Dinsdag 25/11

Even uw aandacht voor een citaat van Johan Cruijff uit Voetbal International : “Ik hoor mensen regelmatig verkondigen dat een linkspoot ook op rechts kan spelen en andersom. Dat is niet zo. Het veld is totaal anders als je met je rechterbeen vanaf de linkerkant komt. Als rechtsbenige speler werk je ook beter af als je van de rechterkant komt, en rechtsbenige spelers koppen het makkelijkst over de linkerschouder. De oriëntatie is helemaal anders wanneer je aan de andere kant loopt. Je staat overal verkeerd voor, zelfs met je afzetbeen kom je in de problemen. Een linksbenige speler neemt de bal links aan, hij maakt het veld open, waardoor hij een crosspas kan geven. Een rechtsbenige speler neemt de bal weer mee naar binnen, dat is heel natuurlijk. Verder pleit ik voor een vast systeem van drie middenvelders met de hoek naar achteren, en twee vleugelaanvallers. De hoek buitenspeler-middenvelder moet van die aard zijn dat de middenvelder hem vóór en achter de back kan aanspelen. Dus, eerst een voorbeweging maken om je eigen ruimte te scheppen. Dat kan alleen als de middenvelder haaks de cross maakt, dus haaks op de buitenspeler staat. En dat is onmogelijk met vier middenvelders, want die staan nooit haaks.”

Voila ! Precies wat wij hier zelf altijd beweerd hebben.

Woensdag 26/11

Mogelijk is het u ontgaan, want het stond in een hoekje van de krant : “Gemeente Bocholt renoveert parochiehuis.” Wij lezen voor : “Het gemeentebestuur investeert 100.000 euro in de vernieuwing van het parochiehuis in Bocholt. Hiermee kunnen de meest dringende werkzaamheden worden aangevat, zoals de toiletten, de keuken en de inkomhal. Ook andere deelkernen van de gemeente worden niet vergeten. In Reppel werd het buurthuis al gerenoveerd en volgend jaar wordt er een nieuwe keuken geïnstalleerd. In de Kroon in Kaulille zullen de toiletten en de bovenzaal opgeknapt worden. En in Lozen werd het project school-parochiezaal-buurthuis gefinaliseerd.”

Ondertussen deelt de burgemeester van Sint-Truiden kwaliteitslabels uit aan de bordelen op de Luiksesteenweg, en laat hij in de Senaat het debat over het migrantenstemrecht in de soep draaien. En dan staan de mensen stom dat Bocholt Sint-Truiden uit de beker kegelt. Dat Jerko Tipuric maar al in zijn occulte boeken duikt, of de Cercle is het volgende slachtoffer van de dadendrang die kennelijk bezit heeft genomen van de Bocholtenaar. Waarom flitst de naam Quasimodo plots door onze geest ?

“De dikste speculaas”, lezen wij op dezelfde bladzijde van dezelfde krant waarvan wij de naam niet zullen noemen, “komt uit Hasselt.” Het zou weer eens moeten lukken. Volgens Jo Tuts, speculaaskenner en telg uit een bakkersgeslacht dat zes generaties teruggaat, is speculaas uit Hasselt de dikste en de donkerste uit heel Vlaanderen. “Dat heeft hij te danken aan het jeneververleden van de Limburgse hoofdstad. De jeneverstokers zaten met een teveel aan suiker. Van die deels verbrande zoetigheid maakten ze potsuiker en daaraan voegden de koekenbakkers bloem en vet toe. Later, in tijden van welvaart, verrijkten ze het beslag met kruiden, amandelen en veel boter. En ziedaar : de Hasseltste speculaas. Zeer gegeerd door de bedevaarders die Virga Jesse kwamen vereren.”

Jo Tuts heeft de grootste collectie speculaasvormen van het land.

Donderdag 27/11

“Het debatprogramma Polspoel & Desmet verliest een pak kijkers !” Wij lezen gewoon verder, als u er niets op tegen hebt. Makkelijk rubriekje, dit, ge koopt één gazet en het is vol. “Van de 160.000 een jaar geleden blijven er nu amper 90.500 over, ondanks de verplaatsing van woensdag naar vrijdag. Het marktaandeel is gezakt tot minder dan 10 procent.”

Als Gui Polspoel nu eens bepaalde onderdelen van zijn andere vrijdagavondprogramma’s zou overhevelen naar Polspoel & Desmet, het marktaandeel zou wel stijgen. En er zouden er wel meer kreunen van “Oh wat is dat lekker”. Zoals den Tuts, bij het nuttigen van zijn Hasseltse speculaas.

door Koen Meulenaere

‘Bocholt renoveert parochiehuis.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content