Zo moet het er ongeveer aan toe gegaan zijn. ùùù “Meneer Mathijssen, wilt u aub weer plaatsnemen op uw bank.” (De vierde scheidsrechter doet zijn job, trainer staat vijf centimeter buiten de afgebakende zone om Paul Allaerts toe te roepen dat hij er niets van bakt.)

“Hou je mond man, ik ben aan het coachen.” (Uiterlijk onbewogen coach die de vierde scheidsrechter met de nek aankijkt.)

“Meneer, ik vraag u nog één keer te gaan zitten, anders moet ik u de tribune insturen.”

“Kus mijn kl… Ik ben je hond niet, eikel… En daarbij, dat durf jij niet eens…”(Mathijssen blijft ijzig koel met gekruiste armen buiten het lijntje staan.)

Resultaat : één maand schorsing en 2500 euro boete voor recidivist Jacky Mathijssen. Die reageerde met de melding dat hij er ernstig over nadenkt een andere job te zoeken. Wat larie is natuurlijk. Mathijssen is een begenadigd trainer, die met Sint-Truiden stuntte en met Charleroi mirakels aan het verrichten is. In Genk lonken ze al lang met verliefde blikken richting de licentiaat lichamelijke opvoeding en ook Nol Hendriks van Roda JC ligt op de loer.

Hij is als coach geboren. En hij zag ooit de dood voor ogen waardoor hij als geen ander kan relativeren. Dat hij er, ondanks zijn cool, niet in slaagt zich te beheersen tegen het arbitrale kwartet begrijp ik echter volkomen. Bovenstaande discussie komt mij dan ook zeer bekend voor. Ik ben een goed respectvol mens, maar tijdens het coachen veranderde ik in een onuitstaanbaar heerschap. Hoe harder ik mij daartegen verzette, hoe erger het werd. Mathijssen lijkt wat dat betreft als twee druppels water op mij. Daar houdt elke vergelijking op, want terwijl ik meestal als verliezende trainer van het veld kwam, heeft Charleroi dit seizoen nog niet verloren. En dat in het altijd moeilijke jaar van de bevestiging.

Mathijssen wordt niet uit zijn concentratie gehaald door wat gebakkelei met de scheidsrechters, integendeel. Hij zal nog veel boetes krijgen, want gezag zal hij nooit aanvaarden. Maar Abbas Bayat, Jos Vaessen of Nol Hendriks zullen ze graag betalen, want Mathijssen lijkt nu al een born winner. Succes gegarandeerd !

Jacky zal het mij wel niet kwalijk nemen als ik mij en hem langs deze weg excuseer voor ons soms onbeschofte gedrag tegenover het Belgische scheidsrechterscorps. Die mensen doen ook maar hun job, zeker ?

door Wim De Coninck, co-commentator van Belgacom TV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content