Na het beroep van Rusland tegen zijn schorsing door het WADA, staat volgende week een nieuwe spraakmakende zaak op de agenda van het Internationaal Sporttribunaal.

Tussen 8 en 16 november zal het TAS zich buigen over de zaak rond atletiekcoach Alberto Salazar en dokter Jeffrey Brown. Zij werden in oktober 2019 voor vier jaar geschorst na een onderzoek van het Amerikaanse Antidopingagentschap (USADA), dat zes jaar had geduurd.

Salazar werd geschorst omdat hij ‘dopingpraktijken had opgezet en gefaciliteerd’ als hoofdcoach van het Nike Oregon Project, een project dat langeafstandsatleten op weg hielp naar talloze medailles, maar dat werd opgedoekt in de nasleep van Salazars schorsing. Volgens USADA leverde de coach onder meer testosteron aan meerdere atleten. De 61-jarige Amerikaan zou ook geknoeid hebben met het dopingcontroleproces bij zijn atleten. Hij ontkende echter alle beschuldigingen en ging in beroep bij het TAS.

Geen enkele atleet van het Nike Oregon Project, onder anderen grote namen als de Brit Mo Farah en de Nederlandse Sifan Hassan, is tot dusver bestraft door het Wereldantidopingagentschap WADA. Nike blijft ook achter Salazar staan en betaalt zelfs zijn gerechtskosten.

De Amerikaanse coach ligt al lang onder vuur, al van sinds de BBC/ProPublica in 2015 uitpakten met een verhaal over zijn praktijken. Later werd dat ook beschreven in het USADA-rapport, en sinds kort ook in het ontluisterende boek Win At All Costs: Inside Nike Running and Its Culture of Deception van Matt Hart, dat zeer gedetailleerd het hele verhaal van het Nike Oregon Project reconstrueert.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content