Vorige week diende de voormalige middenvelder van Cercle Brugge en AA Gent, die in het begin van de jaren negentig vooral werd gevreesd omwille van zijn vrije trappen, in allerijl terug te keren naar Kroatië. Branko Karacic (24.09.1960) werd immers door eersteklasser Slaven Belupo na amper drie speeldagen in huis gehaald als opvolger voor de ontslagen Milo Nizetic. Het is niet zijn eerste trainersopdracht. “Ik kan het voetbal gewoon niet missen. Sinds ik in 1997 terugkeerde, bekleedde ik al verschillende functies”, vertelt de goedlachse Kroaat in een sappige mengeling van Engels en Brugs. “Ik was een jaar sportief directeur bij NK Osijek, assistent-trainer en hoofdcoach van FC Zagreb, tien maanden werkzaam op de jeugdacademie van Davor Suker – een van mijn beste vrienden, de bescheidenheid zelve ondanks zijn status van ster – en ook nog eens een half jaar verantwoordelijk voor Marconia Slavonski Brod. Vorig seizoen had ik opnieuw NK Osijek onder mijn hoede”, zo overloopt hij vlekkeloos zijn cv.

“Eind juli was ik met mijn vrouw en kinderen op bezoek bij vrienden in Brugge toen ik deze kans kreeg. Daardoor viel mijn vakantie nogal kort uit dit jaar. Eerder hoopte ik aan de slag te kunnen bij Cercle Brugge, maar zij verkozen Harm van Veldhoven. Geen probleem, er komen misschien nog kansen. Want een ding staat vast : ik zou graag eens een Belgische club trainen. Jullie land bevalt me gewoon enorm. Het werd mijn tweede thuis ( schaterlach). De organisatie staat altijd op punt, financieel wordt alles perfect geregeld, je hoeft je nergens zorgen over te maken. Hier is dat wel anders. Dat ervoer ik nu ook weer. Ik kreeg te maken met een kern van 35 spelers, die ik meteen terugbracht tot een kern van 24. Eenentwintig veldspelers en drie doelmannen moeten volstaan. Mijn voorganger begon de competitie met een op negen en de uitschakeling door Rijsel in de Intertotobeker. Mijn opdracht is simpel : na 22 speeldagen ervoor zorgen dat we niet in de degradatiepoule terechtkomen. Want anders zullen we nog tien duels sterk afzien.”

Hij wil graag nog iets rechtzetten. “Bij jullie werd er in de media gesuggereerd dat ik nu als makelaar werk. Daar klopt helemaal niks van. Ik ben een trainer, bij wie technisch en offensief voetbal vooropstaat. Al de rest interesseert me niet. Ons voetbal is niet zo fysiek als bij jullie. In Kroatië wordt er meestal geopteerd voor een 3-5-2-veldbezetting, met een libero. Ik amuseer me opnieuw.”

(FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content