Komend weekend wordt het feest in Bergen als ‘culturele hoofdstad van Europa’ opgestart, maar de plaatselijke voetbalclub viert niet mee. Het water staat Mons tot aan de lippen.

Het is half oktober en RAEC Mons neemt het thuis op tegen Seraing United. Voor de Waalse derby zijn amper 1571 toeschouwers opgedaagd. Op de shirts van de thuisploeg prijkt niet langer het embleem van de Vlaamse shirtsponsor Veranda’s Willems, die na de degradatie uit eerste klasse afhaakte. In afwachting van een nieuwe kandidaat staat het logo van Mons 2015 op de truitjes, verwijzend naar de festiviteiten die komend weekend worden opgestart in de stad die zich samen met het Tsjechische Pilsen een jaar lang Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen (www.mons2015.eu).

Er volgen expo’s, theater, dansvoorstellingen, muziek, literaire evenementen en gastronomische activiteiten, maar de kans is klein dat de bezoekers die een citytrip naar Bergen boeken ook afzakken naar Le Tondreau om er de plaatselijke tweedeklasser aan het werk te zien. Eind december lokte de topwedstrijd tegen KAS Eupen slechts 1600 toeschouwers. Dat is weinig in een stad met 93.000 inwoners, de negende grootste stad van het land, net na Brugge, Namen en Leuven, maar voor pakweg Mechelen. In december zakte een Tsjechische cameraploeg nog naar Le Tondreau af, omdat ze in Pilsen gehoord hadden dat de andere culturele hoofdstad weleens zonder voetbalclub zou kunnen vallen.

Vorig seizoen voetbalde Mons nog in de Jupiler Pro League. Na de degradatie behield het amper vijf spelers: Adrien Saussez, Jérémy Sapina, Daan Van Gijseghem, Vusumuzi Nyoni en de intussen naar Lierse vertrokken Brice Ntambwe.Na het ontslag van Dimitri Mbuyu werd de functie van technisch directeur niet ingevuld. Samen met manager Pierre François zocht de cel scouting (Didier Save, trainer Didier Beugnies,hulptrainer Laurent Demol,ondervoorzitter – en zoon van Domenico Romain Leone) spelers die nog voetbalhonger hadden. “We wilden weer enthousiasme en plezier op het veld zien, wat we vorig seizoen misten. Met Beugnies en Save hebben we opnieuw lokale verankering.” Op termijn moet ook de jeugdschool van Mons talenten laten doorstromen. Dat gebeurde de afgelopen tien jaar amper. De eersteklassejaren werden bijna uitsluitend met huurlingen uit andere oorden doorgebracht.

Tv-gelden

Met de contacten van Pierre François kon Mons vroeger dan voorzien de financiële parachute ontvangen die elke degradant bij de val naar tweede toebedeeld krijgt. Daarmee werden de schulden aangezuiverd, waarna Mons het avontuur in tweede klasse aanvatte met een budget van 2,5 miljoen euro. Daarbij moet elke euro twee keer omgedraaid worden. Domenico Leone is niet langer van plan om het maandelijkse tekort van 100.000 euro bij te passen terwijl hij in zijn bedrijven arbeiders moet ontslaan en laat het beleid over aan zijn zoon en vicevoorzitter Romain Leone, tevens gerechtigd correspondent. Die stelt vast wat zijn vader al wist: Mons leeft niet echt, er komt amper volk en er zijn te weinig sponsors. Gevolg: een budget dat niet in evenwicht is, met 3,3 miljoen euro uitgaven waar slechts 1,8 miljoen euro aan inkomsten tegenover staat. Voor dit seizoen zal het tekort waarschijnlijk 1,5 miljoen euro bedragen.

Tot vorig seizoen waren de relaties tussen club en stad ijzig. Weg was de tijd dat burgemeester Elio Di Rupo nog deel uitmaakte van het clubbestuur. Op 30 juni 2004 legde hij die functie neer.Sinds eind vorig seizoen probeert Pierre François, die beseft dat stad en club natuurlijke partners zijn, en dat een voetbalclub nooit kan voortbestaan als ze geïsoleerd leeft van de gemeenschap waarin ze zich bevindt, die banden weer aan te halen. De constructieve houding van François bracht alvast het stadiondossier opnieuw in beweging. “Daardoor kregen we toestemming tot afbraak van de oude tribunes drie en vier en de bouw van nieuwe tribunes”, zegt commercieel directeur en communicatieverantwoordelijke Gilles Barbera.”In 2015 volgt de afbouw van beide tribunes. Tijdens het seizoen 2015/16 wordt de nieuwe Tribune 3 achter het andere doel gebouwd. Kostprijs voor alle werken samen: 8,3 miljoen.” Van die kostprijs draagt de stad één derde. De rest wil Mons puren uit subsidies van het Waalse Gewest. De vierde tribune wordt pas gebouwd wanneer de club weer in eerste klasse voetbalt, waar ze sinds 2002 in totaal negen seizoenen verbleef en waar ze zo snel mogelijk weer naartoe wil. Dit jaar zal men echter al tevreden zijn met een plaats in de eindronde, aangezien tachtig procent van de spelerskern geen ervaring in tweede klasse heeft.

Alleen in eerste klasse valt tv-geld te rapen. Vandaar dat de club haar budget reduceerde en een niet al te dure kern samenstelde, ook omdat ze niets verdiende met uitgaande transfers. Pierre François: “Jérémy Perbet heeft ons niets meer opgebracht. Villarreal maakte geen euro winst door hem naar Basaksehir in Istanbul te transfereren. De overgang van Massimo Bruno van Anderlecht naar Salzburg leverde Mons wel nog 40.000 euro aan opleidingsvergoeding op.

De bus vol

Terwijl zaterdag het feest op gang wordt geschoten, voetbalt RAEC Mons op Roeselare. Op 27 november verkondigde voorzitter/eigenaar Domenico Leone,die al eerder aan de alarmbel had getrokken: “We hebben nog één maand om oplossingen te vinden. Zoniet wacht het failliet.” Eind december werd die deadline verschoven naar half januari, maar vorige week volgde de bevestiging dat het doek (nog) niet valt.

Intussen mobiliseert de Dragon Side zo veel mogelijk volk, maar zelfs een autobus vol krijgen voor een gemiddelde verplaatsing is al een probleem. Voor de match tegen Patro Eisden op 20 december trokken uiteindelijk 70 fans mee. Drie dagen eerder werd op de website nog een ultieme oproep gedaan: “Als we niet aan 35 man geraken, wordt de bus geannuleerd.” Voor de wedstrijd in Maasmechelen stapte algemeen directeur Pierre François de kleedkamer in met goed nieuws: de lonen voor december zouden de volgende dagen uitbetaald worden, zonder tussenkomst van Leone. Daardoor kreeg de club weer wat speling, ook al geldt er in januari een verbod op inkomende transfers. De reactie van Pierre François: “We waren toch niet van plan nieuwe spelers te halen.” ?

DOOR PIERRE BILIC EN GEERT FOUTRÉ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content