Jos Daerden wordt 51 volgende maand. Als speler beleeft hij hoogdagen bij Standard (1980/84), waarmee hij twee keer landskampioen wordt en de Europacupfinale voor bekerwinnaars speelt tegen Barcelona. Hij verzamelt in die periode vijf caps bij de Rode Duivels. Na het omkoopschandaal met Waterschei wijkt Daerden uit naar Roda JC in Nederland. Daar blijft hij twee seizoenen. Terug in België voetbalt hij nog voor twee clubs : Beerschot en Germinal Ekeren, waar hij zijn spelerscarrière in 1992 beëindigt.

Bij SK Beveren kan hij onmiddellijk als trainer op het hoogste niveau aan de slag. Na drie seizoenen wordt de samenwerking niet verlengd en voor het eerst heeft Daerden geen club wanneer het nieuwe seizoen begint. Als hoofdtrainer is hij nadien nooit nog langer dan één seizoen ergens aan de slag. Alleen bij RC Genk blijft hij bijna drie jaar, maar dan als assistent. Eén keer kent Daerden de luxe dat hij een nieuw contractvoorstel naast zich neerlegt : in 1996 haalt Standard hem weg uit Lommel. In Luik kent hij – met de Brazilianen van het opgedoekte Seraing – een begenadigde competitiestart, maar halfweg vertrekt een aantal spelers en de trainer voelt dat het vertrouwen op is. Begin februari al tekent hij voor Lierse, dat uiteindelijk landskampioen wordt onder Erik Gerets en vervolgens zijn beste spelers met lede ogen ziet vertrekken, zonder dat er waardige vervangers aangetrokken worden. Lierse pakt één puntje in de Champions League en wordt zevende in het kampioenschap. Daerden is er dan al niet meer bij.

In het kader van het behalen van het Nederlandse trainersdiploma loopt hij dan enkele maanden stage bij zijn ex-club Roda JC, waar Sef Vergoossen trainer is. In december volgt hij bij Lommel Lei Clijsters op, waar hij precies een jaar later zelf ook mag opkrassen. Na een half jaar zonder werk steekt hij opnieuw de grens met Nederland over en wordt hoofdtrainer van Eindhoven VV, in de eerste divisie. De samenwerking met PSV, getraind door zijn vriend Gerets, komt niet van de grond en Daerden gaat in op de vraag van Vergoossen om zijn assistent te worden in Genk. De laatste twee jaar was hij telkens werkloos bij het begin van het seizoen.

TRAINERSLOOPBAAN

1992/95 Beveren

1995/96 Lommel (volgt in september Vic Hermans op)

1996/97 Standard

1997/98 Lierse (ontslagen in april)

1998/99 Lommel (volgt in december Lei Clijsters op)

1999/00 Lommel (ontslagen in december)

2000/01 VV Eindhoven

2001/04 RC Genk (assistent van Sef Vergoossen, samen ontslagen in april)

2004/05 Bergen (volgt in oktober Sergio Brio op, wordt zelf ontslagen in april)

2005/06 Germinal Beerschot (volgt in oktober Marc Brys op)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content