Vijf media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Mark Delire (RTBf-tv). Deze week is Gui Polspoel aan de beurt.

Viert Club de titel al komend weekend of wacht het nog een weekje ?

Gui Polspoel : “Een kloof van acht punten, dat kan niet meer mis gaan. Al zag je op Moeskroen weer die angst om te winnen, wat je ook vaak in tennis hebt bij wie 5-2 voorstaat en nog even moet serveren voor setwinst. Je weet dat je er dicht bij bent en je wil het té goed doen. Dat verstoort de intuïtie, die in voetbal toch belangrijk is. Het was een matige tot slechte wedstrijd van Club, maar wie slecht speelt en wint, wordt kampioen.”

Voortgaande op de prestatie in Westerlo krijg je de indruk dat Anderlecht Club een handje toesteekt.

“Tegen Standard speelde Anderlecht een van zijn beste wedstrijden, maar als je zag hoe slecht er tegen Westerlo verdedigd werd, dan kan dat alleen door gebrek aan scherpte en concentratie : ‘Ach, het is maar tegen Westerlo.’ Talent is meer dan wat je technisch kan met de bal. Anderlecht moet ophouden met denken dat een balletje hoog houden is waar talent om gaat.”

Op de betere momenten voetbalde Anderlecht beter dan Club in zijn goede dagen.

“Ook in de sterke eerste ronde speelde Club geen wedstrijden die in de herinnering blijven hangen. Anderzijds overkwam hen niet wat Anderlecht thuis tegen Oostende liet liggen. Laten we het erbij houden dat Anderlecht het Brugge niet lastig heeft gemaakt. Broos zegt dat het probleem bij Anderlecht niet opgelost raakt zolang je er de rotte appels niet uithaalt. Maar die ken je pas als je in de kleedkamer zit. Ik bedrijf niet graag journalistiek van horen zeggen. Ik hoop wel dat Anderlecht haalt wat het nodig heeft.”

Dat is ?

“Vrijdag zag je nog dat wanneer je op Zetterberg een mannetje zet, hij meteen vijftig procent van zijn mogelijkheden verliest en met hem het team dat hij moet bevoorraden. Met Zetterberg kan je de Champions League niet in, hoor.”

Baseggio zat vrijdag zelfs niet meer in de kern.

Vercauteren zei vrijdag dat hij al drie maanden op een reactie wacht, maar er nog geen zag. Hij speelt wel hoog spel : als dit spelletje mislukt, is dat voor de firma Anderlecht kapitaalsvernietiging. De voorbije drie jaar vertegenwoordigde Baseggio toch een kapitaal van om en bij de drie miljoen euro, maar wie zou nu nog iets voor hem betalen ? In het moderne voetbal volstaat het niet een goeie speler te zijn als je je taken op het veld niet uitvoert. Bij Club doen ze zelfs niets anders dan de mouwen opstropen en in de handen spuwen.”

Waar dankt Club de titel aan ?

“Niet aan één of ander individu, al hebben ze met Butina nu wel een keeper die punten pakt. Ik zag ook een heel sterk seizoen van Gert Verheyen. Weet je wat het is met Club ? Als het wat minder gaat, kunnen ze altijd overschakelen naar powerplay. Ophouden met voetballen en pressen, de tegenstander doodknijpen. Ik vind het sterk wat Sollied doet, die is niet te beroerd om spelers met naam als internationals Clement en De Cock wekenlang naast de ploeg te zetten zonder dat hij daar de gevolgen van voelt. Niemand is bij Club zeker van zijn positie. Sollied heeft zich bij Club een aureool van onaantastbaarheid aangemeten. Als de spelers hem al beu zijn, merk je daar in elk geval niets van op het veld.”

Je verwacht dus niet dat hij bij Standard een nieuwe uitdaging vindt.

“Standard heeft niet voldoende armslag om hem weg te kopen. Het ziet ernaar uit dat Sollied volgend jaar nog bij Club werkt.”

Het ziet er ook naar uit dat Timmy Simons volgend jaar nog bij Club voetbalt. Hij verdient er meer dan Feyenoord wil betalen.

