Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Everton strijdt voor een Europees ticket.

Tottenham heeft zijn Europees ticket al beet, na winst van de League Cup. Portsmouth en Cardiff strijden straks in de finale van de FA Cup nog om het hunne, zodat er maar één Europees ticket voor de UEFA Cup via de competitie te verdelen valt. De strijd daar wordt een duel tussen Everton en Aston Villa.

De tweede club van Liverpool is dus opnieuw bezig aan een uitstekend seizoen. De ploeg eindigde onder David Moyes al een keer vierde en vorig jaar zesde. Moyes, sinds 2002 aan het roer, is een man van continuïteit. Niet alleen qua uitslagen, al zaten er ook een paar mindere jaren tussen, maar hij laat spelers ook graag voor lange tijd bijtekenen. De laatste in de rij is de Zuid-Afrikaan Steven Pienaar, opgeleid bij Ajax en dit seizoen geleend van Borussia Dortmund. De offensieve middenvelder is volgens Moyes een van de spelers die Everton beter lieten voetballen. Eerder tekenden al Tonny Hibbert en Leon Osman bij tot 2012. Beide spelers komen uit de eigen jeugd, Everton geeft daar graag voorrang aan. Maar om écht de top te spelen gooit Moyes er een dikke vis, veelal een spits, bovenop. In januari 2005 betaalde hij een smak geld voor James Beattie (negen miljoen euro), in de zomer van 2006 gaf hij twaalf miljoen euro uit aan Andy Johnson en vorige zomer spendeerde hij zo’n zestien miljoen euro aan Aiyegbeni Yakubu. Met succes, want de Nigeriaan is dit seizoen in alle competities samen al goed voor negentien doelpunten.

Hoe groot de kloof met de top echter nog is, merk je naast de stand ook aan de duels met de top vier. Daar pakte Everton in zeven duels (zondag moet de ploeg nog naar Arsenal) maar één puntje, uit bij Chelsea. Het gat dichten kan alleen via de bouw van een nieuw stadion. Als alles goed gaat, komt dat er vanaf 2010 in Kirkby, een voorstad. Het gaat om een nieuwe tempel met 50.000 zitplaatsen. Het huidige Goodison Park telt er maar iets meer dan 40.000. Supermarktketen Tesco hangt aan het stadion een nieuwe vestiging vast en staat in voor een deel van de 300 miljoen euro bouwkosten. De rest zou komen van de verkoop van Goodison Park en sponsoring. De plannen stuiten nog op groot protest omdat men in de buurt op wedstrijddagen een verkeersinfarct vreest en er nog 71 bestaande woningen moeten worden platgegooid.

Alexander Hleb is op basis van videobeelden voor drie wedstrijden geschorst door de FA vanwege gewelddadig gedrag tegen Reading. Voor de Wit-Rus is het seizoen meteen ten einde. De middenvelder staat volgens de tabloids in de belangstelling van Inter. Binnen de ploeg is er ook discussie over het aanvoerderschap van William Gallas. Kolo Touré en CescFabregas zijn de nieuwe kandidaten.

De FA Youth Cup, fel begeerd in Engeland omdat het dé competitie is waar het jonge talent zich aan het grote publiek kan tonen, werd dit jaar gewonnen door Manchester City. Het klopte Chelsea, voor het eerst in 47 jaar, gespreid over twee wedstrijden met 4-2. De terugmatch werd voor 19.500 mensen gespeeld. In de winnende ploeg één Belg: centrale verdediger Dedryck Boyata, die werd opgeleid bij FC Brussels en al een jaar in Manchester vertoeft.

Tottenham betaalde 26 miljoen euro voor de Kroatische spelmaker Luka Modric (22) van Dinamo Zagreb.

Michael Ballack, tot dusver slechts vier keer aan het kanon voor Chelsea, scoorde zaterdag twee keer in de topper tegen Manchester United. Beide ploegen staan nu gelijk, maar United heeft een beter doelsaldo (+ 53 tegenover + 37)

Als tweedeklasser Cardiff City de Cup Final wint, mag het Europa in. Dat lijkt logisch maar is het niet: de ploeg van Robbie Fowler speelt in de Engelse competitie en neemt deel aan de Engelse beker, maar is geen lid van de Engelse FA, wel van de Wel-she FA. Maar omdat de ploeg, net als Wrexham of Swansea, niet deelneemt aan de Welshe voetbalcompetitie, konden ze niet Europees spelen. De UEFA maakte daar nu een uitzondering op. De Welshe FA vindt dat jammer, want zo kan ze haar eigen competitie niet sterker maken.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content