Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

DE TRAINER HARM VAN VELDHOVEN

We wisten dat het een moeilijk seizoen zou worden, omdat de financiën met het oog op de toekomst in de plooi worden gelegd en er daarom weinig werd en zal worden gedaan op de transfermarkt : het zou hard werken worden om hetzelfde niveau te halen en pakweg als tiende te eindigen. Er was wel een basis en een stabiliteit om op voort te bouwen, maar na een 1 op 18 heb ik moeten bijsturen. Bepaalde dragers haalden niet hetzelfde peil. De ploeg was bovendien uitgebalanceerd in functie van de kwaliteiten van Harold Meyssen, maar tegenstanders speelden daar gemakkelijk op in en we werden zeer kwetsbaar. We schakelden om met andere types, meer infiltrerende spelers. In een andere organisatie zijn we meteen punten beginnen te pakken en is er meer standvastigheid gekomen. In grote lijnen was het een positieve eerste ronde.

“Ik vind dat we het collectiever oppakken. Meer jongens nemen verantwoordelijkheid. Ik vond ons vooral beter in de omschakeling. Maar we kennen uiteraard ook onze beperkingen. In verdedigend opzicht is de onderlinge dekking al verbeterd, maar qua snelheid komen we geregeld in de problemen. Op het middenveld kunnen we nog vooruitgang boeken in het overnemen van posities en voorin moeten de automatismen in de specifieke afwerking wat verbeteren. Dat kan je pas uitwerken als het geraamte ook beter in elkaar klikt.

“Als we na Nieuwjaar bevestigen, moeten we ons geen zorgen maken. Maar als je ziet wíé er precies allemaal achter ons staat, mogen we eigenlijk op geen enkel moment gerust zijn… Belangrijk wordt de zaken nuchter te evalueren en elke week scherp te reageren op situaties. En : niet uit balans en in miserie te geraken door slechte betalingen of omkoopzaken. Dat kunnen wel eens de grootste problemen van de concurrenten zijn. Maar Cercle is natuurlijk niet de club om kapsones te krijgen, want we beschikken zeker niet over meer kwaliteit of een grotere kern. Ook wij zijn heel kwetsbaar, maar het is absoluut een voordeel dat je hier nog gezond en stap voor stap kunt werken. Als we scherp blijven werken, moeten we onderin kunnen wegblijven.” l

DARKO PIVALJEVIC

Speelde zijn beste eerste seizoenshelft sinds jaren, wellicht omdat hij eindelijk nog eens een volledige voorbereiding meemaakte. Kon teren op een betere conditionele basis, raakte minder snel geblesseerd, zat niet meer zo snel op zijn tandvlees en was doelgerichter in zijn acties.

statistiEKENPAULUS ROIHA

Francky Vandendriessche ging enkele keren opvallend in de fout. Vit Valenta kon zich door blessures nog niet doorzetten. Van Paulus Roiha en Harold Meyssen, intrinsiek top bij Cercle, werd meer verwacht, meer strijd en doorzettingsvermogen vooral in momenten dat de ploeg verzoop. GEBRUIKTE SPELERS : Boi (17), De Smet (13), De Wulf (15), Dekelver (16), Feys (1), Grondin (16), Jones (8), Masureel (9), Meyssen (15), Milosevic (8), Pinas (15), Pivaljevic (17), Roiha (11), Slovic (11), Svetlicic (16), Valenta (6), Van Mol (14), Vandenbussche (9), Vandendriessche (18).

DOELPUNTENMAKERS : Boi (3), De Smet (4), Dekelver (5), Meyssen (1), Milosevic (1), Pinas (3), Pivaljevic (4), Roiha (1), Valenta (1).

GELE KAARTEN : 31

RODE KAARTEN : 4

STRAFSCHOPPEN : 0 voor (0), 3 tegen (1).

HOEKSCHOPPEN : 78 voor, 93 tegen.

OVERTREDINGEN : 296 begaan, 298 tegen.

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘ALS JE ZIET Wíé ER ACHTER ONS STAAT, MOGEN WE OP GEEN ENKEL MOMENT GERUST ZIJN.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content