“Bij Feyenoord wordt hij nooit dé centrale man, wel een stukje van de puzzel die ze daar ineen aan het steken zijn. Als je een topper bent, kan je bij Ajax, Feyenoord en PSV wél het dubbele verdienen van wat de doorsneespelers er verdienen. Simons wordt daar niet binnengehaald als verlosser, terwijl hij dat bij Club wél is. Het is ook een honkvaste jongen, die je nooit luidop hoort praten over Duitsland of Engeland. Het is geen jongen van Bikkembergs-shirts, misschien heeft hij zelfs niet eens een blonde vrouw ( lacht).”

Bij Standard gaat Dominique D’Onofrio niet door als trainer.

“De familie D’Onofrio kennende denk ik niet dat hij met die uitspraak zijn broer verrast. Waarschijnlijk ligt er bij Standard een scenario klaar voor de opvolging. Misschien kan Dominique via de connecties van zijn broer ergens in Portugal terecht, dan is dit het uitgelezen moment om zijn naam ten gelde te maken. Hij moet die kans nu pakken voor hij definitief in de Belgische mallemolen terechtkomt en op een dag moet hopen trainer te kunnen worden van Bergen of zo. Dominique D’Onofrio heeft dit jaar toch een ploeg neergezet die constant presteert. Of hij een goeie trainer is, weet ik niet. Besliste hij zelf om te stoppen met te pas en te onpas de buitenspelval open te trekken en allemaal blind naar voren te stormen ? Ik hoor dat hij daar niet voor koos. Wie dan wel ? Feit is dat de onmiddellijke toekomst er voor Standard goed uitziet. Ze moeten voor één keer ook niet verkopen. Zelfs Conceiçao overweegt om nog een jaar te blijven. Het volgende seizoen van Standard is er één om te oogsten.”

Genk liet weer een steek vallen, tegen Oostende.

“Mist Genk Europees voetbal, dan is dat een enorme opdoffer in het succesverhaal. Ik hoor al eens fluitconcerten : het zit niet meer goed tussen Genk en zijn publiek. Het is dit jaar ook nooit rustig geweest bij Genk. Ik weet ook niet wat er in het contract van Vandereycken staat : moet hij Europees voetbal halen of gewoon vierde eindigen ? Als er een buitendeur kan worden opengezet om hem weg te krijgen, zullen ze niet aarzelen.”

Brussels won en er zijn geen spelers ontslagen.

Johan Vermeersch praat als iemand die de pedalen volledig kwijt is. Zoals hij in de pers op zijn spelers inhakte, zo durft hij op de bouwwerf zijn personeel niet toe te spreken of de vakbond komt hem zoeken. Op de duur begint hij spoken te zien. Als je zo veel macht naar je toe trekt, ben je niet gauw geneigd in de spiegel te kijken als het fout gaat. Als die groep vol saboteurs zit, wie heeft hen dan een paar maanden geleden aangetrokken ? Hij zal nu wel zeggen dat hij ze wakker heeft geschud, maar je kan ze evengoed zo verlammen dat niemand nog iets durft te ondernemen. Ik gun Brussels het behoud wel, met een mooi project met achtduizend jeugdspelers en een samenwerkingsakkoord met de Brusselse clubs.”

Wie zakt ?

“Ik had meer verwacht van Bergen, maar ik denk dat die dood zijn door een gebrek aan lijn. Met nieuwjaar tien nieuwe spelers, nu een trainer ontslagen na een zege : zelden zag ik dat. Zoals Daerden daar na nieuwjaar van start ging, dacht ik dat ze snel uit de degradatiezone zouden komen, maar volgens mij is Bergen nu veroordeeld. Is Oostende wel leefbaar in eerste klasse, vraag ik me af, zeker als je ziet dat Club al een paar jaar met succes aan publieksuitbreiding werkt. Ook al gebeurt dat aan lage abonnementstarieven : je haalt de mensen wel naar je stadion.”

Vandaag wordt in principe het tv-contract toegekend. Verwacht je grote verschuivingen ?

“Ik verwacht dat er flink meer betaald zal worden dan voorheen. Niet tien procent meer, maar een hele hap. Op zich zou de injectie van vers kapitaal een goede zaak zijn voor het Belgisch voetbal. Alleen houd ik mijn hart vast als ik zie dat die voorzitters die zich de laatste maanden zo zot gedragen plots een zak geld cadeau zullen krijgen. Ik durf er niet aan denken wat ze daarmee gaan doen.”

Geert Foutré

‘Met Zetterberg kan je de Champions League niet in, hoor.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content