Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal +), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Dirk Deferme terug op de voorbije week.

Hét nieuws van de voorbije week luidde : Alin Stoica naar Club Brugge. Is het ook een goeie transfer ?

Als je het kan betalen, is het de moeite waard om te proberen, vind ik. Voor mensen die vooral van het voetbal willen genieten, ben je met Stoica toch altijd verzekerd van minstens een paar ogenblikken onvergetelijk virtuozenvoetbal. Niet dat het iets is wat compleet ontbreekt bij Brugge – denken we aan de vrije trap van Mendoza tegen Dinamo Boekarest – maar het is er toch schaarser dan bij andere topclubs. Club is zo al uitstekend gestart, zowel in de competitie als Europees. Zien of Stoica nog iets extra’s bovenop brengt. Aan Sollied om hem in te passen.

Hoe zie je dat gebeuren ? Er moeten bij Brugge nogal veel meters gemaakt worden op het middenveld.

Die zullen hoe dan ook in grote mate voor Englebert en Simons zijn, al herinner ik mij bepaalde wedstrijden van Stoica in de Champions League waar hij die meters ook maakte. Dat wil toch zeggen dat hij het kan, maar het niet altijd wil of kan opbrengen. Misschien denkt hij dat het niet hoeft tegen Westerlo of La Louvière. Als ze er dat in Brugge wel ingeslepen krijgen, hebben ze er een grote voetballer bij die ook nog altijd zeer jong is. Ik kan me ook niet voorstellen dat er de afgelopen maanden niks is gebeurd in het hoofd van Stoica. Hij moet nu beseffen dat er geen enkele ploeg meer is die in functie van één speler speelt. Als er één woord is waarmee Club Brugge sedert de komst van Trond Sollied mee geassocieerd wordt, is dat het woord systeem. Stoica weet dat het systeem niet Stoica is, maar het team, en dat hij in dat systeem een plaats moet krijgen, afdwingen. Ik denk dat het kan klikken. Er zal nog een rodageperiode nodig zijn, maar ik heb niet het gevoel dat dat lang hoeft te duren.

Club Brugge bereikte ook een akkoord met ene Bengt Saeternes van het Noorse Bodo Glimt. Het gaat om een grote, snelle en sterke spits van 27 jaar, volgens Trond Sollied de beste aanvaller in Noorwegen. Wat gebeurt er opeens in Brugge ?

Ik heb het gevoel dat ze nu echt helemaal de kaart Sollied trekken. Volgens mij heeft hij Club kunnen overtuigen dat nu investeren heel veel geld kan opbrengen, mits wat opvallende resultaten in de Champions League en herstel van de internationale spelersmarkt. Er zit enorm veel potentieel in Brugge nu, met ook nog een schaduwploeg van talentrijke jongeren die zich in de Supecup toonden. Het is daarop dat Sollied vorig seizoen hamerde, tijdens die treinrit tussen Lyon en Brugge, na het debacle ginder. Wat ik zaterdag tegen een redelijk goed Westerlo van Brugge zag, vond ik bijwijlen indrukwekkend. Niet voor niks zei Jan Ceulemans : de ploeg die boven Brugge eindigt wordt kampioen. En ook al is dat net zo voorbarig als zeggen dat Standard al afgeschreven is, ik heb zo’n beetje het gevoel dat Brugge er heel dicht bij gaat zijn dit seizoen.

Wat mij geweldig opvalt, is de maturiteit die die ploeg in zijn derde seizoen onder Sollied heeft, waardoor er perfect kan gedoseerd worden. Achterin straalt die Spilar enorm veel uit, vind ik. Hij is zo sober, heeft de goeie mentaliteit, de leiderscapaciteiten ook, al uit hij dat voorlopig nog niet op een verbale manier. Eigenlijk is hij de perfecte antipode van Nzelo Lembi. Serebrennikov liet in Westerlo voor het eerst een aantal opvallende dingen zien, maar geeft toch nog niet die meerwaarde vind ik. Logisch lijkt mij dat hij het eerste slachtoffer zal zijn als Stoica aan spelen toekomt.

Anderlecht won de topper op Standard. Wat vond je ervan ?

