Om de oorsprong van sommige rivaliteiten te achterhalen moet je door de geschiedenisboeken bladeren. De rivaliteit tussen de steden Braga en Guimarães in het noorden van Portugal, in wat men de regio Minho noemt, gaat generaties terug. Een millennium zelfs! Daarom is het ook onmogelijk om de twee steden te verzoenen, niemand is daar ooit in geslaagd. Nog altijd zijn er inwoners van de ene stad die weigeren om een voet te zetten in de andere, ook al liggen ze amper dertig kilometer uit elkaar. Kwestie van er ook geen cent uit te geven.

Guimarães gaat er prat op de bakermat van Portugal te zijn, omdat de eerste koning van Portugal, Don Alfonso Henriques, in 1129 van Guimarães de eerste hoofdstad maakte. Braga pocht dan weer met het statuut van aartsbisschoppelijke stad. Geen wonder dat het in Guimarães erg slecht viel dat Braga tot hoofdplaats van de regio Minho werd uitgeroepen.

Uiteraard vond het voetbal daar een uitstekende voedingsbodem voor een explosieve rivaliteit. In Portugal wordt de derby van de Minho als een van de hevigste van het land beschouwd. De eigen aard van beide steden weerspiegelt zich in de clubs: het rijke Braga en het fiere Guimarães. Vertaald naar het voetbal is Sporting Braga de club van de welgestelde en brave katholieken, terwijl Vitória Guimarães adjectieven krijgt opgekleefd als volks, antiklerikaal en warmbloedig.

De supporters van Guimarães, de Conquistadores, behoren tot de fanatiekste van Portugal. Geen sprake van dat ze behalve hun eigen club ook nog een van de grote drie (Porto, Benfica, Sporting) zouden steunen, zoals dat in andere regio’s weleens het geval is. Guimarães is de enige Portugese stad zonder een supportersclub van Benfica! Hier regeren alleen de Witte Engelen, al zijn ze alleen engelachtig in naam.

Ook al is Braga qua resultaten de voorbije jaren de vierde club van het land geworden, daar willen ze in Guimarães niet van weten: zij en niemand anders zijn de nummer vier van Portugal! Tenslotte staan ze niet voor niets al 69 jaar in eerste klasse, iets wat de 30.000 socios graag benadrukken. Maar de Braguistas knabbelen aan hun achterstand: vijf jaar geleden telden ze nog 15.000 socios, vandaag zitten ze de Alfonsinos al op de hielen.

De haat is bijzonder scherp tussen de twee clubs. Toen een speler van Braga in 2010 in het ziekenhuis van Guimarães geopereerd moest worden, scholden de fans van Vitória hun voorzitter de huid vol omdat die de speler van de vijand een bezoekje had gebracht.

Niettemin heeft geen van beide clubs een goed gevulde trofeeënkast. Braga heeft de slechte gewoonte aangenomen om overal net naast te grijpen (vicekampioen, verliezend EL-finalist) en Vitória moest tot mei van vorig jaar wachten op zijn eerste prijs: de beker van Portugal.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content