Zo lang mogelijk op drie fronten meestrijden, dat was de opzet van de clubleiding bij die Fohlen afgelopen zomer. En dat lukt voorlopig uitstekend. Nadat Borussia Mönchengladbach de afgelopen drie seizoenen achtereenvolgens als vierde, achtste en zesde eindigde in de Bundesliga, staat sportieve continuïteit voorop. Vandaar dat de Zwitserse trainer Lucien Favre er samen met sportief directeur Max Eberl bij de routiniers Filip Daems (36) – nog altijd officieel in het bezit van de aanvoerdersband, maar vaste invaller – Thorben Marx (33) en Roel Brouwers (32) op aandrong om een nieuw eenjarig contract te tekenen. Feit is wel dat het ervaren trio niet veel aan de bak komt, omdat het collectieve blok sterk acteert en er weinig blessures zijn.

Zeker in de zogenaamde Engelse weken wordt er bij BMG maximaal geroteerd. Ook deze week zal dat ongetwijfeld zo zijn. Komend weekend staat de belangrijke uitmatch tegen VfL Wolfsburg op het programma, maar ook morgen/donderdag werkt Gladbach in de EL een cruciaal duel in groep A af, thuis tegen Villarreal. Na vier speeldagen is BMG koploper met acht punten, voor de Spaanse ploeg met zeven punten. FC Zürich totaliseert vier punten, Apollon Limassol geraakt voorlopig slechts aan drie. In de achtste finales van de DFB-Pokal (op 4 maart 2015) trekt Gladbach naar Regionalligaclub Kickers Offenbach.

Gladbach verkeert dus in goede vorm en zag tegen Borussia Dortmund een einde komen aan een reeks van 18 duels zonder nederlaag – een clubrecord. Het is een vereniging die de laatste jaren enorm groeide. De zes thuisduels werden gemiddeld bezocht door 50.865 fans, waarmee BMG op de vijfde plaats komt na Dortmund, Bayern München, Schalke 04 en HSV. De selectie werd heel evenwichtig samengesteld. Met 25,84 jaar als gemiddelde leeftijd voor de 28 profs uit de A-kern bezet BMG de dertiende plaats op achttien teams. De komst van de nieuwkomers Thorgan Hazard (21), André Hahn (24), Ibrahima Traoré (26) en Fabian Johnson (26) geven de coach heel wat wisselmogelijkheden. Favre is sinds 14 februari 2011 in dienst. Hij geldt als een perfectionist, die vooral oog heeft voor de details – ook bij de wedstrijdvoorbereiding – en die zijn spelers plezier wil bezorgen. Veel herhaling en vaste automatismen staan bij de trainingsarbeid centraal. Zijn grootste pluspunt is dat Favre fouten niet alleen concreet kan aanduiden, maar telkens zelf ook voor oplossingen zorgt, wat de dialoog met zijn profs alleen maar versterkt. Op die manier loodste hij Max Kruse (26), Patrick Hermann (23) en wereldkampioen Christoph Kramer (23) naar de Mannschaft.

“De fysieke intensiteit ligt in de Bundesliga veel hoger dan in België”, zei Hazard onlangs nog op de site www.bundesliga.de. “Hier moet je als speler de volle 90 minuten in beweging zijn, zowel offensief als verdedigend. Dat vraagt een grote aanpassing. Maar ik ben tevreden. Stilaan geraak ik alles wat meer gewoon en voel ik me op mijn gemak.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Lucien Favre kan fouten concreet aanduiden en zorgt ook telkens voor oplossingen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content