Wat mij bij Anderlecht opviel was de efficiëntie voorin en ook de enorme werkkracht. Er werd echt wel heel hard gesleurd en getrokken, gewrikt en gewrongen. Met Yves Vanderhaeghe voorop in de strijd, maar ook De Bilde zag ik enorm veel werk opknappen, en Baseggio tackelen en achter losbrekende spelers aanhollen. Dat is iets wat er toch al duidelijk in zit, dat die ploeg beseft dat er naast het goeie voetbal dat er op de mat moet gelegd worden ook keihard moet gewerkt worden.

Polen-België, het debuut van Aimé Anthuenis als bondscoach, werd 1-1. Een goed België ?

Veel beter dan Polen alleszins, maar eigenlijk heb ik niks gezien wat ik niet had verwacht. Iedereen voelde al aankomen, denk ik, dat er voorin ooit een duo met Sonck en Emile Mpenza gevormd zou worden. Intrinsiek hebben die zoveel, van hetzelfde ook, maar met een goeie afspraken kan er een hele goeie wisselwerking tussen hen ontstaan. Dat heeft nog een klein beetje tijd nodig, maar dat kan ook al heel snel ontploffen.

Ik vind ook dat we er centraal in defensie redelijk riant voorstaan. Het enige wat mij verbaast, is dat ik hier en daar las en hoorde dat ValgaerenSimons niet kan voor de wedstrijd tegen Bulgarije terwijl ik juist denk dat dat een heel sterk goed duo zou zijn. Ik vind het ook wel raar dat het tegen Polen niet is uitgeprobeerd. Stijn Vreven deed het op rechts met gigantisch veel gretigheid en goesting zonder zich te vergalopperen maar het zou mij verbazen moest Anthuenis tegen Bulgarije niet starten met Jacky Peeters. Tegen Eric Deflandre speelt natuurlijk dat hij momenteel niet in de basis staat bij Lyon. Op links verwacht ik bij afwezigheid van Nico Vankerckhoven eerder Peter Van der Heyden dan Didier Dheedene.

Englebert is op zijn best in een driemansmiddenveld, bewijst hij wekelijks bij Brugge. Met vier, zo tegen de zijkant gedrukt, met de speler achter zich die vaak over hem heengaat enzovoort, dan verliest hij toch een stuk van zijn rendement, vind ik. Als individu is hij beter geworden, maar het systeem lijkt hem niet zo te liggen. Als hij fit is, zal daar straks tegen Bulgarije zeker Mbo Mpenza staan.

Jürgen Cavens is ondertussen verhuisd naar Enschede. Eindelijk de goeie stap voor hem ?

Ik denk dat het de bestmogelijke keuze is die hij kon maken. Bij Standard zat hij op de bank en dan was Aarst nog niet eens fit. Bij Twente treft hij met René Vandereycken een absolute vakman die hem wil hebben, die weet wat hij kan en wat hij nodig heeft, ook op mentaal vlak. Als individuele coach denk ik dat René Vandereycken één van de betere is die je kunt hebben.

Moet er nog iets gezegd worden over KV Mechelen ? Aad de Mos wil de club overnemen. Is dit nog ernstig?

Ik heb heel weinig zicht op waar Aad de Mos zich zakelijk mee bezighoudt, maar ik ben er wel van overtuigd dat hij veel meer van voetbal kent en voor het voetbal gedaan heeft dan Willy Van den Wijngaert en Luc Verheyen samen. Maar hoe dat daar nu precies in elkaar zit en wie daar wie wat mag verwijten, ik denk dat daarop heel weinigen zicht kunnen hebben. Maar dat is het pigment van het voetbal, hé, zoals het hele gedoe met de G5 en de G7 en de G84, en met Lambrecht die de GBA-aandelen bij Ajax gaat kopen. We zijn drie speeldagen ver en ’t is dus duidelijk niet alleen het voetbal op het veld dat het landschap kleurt.

Roger Lambrecht zoekt ook een beslissende meerderheid voor een competitie met 14 volgend seizoen. Zal hij slagen ?

Ik heb het gevoel dat het gaat lukken, maar dan moet het grote werk nog gebeuren : het losscheuren, wat niet meer of minder is dan een gigantische revolutie natuurlijk.

door Christian Vandenabeele

‘De Mos kent meer van voetbal dan Willy Van den Wijngaert en Luc Verheyen samen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content