Ik ben het meer dan kotsbeu om te moeten horen hoe schandalig het wel is wat er in Beveren gebeurt. ” Er zijn te veel buitenlanders die de jeugd hinderen.” Eerlijk gezegd, als ik moet kiezen tussen de Ivoriaanse balkunstenaars of het steriele voetbal van de Belgische jongeren, dan is mijn keuze snel gemaakt. Trouwens, Vleminckx en Lardenoit staan dicht bij het eerste elftal. Ze zijn alleen heel erg jong nog. Bovendien kunnen onze jongeren veel bijleren van de Ivorianen, zoals zowel Theunis als Wostijn al hebben gedaan. Trouwens, Beveren heeft de laatste jaren al meer dan genoeg jongeren gelanceerd.

Andere stelling : ” De supporters kunnen zich niet identificeren met die Ivorianen.” De fans al eens bezig gezien wanneer onze spelers hun kwaliteiten laten zien ? Zot worden ze, zot van opwinding en extase ! Wij zijn het beu saai en futloos Belgisch voetbal te zien. Zelfs al verliest Beveren, dan nog hebben we spektakel gezien. Maar er zijn te weinig fans ? Ten eerste : Beveren speelde in de heenronde maar acht (geen negen) thuiswedstrijden. Dus gemiddeld geen 4.100 fans maar wel 4.600. Akkoord, niet veel meer, maar we staan dan toch niet laatste.

Ten tweede : elke kleine club heeft het moeilijk om supporters te lokken. Enerzijds de schuld van een gebrekkige marketing en van de fankaart, maar ook al eens gedacht aan de invloed van de zogenaamd objectieve sportmedia ? Journalisten doen er alles aan om Beveren te brandmerken, te kleineren en te schandaliseren. Nu kijkt men alleen naar de kleur van de spelers. En ik die dacht dat journalisten voornamelijk links georiënteerd waren.

Voorbeelden ? “De Ivorianen worden uitgebuit.” “Mensenhandel.” Mag ik even verduidelijken dat de Ivorianen er alleen maar beter van worden ? Is het mensenhandel om mensen een kans op een carrière te geven ? Indien ja, dan zou ik als werkzoekende maar wat graag het slachtoffer worden van dergelijke ‘mensenhandelaar’. Wat is er mis mee om mensen geld te laten verdienen ? Als dat niet meer mag, kunnen we het hele voetbalgebeuren opdoeken. Hoeveel heeft Genk verdiend aan Sonck en Dagano ? Meer zelfs, hoe was Vaessen bezig over het feit dat de verkoop van Sonck nodig was om een extra ring op het stadion te zetten ? Geléúrd heeft hij met Sonck ! Is dat dan geen mensenhandel ? Ach nee, want bij Beveren gaat het om arme Afrikaantjes, die geen eigen mening hebben en beschermd moeten worden door de grote blanke wijze man. Volgens mij neigt dát naar imperialisme, kolonialisme en vooral racisme !

Dat Guillou zijn deel krijgt (30 %, en géén 70 zoals ‘kenner’ Polspoel zei), is niet meer dan logisch. Hij heeft alle investeringen gedaan (en doet dit nog altijd), heeft al die jongens (onder wie Aruna en Zokora) én leren voetballen, én een degelijke opvoeding gegeven met verantwoordelijkheidszin en zelfrespect. Wat zei Touré, het kleine arme Afrikaantje, over zijn zogezegde ‘floptransfer’ naar Metallurg ? “Denken jullie dat ik een klein kind ben, dat ik zelf niet kan kiezen ? En denken jullie dat België zoveel voorstelt ?” Wees gerust, Touré heeft bewust voor zijn nieuwe club gekozen. Maar nee, omdat het over Beveren én een Afrikaan gaat, is het véél logischer (en opwindender) om het tegenovergestelde te veronderstellen.

Trouwens, best wel interessant dat de media nu hij weggaat plots wél interesse hebben voor Touré. In Oekraïne kunnen ze een stervoetballer hopelijk nog wél waarderen, ook in de pers. Waarom zou de supporter van een kleine club nog respect hebben voor de Vlaamse voetbaljournalist, als die geen respect heeft voor de mindere goden in de competitie ? Kortom, hup hup naar de Freethiel voor sprankelend voetbal !

Een geërgerde, boze én gefrustreerde supporter van Beveren.

Philippe Daniëls, Beveren

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content