Het Spaanse IFFHS, een organisatie die actief is rond de statistieken en de geschiedenis van het voetbal, verkoos Frank Rijkaard (Barcelona) tot beste trainer van 2006 en FC Sevilla tot beste team. Daarmee wordt de logica gerespecteerd. De ploeg van Ivica Dragutinovic (ex-AA Gent en Standard), vroeger vaak een grijze muis, heeft een echt boerenjaar achter de rug met winst in de UEFA Cup, de Europese Supercup en een voorlopige eerste plaats.

Voorzitter José Maria Del Nido, die erom bekend staat nooit een blad voor de mond te nemen, is daar uiteraard bijzonder fier op. “Heel het land benijdt ons momenteel”, schreeuwt hij van de daken. “Het succes smaakt naar meer. Volgend seizoen willen we er bij zijn in de Champions League.” De enorme opgang wekt verbazing, omdat het team de jongste seizoenen steevast talentrijke spelers en boegbeelden als José Antonio Reyes, Julio Baptista et Sergio Ramos liet vertrekken. “Een team bestaat niet uit individuen”, klinkt het bij Del Nido. “Onze eerste zorg bestond erin om de club te saneren. Dan volgde een reorganisatie en realiseerden we een aantal beloftes die we de fans gedaan hadden. Nu zijn we klaar om sportieve successen te oogsten. Het is mijn innige overtuiging dat we heel ver kunnen komen, als we goed plannen en hard werken.”

De hamvraag is natuurlijk of FC Sevilla sterk genoeg is om met de druk om te gaan. “Ik denk dat we klaar zijn om bij de eerste vier te eindigen. Dat is ook onze doelstelling. Of we kunnen meedoen voor de titel zal ik pas na de dertigste speeldag beantwoorden.” Del Nido blijft overigens ook dit seizoen ambities koesteren op het Europese toneel. “Het is niet omdat we in de Primera División bovenin meedraaien, dat we onze Europese ambities op een lager pitje moeten doen branden. We hebben de mogelijkheden om voor de tweede opeenvolgende keer de UEFA Cup te winnen. Onze kern is breed genoeg om op alle fronten te strijden. Bovendien moeten wij niets. Er is bij ons geen sprake van druk zoals bij Real Madrid en Barcelona, die een budget hebben dat zes keer hoger is dan het onze. Ook onze begroting neemt nochtans jaar na jaar toe. Enkele seizoenen geleden was het nog 22 miljoen euro, vorig seizoen bedroeg het 50 miljoen euro en dit jaar zitten we al op 60 miljoen euro. Wat mij echter het meest met fierheid vervult, is dat wij aantonen dat elke club, hoe bescheiden ook, mogelijkheden heeft om te groeien. En zich niet op voorhand moet neerleggen bij het meesterschap van de grote namen. Als je er genoeg in gelooft, is alles mogelijk.”

Fabio Capello lijkt vastbesloten om grote kuis te houden in zijn sterrengezelschap. Van David Beckham en Ronaldo wil hij niets meer weten. Ondertussen raakte al bekend dat de Engelsman vertrekt naar het Amerikaanse Los Angeles Galaxy, waar hij in vijf seizoenen 193 miljoen euro kan verdienen. De Italiaanse coach liet tegelijk weten dat hij de komende zes maanden de Engelse rechtermiddenvelder niet meer zal opstellen. Ook Ronaldo is bereid om te vertrekken als hij een interessant aanbod krijgt. Roberto Carlos liep een spierscheur op in het rechterkuitbeen.

De Duitse middenvelder David Odonkor (Betis), die eind november aan de rechterknie werd geopereerd, maakt mogelijk midden februari zijn comeback.

Osasuna werd door het voetbalinstituut IFFHS aangeduid als beste team ter wereld van december 2006. Osasuna gaat zelfs het Braziliaanse Internacional Porto Alegre, winnaar van de intercontinentale beker ten koste van FC Barcelona, vooraf. Osasuna versloeg achtereenvolgens Zaragoza, Mallorca, Villarreal en Levante in de Primera División en Parma in de UEFA Cup. In de wereldwijde rangschikking stijgt het team van de 99ste naar de 65ste plaats.

Espanyol, dat vorige week in de Catalaanse derby Barcelona versloeg met 3-1, kocht voor 11 miljoen euro een vliegtuig met 110 plaatsen, voor zijn (inter)nationale verplaatsingen. Op de deuren van het vliegtuig prijkt ondertussen al het clubschild. Overigens zou Espanyol ook interesse hebben om Javier Saviola, die voor Barcelona in de derby de eerredder maakte maar einde contract is, over te nemen.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content