wij moeten ze ma-ken.” S

KRISTOF DE RYCK

”t Is verdoeme ne pittigen.’

Guido Brepoels

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content