Thomas Bricmont

Grenoble mag zich al opmaken voor degradatie.

De puntenloze rode lantaarn in de Ligue 1, lijkt goed op weg om Manchester United te evenaren. Hoezo? In het seizoen 1931/32 verloren de Red Devils, nu een van de succesrijkste teams ter wereld, immers twaalf keer op rij. En aangezien Grenoble na elf opeenvolgende nederlagen op de 12e speeldag op bezoek moet bij het verrassend sterk spelende AS Monaco, 3e in de stand, lijkt het vast te staan dat het straks een plaatsje krijgt in de Europese voetbalstatistieken. De 11e nederlaag op rij – vorige zaterdag op het veld van Rijsel – was alvast goed voor een evenaring van het uit 1933/34 daterende Franse nationale record van de Cercle Athlétique de Paris. Al sinds de 7e speeldag had het team ook het record van de slechtste competitiestart in de Franse eerste klasse op zak.

Hoe kan dat bij een team dat vorig seizoen met een 13e plaats gemakkelijk het behoud verzekerde? Misschien is er wel wat pech mee gemoeid, maar vooral het schrijnend gebrek aan scorend vermogen speelt de ploeg parten. Ook vorig seizoen trof Grenoble in 38 duels slechts 24 keer raak. Het was toen een primeur dat een team met zo’n zwakke aanvalslinie niet degradeerde. Om het euvel te verhelpen trok Grenoble afgelopen zomer Danijel Ljuboja aan. De Serviër, die eerder aan de slag was bij Strasbourg en PSG en daarna in Duitsland bij VfB Stuttgart, Hamburger SV en VfL Wolfsburg, kan weinig worden verweten. Hij scoorde al 4 keer, meteen goed voor 80 procent van de totale doelpuntenproductie. Ondertussen slikte Grenoble wel 23 tegendoelpunten. Na de nieuwe ontgoocheling tegen Rijsel verwoordde doelman Ronan Le Crom het algemene gevoel: “We moeten ons stilaan beginnen voor te bereiden op tweede klasse.”

Meer dan ooit zit trainer MechaBazdarevic, die de promotie bewerkstelligde en over wie iedereen vorig seizoen vol lof was, op de wip. Het Japanse Index Corporation, sinds 2004 meerderheidsaandeelhouder, steunt hem wel publiekelijk, maar dat verandert niets aan zijn situatie. Bij een degradatie zouden de Japanners overigens wel eens kunnen afhaken.

Lyonspeler Sidney Govou werd in de nacht van donderdag op vrijdag nog maar eens betrapt op een nachtelijk uitje, iets waar de aanvaller de jongste tijd een patent op lijkt te hebben. Meteen mocht hij voor de derby tegen Saint-

Etienne zijn aanvoerdersband inleveren.

Mickaël Landreau maakte amper vier maanden nadat hij een zware knieblessure opliep, zijn wederoptreden in het doel van Rijsel. In de uitwedstrijd op het veld van Grenoble speelde hij zich meteen in de kijker met tal van geslaagde reddingen. Rode Duivel Eden Hazard speelde 90 minuten en kreeg geel.

Nadat eerder de kern van PSG last had van de Mexicaanse griep, moest nu Saint-Etienne in quarantaine. Ilan en keeper Jérémy Janot zijn de twee spelers die het H1N1-virus hebben.

De wegens de Mexicaanse griep uitgestelde heenwedstrijd Marseille-PSG zal wel degelijk plaats hebben vóór de terugwedstrijd. De match werd geprogrammeerd op 20 november, amper twee dagen na de WK-barrageduels tussen Frankrijk en Ierland. Het bestuur van Marseille uitte omwille van een te volle kalender eerst bezwaren tegen die datum, maar het slikte die naderhand weer in.

Frédéric Thiriez, de voorzitter van de Liga, antwoordde op de heftige kritiek na het uitstellen van de wedstrijd Marseille-PSG. “De gezondheid van de spelers heeft gewoon voorrang op de rest. Het zou verkeerd zijn me dat te verwijten.” Toch leek dat argument allerminst iedereen te overtuigen.

THOMAS BRICMONT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content