Normaal gezien had Rijsel in de derde voorronde van de Champions League weinig te vrezen van Rabotnicki Skopje, de Macedonische landskampioen die eerder Dudelange en Debrecen uitschakelde. Maar hoewel het team van PeterOdemwingie en KevinMirallas, die allebei in de tweede helft invielen, de hele wedstrijd domineerde, duurde het tot de zestigste minuut eer het doelman Tome Pacovski kon verschalken. Dat was dan nog dankzij een owngoal van Zoran Jovanovski. Daarna verdubbelde Kader Keita na een domme penaltyfout de score vanop de stip en legde Nicolas Fauvergue de eindstand vast op 3-0. Gezien de zwakte van de tegenstander ligt voor Rijsel de weg naar de Champions League dus breed open. “Thuis spelen de Macedoniërs echter heel anders”, waarschuwt coach Claude Puel, die het vel van de beer niet wil verkopen voor hij geschoten is. “Ze spelen sneller naar voor, terwijl ze bij ons duidelijk gekomen waren met de bedoeling om de 0-0 te houden. We hadden met ruimer verschil kunnen winnen.

“Iedereen heeft het over de zwakke tegenstand, maar ik denk dat we ook tegen een beter team resultaat zouden geboekt hebben”, geeft Mathieu Chalmé aan. “We hebben hard gewerkt in de voorbereiding met de bedoeling om in de competitie een goede start te nemen en ons te kwalificeren voor de poulewedstrijden van de Champions League, waarvoor we vorig seizoen de smaak te pakken kregen.”

Die poulewedstrijden zal Rijsel niet langer in het Stade de France spelen, want dat wordt nu weer opgeëist voor spektakels zoals motorcrosswedstrijden en een evocatie van Ben Hur, maar wel in het Félix Bollaert-stadion van Lens. “Van de ene kant is dat dichterbij voor onze supporters”, zegt de jonge Nicolas Fauvergue, die erg blij is dat hij is opgeroepen voor het Franse beloftenteam, “maar van de andere kant is het toch wat frustrerend te moeten uitwijken naar het stadion van onze grote regionale rivaal. Toch moeten we het bestuur van Lens ook dankbaar zijn voor zijn gastvrijheid.”

Drie jaar geleden verliet Rijsel het Grimonprez-Jooris stadion om – voorlopig, zo werd gedacht – onderdak te vinden in het Stadium van Villeneuve-d’Ascq. Van een nieuw stadion is ondertussen nog steeds geen sprake. Woensdagavond stond er veel op het spel maar van de sfeer van de grote Europese voetbalavonden was weinig te merken. “Een Europese stad moet ook een Europees stadion hebben”, riepen de supporters.

Tosin Dosunmu (Nancy, ex-Westerlo en Germinal) en Grégory Pujol(Sedan, ex-Anderlecht) scoorden hun eerste doelpunt van het seizoen.

Jeremie Njock (ex-Mons) maakte zijn eerste goal voor Brest, maar zijn ploeg verloor wel met 4-2 tegen Bastia. Brest haalde maar één punt in vier wedstrijden. Yannick Zambernardi(ex-La Louvière), die momenteel voor Istres speelt, maakte een owngoal. Arthur Boka(ex-Beveren) scoorde voor Straatsburg zowel via een vrije trap als via een rechtstreeks ingetrapte hoekschop.

Julien Faubert (Bordeaux) is de nieuwste speler in de selectie van de nationale ploeg voor de vriendschappelijke wedstrijd in Bosnië. Patrick Vieirawerd aangeduid als de nieuwe aanvoerder. Dat is logisch aangezien hij al vóór de terugkeer van Zinedine Zidane de kapiteinsband droeg. Lilian Thuram en Claude Makelele werden niet opgeroepen omdat ze nog over hun toekomst als international nadenken. Ook Fabien Barthezzit niet in de selectie. Hij kondigde aan dat hij wil voortdoen, maar hij zit voorlopig nog steeds zonder club.

Zinédine Zidane is volgens een peiling van Journal du dimanche nog steeds de meest geliefde Fransman.

Christophe Revault (Toulouse) staat bovenaan de lijst om bij Rennes de naar Manchester City vertrokken Andreas Isaksson op te volgen. Vandaar dat de naam van Fabien Barthezopnieuw circuleert bij Toulouse.

Benoit Cauet (37), die actief was bij het Zwitserse Sion, hangt zijn schoenen aan de haak. Eerder speelde hij voor PSG, Caen, Nantes, Marseille en Inter.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content