Zo verrassend de bekerwedstrijd tussen Genk en Heusden-Zolder was, zo droog de 4-1 waarmee KRC het deze keer in de competitie haalde.

Als Genk – Heusden-Zolder vijf minuten bezig is, heeft MikeOrigi al twee loepzuivere kansen gemist : één keer stuitte hij vlak voor doel op Zokora, één keer redde Priske in extremis. Nog eens zes minuten later krijgt Genk zijn eerste kans en staat het 1-0 : KoenDaerden slalomt naar het strafschopgebied en PaulKpaka werkt af. Allemaal in een tempo alsof Genk en Heusden-Zolder wel wat beters hadden te doen dan tegen elkaar te voetballen. Maar het zou het verhaal van de wedstrijd en bij uitbreiding de voorbije heenronde van beide ploegen worden : Heusden-Zolder dat het moeilijk heeft om te scoren en Genk dat punten pakt, maar zonder flair.

Koen Daerden : “Het was de fout van onszelf dat zij telkens de diepste man mochten aanspelen, dan konden terugleggen en beginnen te lopen naar de zijkanten. Wij daarentegen hebben vandaag wel op de juiste momenten gescoord. Maar ik denk dat we het in bepaalde wedstrijden nog sneller moeten en kunnen afmaken. Na de 2-0 hadden we moeten doorduwen, want we kregen de ruimte.”

Voor het eerst sinds hij na de bekeruitschakeling tegen Heusden-Zolder naar een 4-5-1 overschakelde, greep SefVergoossen terug naar zijn vertrouwde 4-4-2. Vier speeldagen heeft de wijziging geduurd. Een geslaagd experiment als het de bedoeling was de te belopen ruimtes kleiner te maken en spelers op adem te laten komen. Maar louter op de behaalde punten beoordeeld bleek de tactische ingreep geen spectaculair succes : Genk haalde voorheen 22 op 36, nadien 7 op 15.

Koen Daerden, terug na zijn knieblessure, maar ei zo na weer out na een onbesuisde tackle van Roumani de dag voor de wedstrijd, stond – na een paar stand-ins voor TheoJanssen centraal – tegen Heusden-Zolder weer op de linkerflank.

“Voornamelijk omdat we nu weer 4-4-2 speelden. Die 4-5-1 was voor de hele ploeg wat aanpassen, maar we hadden er meer uit moeten halen. Na een 1 op 9 en thuis tegen Heusden-Zolder, dan weet je : we moeten winnen, en niet alleen voor hierboven. In die 4-5-1 was het toch nog zoeken naar de juiste automatismen : tegen Sint-Truiden ging het redelijk, op Beveren minder, tegen Anderlecht behoorlijk en op Westerlo dan weer niet zo goed. Dus kozen we weer voor wat we meestal spelen en waarin we, ik zal niet zeggen ons het best voelen, maar toch precies weten wat de taken zijn. Alleen hebben we, ook ik, in de eerste helft te snel de diepte gezocht. Maar als we die mogelijkheid hebben, moeten we ze wel meer en beter gebruiken omdat we daar vooral met Paul (Kpaka, nvdr) een speler voor hebben. Dat kan in de tweede ronde heel belangrijk worden, als hij net als ik fitter is.”

Heusden-Zolder spinde meer garen bij zijn tactische omschakeling : sinds PeterBalette op de negende speeldag zijn aanvallende 4-3-3 of 4-4-2 wijzigde in een 4-5-1, pakte de ploeg 11 op 27, terwijl daarvóór slechts 2 op 24 werd geboekt.

Meer defensieve zekerheid kwam er dus, waardoor DimitrideCondé zich ontpopte tot gangmaker van de ploeg. Niet geheel toevallig dan ook is hij degene die het enige doelpunt van Heusden in de wedstrijd maakt. Dimitri de Condé : “We hebben ons de laatste weken heel goed herpakt. Voordien werden we ook nooit weggespeeld, maar de laatste weken werd dat in punten vertaald. Alleen nu tegen Genk zag je dat we net zoals in het begin weer veel kansen misten en gemakkelijk doelpunten tegen kregen.”

