Walter Pandiani, de nieuwe goalgetter van Deportivo, heeft al een erg lange weg afgelegd.

Zijn debuut in het voetbal leek niet bepaald op de voorbode van een sprookjescarrière. Hij startte in 1995 bij de onbekende Uruguayaanse club Atlético Basanez. Als jong getrouwde vader volstond het schamele loon dat hij er verdiende niet eens om zijn familie mee te onderhouden. Zijn vader was kort voordien gestorven. Daardoor kreeg Walter zijn hele familie ten laste. Om toch voldoende brood op de plank te krijgen, kluste hij ’s nachts bij als veiligheidsagent, schilder en zelfs vuilnisman. Zonder zijn bed te zien vertrok hij daarna naar de club om te trainen. Uiteraard was het allemaal aartsmoeilijk. Maar zijn doorzettingsvermogen werd uiteindelijk beloond.

In 1999 werkte hij als postbode, maar dat belette hem niet voor zijn club vrij regelmatig aan het kanon te staan. Coach JavierRevetria van Peñarol had dat ook gezien en bood Pandiani een contract aan. Hij kon er tien keer meer verdienen dan bij zijn eerste club. De spits bedankte met veel goals en verkaste na twee en een half seizoen naar Deportivo. Op zijn palmares stond ondertussen een Uruguayaanse kampioenstitel. Maar hij was toen nog allesbehalve een vedette. Vooral in Spanje gaf hij zijn visitekaartje af. In drie jaar won hij eerst met La Coruña en daarna met Mallorca twee keer de Copa del Rey en twee keer de Spaanse supercup. Nadat hij dit seizoen naar Galicië is teruggekeerd, ontpopt hij zich alsmaar meer tot een goalgetter van formaat.

“Ik werd veel rijper”, verklaarde hij onlangs. “Bij mijn terugkeer had ik een goed gesprek met coach JavierIrureta. Daarbij hebben we alle problemen en meningsverschillen uitgepraat. Ik kreeg de zware erfenis om Roy Makaay te doen vergeten. Maar van uitdagingen ben ik niet bang : ik wil dit seizoen twintig keer scoren. Vorig seizoen had ik bij Mallorca de lat op vijftien goals gelegd.” (DDv)

INAKI SAEZ, verlengde na de kwalificatie van Spanje voor Euro 2004 zijn contract als bondscoach met twee jaar. Het loopt nu tot het WK van 2006 in Duitsland. Bondsvoorzitter AngelMariaVillar, herhaalde ondertussen nog eens dat hij het betreurt “dat er naar aanleiding van de barrageduels tegen Noorwegen zo’n grote druk op de schouders van de nationale trainer werd gelegd.” DIMITRIPITERMAN, de excentrieke Russische zakenman die aan het hoofd stond van Palamos en Racing Santander, een club waarbij hij nog steeds 25 procent van de aandelen in handen heeft, zou nu overwegen om Sporting Gijón over te kopen. (DDv)

TOPSCHUTTERS : 1. Ronaldo (Real Madrid) 9 goals ; 2. Mista (Valencia) 8 goals ; 3. F. Torres (Atlético), Pandiani (Dep. La Coruña) 7 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content