D omenico Leone, voorzitter van Bergen, liet zich midden oktober 2006 in de Waalse pers ontvallen dat het aantrekken van trainer José Riga een van de beste ideeën is geweest die hij de afgelopen jaren gehad heeft. Nieuwkomer Bergen had toen met 11 punten op 21 een veelbelovende start van de competitie achter de rug. Maar ondertussen staan de Draken uit Henegouwen met een schamele 16 punten samen met Beveren, Brussels en Lokeren op de voorlaatste plaats. Coach José Riga zit nog altijd in het zadel, maar de grond onder zijn voeten wordt al wat warmer. Met de versterkingen Benjamin Nicaise (middenvelder bij de Franse tweedeklasser Amiens), Mohamed Aliyu Datti (spits op overschot bij Zulte Waregem) en Ilija Stolica (spits op overschot bij Sint-Truiden) hoopt de ‘Francky Dury van de Borinage’ zijn ploeg uit de degradatiezone te krijgen.

De bijna vijftigjarige Riga heeft bij Bergen heel wat krediet opgebouwd. Toen de Draken na het ontslag van de erg autoritaire Sergio Brio in oktober 2004 en ondanks de aanstelling van Jos Daerden toch naar de tweede klasse zakten, was het Riga die in het seizoen 2005/06 Bergen terug van de hel naar de hemel loodste. Hoewel het in een spannende slotfase maar net KVSK United kon afhouden, speelde het kampioen met attractief voetbal en een karrenvracht doelpunten. Bergen zou vlot meedraaien in de eerste klasse, zo werd toen gezegd en geschreven …

José Riga voetbalde zelf bij Haccourt in tweede provinciale en bij Visé in de derde klasse. Als trainer was hij actief bij Visé en Sprimont. Hij combineerde het trainerschap met een job als projectmanager bij AXA, waar hij aan het hoofd stond van een groep mensen met uiteenlopende profielen, een ervaring die hem ook in het voetbal van pas komt. In 2003 haalt Dominique D’Onofrio hem als voltijds hulptrainer naar Standard, wat het einde betekent van zijn carrière bij AXA. Sinds 2005 is hij dus trainer van Bergen.

De altijd charmante en beleefde Riga staat voor aanvallend voetbal op basis van balbezit. Hij houdt van techniek, beweging en snelheid van uitvoering. Hij steekt zijn bewondering voor José Mourinho dan ook niet onder stoelen of banken. Maar in Bergen zijn ze op dit moment niet gediend met champagnevoetbal. En dat beseft de realistische en perfectionistische coach maar al te goed. Met een thuiswedstrijd tegen directe concurrent Brussels en een uitwedstrijd naar Sint-Truiden staan onmiddellijk twee erg belangrijke wedstrijden op het programma. Ze eten in Bergen best een paar extra boterhammen met choco alvorens de terugronde aan te vatten …

STEVE VAN HERPE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content