1 OH Leuven speelt de kop in tweede klasse, zelfs zonder zijn icoon Bjorn Ruytinx. Er bestaat geen respect meer?

Bjorn Ruytinx: “Leuven beperkte zich niet enkel tot Ruytinx, voetbal is een collectieve sport, hè. Maar ik draag die club voor altijd mee, dat lijkt me normaal als je er tien jaar gespeeld hebt. Als mijn programma het toelaat, probeer ik mijn wedstrijden mee te pikken aan Den Dreef. De ontvangst is steeds zeer positief, de OHL-supporters blijven mij steunen en dat tonen ze ook. Mijn relatie met het bestuur is andere koek: ook al kunnen we door één deur, het zal nog enige tijd duren vooraleer die banden weer hersteld zijn. Toen duidelijk werd dat ik de club zou verlaten, werd alles een pak koeler. Ik wilde blijven, we hebben drie à vier maanden onderhandeld over een contractverlenging, maar omdat het bleef aanslepen, trok ik mijn conclusies. Achteraf bekeken beklaag ik mij mijn beslissing uiteraard niet, aangezien Leuven degradeerde en ik met Oostende in eerste klasse kon blijven.”

2 Een bankzitter als de andere zijn bij Oostende nadat je jarenlang de held was van Leuven, vraagt dat op mentaal vlak een grote aanpassing?

“Ik heb nog steeds veel ambitie. Ik wil, zelfs op mijn 34e, nog elk weekend negentig minuten op een voetbalveld staan. De voorbije weken mag ik daar allerminst over klagen, want ik kon mij opwerken tot titularis. Maar ik ben ook niet blind: ik krijg veel concurrentie van Franck Berrier, Fernando Canesin en Elimane Coulibaly. Bovendien draait de ploeg goed. Ik vond het moeilijker om bij OHL soms op de bank te zitten.”

3 Als we ons een hevig oplopende discussie tussen jou en Frederik Vanderbiest moeten voorstellen, eindigt die dan in het ziekenhuis van Oostende?

“We hebben samen gespeeld bij Leuven, we kennen elkaar goed en komen al jaren goed overeen, dus ik zal niet aarzelen om hem ongezouten mijn mening te geven. Tegelijkertijd besef ik dat hij mijn baas is. Toen hij me bij de start van het seizoen op de bank hield, heb ik daar geen keet over geschopt. We hebben daarover gediscussieerd, als grote jongens. De trainer had gelijk met zijn keuze op dat moment.”

4 Heb je, na je incident met Mehdi Carcela vorig seizoen, bewust voor de club gekozen die het verst van de Waalse grens ligt?

“Voor de goede orde: die affaire met Carcela is uitgeklaard. Voor mij was die gebeurtenis twee weken later al geklasseerd, ook voor hem trou-wens. Ik ben blij dat we die hetze definitief achter ons kunnen laten nu we enkele weken geleden elkaar de hand schudden ter gelegenheid van de wedstrijd Standard – Oostende. Iedereen mag zijn mening hebben over mij, maar om eerlijk te zijn: het kan me geen moer schelen wat ze in Wallonië over mij denken. Ik word liever gewaardeerd in Leuven, Oostende en Limburg, mijn geboortegrond.”

5 In een interview verklaarde je: ‘Ik flirt met de grenzen, dat is mijn spel. Ik provoceer en men probeert mij te provoceren. Gasten als Johan Boskamp en Philippe Albert deden vroeger niet anders en toch zijn zij nu de eersten om mijn speelstijl te bekritiseren.’ Verdwijn je straks uit het profvoetbal met de gedachte dat je misbegrepen werd?

“Ik heb het allergrootste respect voor Philippe Albert en de carrière die hij kan voorleggen, maar ik ben niet verplicht om zijn kritiek zomaar te aanvaarden. Hij gaat mee in het discours van de Franstalige pers, die me niet ontzien heeft na de affaire-Carcela. Ik heb nochtans een flink pak beelden van de vroegere Albert gezien en dan kan je toch niet om de vaststelling heen dat hij een speler was die zijn voetje nooit terugtrok en de ellebogen graag gebruikte. Wie ben ik om zijn speelstijl te veroordelen? Akkoord. Maar met welk recht maakt hij mij in zijn commentaren met de grond gelijk? Dan heb ik meer begrip voor de mening van iemand als Marc Degryse. Hij heeft me ook fel bekritiseerd, maar hij was een technische voetballer, iemand die de duels ontliep. Daarom vind ik dat hij wél het recht heeft om mijn manier van voetballen af te keuren.”

Bjorn Ruytinx (34) tekende afgelopen zomer een contract van twee seizoenen bij KV Oostende nadat hij tien jaar de dienst uitmaakte bij OH Leuven. Bij de Leuvenaars speelde hij in derde, tweede en eerste klasse. Hij speelde er in totaal 260 wedstrijden en maakte 80 doelpunten.

DOOR PIERRE DANVOYE

Bjorn Ruytinx: “Om eerlijk te zijn: het kan me geen moer schelen wat ze in Wallonië over mij denken.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content