Bruno Govers

De 5-1 die Standard aan Anderlecht uitdeelde, is misschien niet de laatste klap die de Rouches aan de Brusselaars hebben verkocht. Amper waren de lichten op Sclessin immers gedoofd of Luciano D’Onofrio vloog naar Egypte om er te proberen Mahmoud Shikabala bij Zamalek los te weken. Juist, dé Egyptenaar waar Anderlecht deze zomer zo zijn zinnen op had gezet. Paars-wit ging zelfs tot bij de FIFA omdat de Egyptenaar voor vier seizoenen had getekend, maar stopte uiteindelijk elke juridische procedure. Anderlecht wilde twee miljoen euro betalen, Zamalek eiste het dubbele. Standard, nochtans in de affaire- Emad Meteb ook niet bijster succesvol, meent nu Zamalek wel te kunnen overtuigen. Zamalek is een sponsor kwijt en heeft geld nodig.

En wat wil nog een gerucht? Dat ook Jelle Van Damme op Luikse belangstelling mag rekenen. Dat zou pas hard aankomen in Brussel, waar ze Van Damme node missen. De middenvelder hoefde niet per se naar Engeland, maar stelde in ruil voor een contractverlenging nogal pittige financiële eisen. Een jaarsalaris van toen 600.000 euro wilde hij opgetild zien tot boven het miljoen. Dat is voor uitzonderingen, zoals Mbark Boussoufa (die een salaris heeft van ongeveer 1,3 miljoen euro). Van Damme kreeg het geld niet en verhuisde naar Engeland.

Met een budget van 35 miljoen euro kan Anderlecht zich geen al te dure spelersgroep veroorloven. Nu al bedraagt de salariskost ongeveer 55 procent van het inkomen, dat lag vroeger, toen Michel Verschueren nog de plak zwaaide, op 49 procent. Buitenlandse clubs zitten hoger, maar Anderlecht hanteert een marge, omdat er nog een pak andere kosten zijn. Zo is er de bouw van een oefencentrum in Neerpede (12 miljoen euro). Het Brusselse Gewest investeert vijf jaar lang 1 miljoen, maar de rest komt van de club. Die heeft ook verbouwingsplannen voor het stadion, wat op een eigen investering van 40 miljoen euro komt te staan.

Anderlecht rekende op deelneming aan de Champions League om het budget in evenwicht te brengen. Maar de laatste vier jaar lukte dat niet. In 2008 had Anderlecht, inmiddels een nv, daardoor een tekort van 3,8 miljoen euro, in 2009 eentje van 5,5 miljoen euro. Vandaar dat de speelruimte van Herman van Holsbeeck, dezer dagen kop van Jut voor de fans, beperkt is. Anderlecht wilde recent naast Shikabala ook MilanJovanovic, Simon Mignolet en Kevin De Bruyne, maar moest inbinden. Het ging voor andere namen, met een hoger risico. Voorlopig met minder rendement.

Zo kostte de Argentijn Pablo Chavarría ‘slechts’1,2 miljoen euro. Voorlopig is zijn inbreng nog zeer bescheiden, in Brussel zeggen ze dat hij net als Matías Suárez een lange aanpassingsperiode nodig heeft. De Amerikaan Sacha Kljestan zit dezer dagen meer in de tribune dan op de bank, laat staan dat hij het elftal haalt. Anderlecht is ook sterk op de Tsjechische markt: voor bijna 2,5 miljoen euro ( OndrejMazuch kostte 1,2 miljoen, LukásMarecek 800.000 en als Anderlecht de optie op JanLecjaks licht, zal dat voor ongeveer 500.000 euro zijn) heeft het een deel van de belofteploeg van Tsjechië onder contract. Maar ook dat zijn investeringen op termijn.

Ze willen in Brussel wel hogerop, maar bij gebrek aan geld is het nog investeren in de toekomst. Om echt financieel ruimte te hebben voor versterking, is een kwalificatie voor de Champions League (15 miljoen euro extra) nodig. Of moet er een dikke naam weg. En dan kijkt iedereen naar Romelu Lukaku. Die zou eenzelfde bedrag kunnen opbrengen. Hij is een serieuze appel voor de dorst.

BRUNO GOVERS

Het gerucht gaat dat ook Jelle Van Damme op Luikse belangstelling mag rekenen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content