“Hé, Johnny, hoe gaat-ie ?” Enthou-siast stappen de spelers van AZ na de training op Johnny Bosman af. Vorig jaar fungeerde de voormalige aanvaller van Ajax, KV Mechelen, Anderlecht, PSV en Twente, die zijn spelerscarrière afsloot bij AZ, nog als spitsentrainer bij het eerste elftal. Dit seizoen houdt hij zich op het jeugdcentrum van de club bezig met de jonge spitsen. “Ik kon die jongens vorig jaar niet echt nog iets bijbrengen”, vertelt Bosman. “Op 24 of 25 jaar kan je ze niet echt meer vormen, het is meer onderhoud. Daarom heb ik een stap teruggezet. Co Adriaanse wilde het anders wel : waarom wél een keepertrainer en geen spitsentrainer, vindt hij. Maar ik wilde liever naar de jeugd. Beetje afstand nemen van het voetbal, van het in the picture staan, en het vak leren.”

Stein Huysegems vindt het spijtig : “Ik had écht gedacht dat hij ook met mij zou trainen.” Bosman, die meegeeft dat AZ ook Cédric Roussel intensief scoutte, gaf wel een positief rapport over Huysegems na Lierse – Club Brugge. “Niet dat AZ nog een spits nodig had, want het had er al drie. Huysegems kon een eventuele vervanger zijn voor Nelisse, over wie ze hier wat twijfels hadden. Maar toen Stein kwam, stond Nelisse gewoon in de basis. Stein drong zich echter zo op dat hij gelijk in het elftal werd gezet. Daarom speelt AZ gewoon met vier spitsen.”

“Stein”, vervolgt Bosman, “mist nog een beetje het overzicht, maar hij is snel en heeft een goed linkerbeen. Dat wilden ze hier : iemand die ook op de linkerflank kan opereren. Hij loopt heel veel en is, omdat hij zoveel beweegt, ook moeilijk af te stoppen. Er gaat veel dreiging van hem uit, hij is een doelgerichte speler. De goal tegen Zwolle was het moment dat hij nodig had. Voordien speelde hij wel goed, maar een spits heeft toch vooral goals nodig. Tegen Ajax was hij niet zo opvallend, maar hij werkte heel hard. Ik denk dat hij het prettig vindt dat er zo veel spitsen om hem heen staan. Het lijkt me een rustige, bescheiden jongen, maar als je hem op het veld bezig ziet, is hij niet echt timide.”

Op de vraag of Huysegems met zijn keuze voor AZ een sportieve stap voorwaarts zette, moet Bosman toch even nadenken. “Tja, hij kan hier bewijzen dat hij rijp is voor een topclub. Toen ik vanuit België terug in Nederland kwam voetballen, was ik verbaasd hoe vaak ik één tegen één kwam te staan. Dat is een verademing voor een aanvaller. In zo’n systeem kan hij zich beter ontwikkelen. Zéker bij AZ, dat een goeie trainer heeft, die het maximum uit zijn spelers haalt.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content