Geboren op 1 februari 1981

Woont samen met Nele

Heb je al eens bijna een verkeersongeval veroorzaakt omdat je naar een knap meisje aan de kant aan het kijken was ?

“( lacht) Nee. Ik moet wel bekennen dat ik wel altijd alles zie. Ook knappe meisjes.”

Jij bent licentiaat lichamelijke opvoeding. Lopen er in de eerste klasse veel domme voetballers rond ?

“Hoe vul je het woord ‘dom’ in ? In de bekerwedstrijd van Brussels tegen Kortrijk, tweeënhalve week geleden, toonde Sydney Kargbo hoe het niet moet. Als je constateert dat in het weekend daarop drie à vier jongens op dezelfde manier een rode kaart krijgen, vind ik dat immens dom van die spelers. Je weet dat de scheidsrechters daar extra gevoelig voor zijn.

“Maar doorgaans merk je op het veld niet dat iemand minder intelligent is. Er is een heel groot verschil tussen voetbalinzicht en andere inzichten. Voetbal is een simpel spelletje.

“Sla je achteraf een praatje met spelers, dan merk je wel snel welk vlees je in de kuip hebt. Maar ik stoor me niet aan domme jongens. Je kan maar gebruiken wat je meegekregen hebt van de natuur. Soms is domheid ook het gevolg van sociale factoren, bijvoorbeeld ouders die het moeilijk gehad hebben en niet altijd het goede voorbeeld konden geven. Ik heb daar begrip voor.”

Hoe is je relatie met je toekomstige schoonmoeder.

“Heel goed. Een crème van een vrouw. Ik lig óp de kast, in plaats van in de bovenste lade.”

Noem eens een sport die jij echt dwaas vindt.

“Als licentiaat lichamelijke opvoeding vind ik veel sporten attractief. Ik kijk bijvoorbeeld zowel naar snooker als naar American football. Cricket kan me niet boeien. Ik begrijp het ook niet. Soms zijn mensen daar dagenlang mee bezig om dan af te komen met een score van 150-3. Toen we in Engeland op stage waren, heb ik daar uitleg gevraagd. ‘Het is te moeilijk,’ zeiden ze me, ‘we kunnen je dat niet uitleggen.'”

Stel : je gaat joggen in een groot bos waar je de weg niet kent. Je loopt verloren, dwaalt uren rond, krijgt honger, dorst. Plots komt een jeep aangereden die je een lift aanbiedt. Achter het stuur zit Filip De Winter. Rijd je mee ?

“Ja, geen probleem. Ieder zijn overtuiging. De Winters gedachtegang is natuurlijk heel extreem, maar misschien kan hij mij tijdens dat ritje duidelijk maken wat zijn visie eigenlijk inhoudt, wat de meerwaarde van zijn partij in een beleid zou zijn, want als ik moet afgaan op wat die in de media uitkraamt, begrijp ik er niks van.

“In dergelijke situaties ben ik niet superprincipieel. Op andere gebieden wel, zoals met respect en eerlijkheid. Als bijvoorbeeld iemand in mijn vriendengroep begint te roddelen, dingen achter mijn rug verkondigt die niet kloppen, is de kans reeel dat ik die nooit meer zie.”

Je moet Harm van Veldhoven vergelijken met een dier. Welk kies je ?

“( denkt na) Een duizendpoot. Die kan heel veel ‘volgende stappen zetten’, iets waar de trainer het altijd over heeft.”

Als je een gat in je sok hebt, wie stopt dat ?

“Niemand. Dan kieper ik ze de vuilnisbak in en koop nieuwe. Ik zou begot niet weten hoe ik daaraan moet beginnen. Nele zou misschien wel aanstalten maken om ze te herstellen, maar ik zou zeggen : weg ermee.”

Jij draagt thuis de broek ?

“In tegenstelling tot wat veel spelers denken : ja, ik draag de broek. Mijn vriendin zegt veel, maar uiteindelijk ben ik het die beslis.”

Wanneer kon je voor het laatst door de grond zakken van schaamte ?

“Goh … ( denkt lang na en vraagt vervolgens aan Nele of zij een antwoord weet. Die heeft niet in de gaten dat het telefoongesprek nog bezig is en roept nog vóór hij iets kan zeggen opgewonden : “Heb je gezegd dat je mij graag ziet ? !” Waarop Vandenbussche in de hoorn 🙂 Schrijf maar op dat ik dat gezegd heb, hé. (weer Vandenbussche aan Nele : “Wanneer emmek ik ne kier den dwoazen afgestoken ?” Lange stilte) Ik vind niets. Doorgaans overdenk ik alles goed alvorens te handelen. Ik ben niet iemand die eerst spreekt en pas dan denkt.”

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content