Ondertussen beraadden Genk en Heusden-Zolder zich over welke spelers ze straks in hun beider kernen zullen uitwisselen, dan wel zullen doorschuiven naar Tongeren. Genk heeft namelijk nog wel wat op de plank liggen, zoals Matoukou, de bij RWDM gehaalde sterke centrale verdediger die zich zaterdag evenwel een paar keer bezondigde aan onbeheerst happen naar Genkse spelers : op het eind van de eerste helft moest Koen Daerden eraan geloven ; twee minuten later was de knie van Roussel het doelwit. De eerste overtreding ver op de helft van de tegenstander, de tweede in de middencirkel : hoog verdedigd was het anders wel.

Geen van beide clubs had vooraf nagelaten hun onderlinge samenwerking te bewieroken. Maar voor sommigen is het zoeken naar een positieve verklaring voor hun lot. KevinVanbeuren, de door Genk uitgeleende rechtsachter van Heusden-Zolder, bijvoorbeeld, heeft met argusogen kennis genomen van de Genker belangstelling voor BorisMarolt, de rechtsachter van Patro Maasmechelen.

“Ik stel mij daar wel vragen bij, ja, dat ze in tweede klasse een jongen zouden halen van dezelfde leeftijd als ik. Is het dan de bedoeling iemand zoals ik ervaring te laten opdoen bij Heusden-Zolder of… Je kan het tekeningetje zelf ook wel maken, hé. Maar het zal wel een goeie zijn, anders zouden ze hem niet willen. Zelf ben ik nog tot eind dit seizoen aan Heusden-Zolder uitgeleend en daarna heb ik nog tot 2005 een contract bij Genk. Of ze mij straks in Genk terug willen, zal afhankelijk zijn van mijn prestaties, denk ik. Hoop ik. Maar ik heb nog geen signalen gekregen. Het is een kwestie van een constant niveau aanhouden, want dat ontbreekt mij nog wel eens. In het begin van het seizoen heb ik veel gesukkeld met een voetzoolblessure. Nu gaat het beter, maar als het ritme omhoog gaat qua wedstrijden en trainingen, krijg ik het weer lastig. Het is een ontsteking, hebben ze mij gezegd, die mij wel eens een heel seizoen parten zou kunnen spelen.”

Met een vrije trap van Daerden, die Roussel knap in de winkelhaak devieert, een hoekschop van Chatelle die Roussel binnen kopt, en alweer een hoekschop waarna Wamfor hard binnen schiet, maakte Genk er drie keer uit een stilstaande fase 4-0 van. Te slap op de man gespeeld, weet achteraf heel Heusden-Zolder, waar de meesten na de loodzware heenronde snakken naar wat rust. De Condé : “Wat normaal is, denk ik. Want zeven of acht weken geleden hadden wij nooit kunnen denken dat we zo tussen de mensen zouden staan en alles nog zelf in handen zouden hebben. Dat is toch onze verdienste, vind ik.”

Voor de ludieke toets zorgde uiteindelijk AkramRoumani nog door voor een vrije trap geheel zonder aanleiding driest tekeer te gaan tegen scheidsrechter VerEecke. Maar een gele kaart krijgen bovenop de twee die hij er in de heenronde al pakte (om zo een dag schorsing te kunnen laten doorgaan terwijl hij in de Afrikacup speelt), zat er voor de Marokkaan niet in. Rood was zijn terechte deel, maar desondanks zag je na afloop niks dan grijnzende grimassen rond de Genkse kleedkamer. Veel gekker moet het toch niet worden.

Geheel ontevreden was het wel niet dat beide ploegen de kleedkamers verlieten. Heusden-Zolder pakt dan wel geen punten, maar ziet dat de concurrentie het onderin niet veel beter doet. En Genk weet zich verzekerd van de derde plaats en houdt daarmee uitzicht op Europees voetbal. Koen Daerden : “Dit is toch wel een opluchting voor veel spelers. Maar het is niet altijd goed geweest, dat weten wij ook wel.” Of hoe een sportief verrijkende samenwerking er soms toch als bloedarmoede kan uitzien. Tijd voor de winterstop.

door Raoul De Groote

‘We moeten wedstrijden sneller kunnen afmaken.’ (Koen Daerden)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content