Bergen legde tot nog toe een mooi parcours af in play-off 2. Het staat aan de leiding in zijn poule en droomt al van Europees voetbal. Maar wat zouden daarvan de gevolgen zijn?

Het zag ernaar uit dat het een rustig seizoenseinde zou worden voor RAEC Bergen, maar de jongens van Enzo Scifo doen het in play-off 2 beter dan verwacht en staan momenteel op kop in hun poule. Er wordt zelfs al voorzichtig gedacht aan een Europees avontuur. Maar dat heeft zo zijn consequenties.

PO2 als testlab

Scifo kan in ideale omstandigheden werken. Zijn team kan zonder druk spelen tegen tegenstanders die zich voor een keer eens niet ingraven maar gewoon vrijuit voetballen. En wat meer is, Scifo weet dat hij nagenoeg op zijn voltallige spelerskern zal kunnen rekenen voor volgend seizoen. Bergen lijkt al volop bezig met de voorbereiding daarop. Slechts vier spelers zijn einde contract en dat zijn dan nog niet eens allemaal kernspelers. SiebeBlondelle is eind juni een vrije speler en Bergen besloot om zijn contract niet te verlengen. Daouda Mbow is dan weer geleend van Marseille, maar gezien het geringe aantal speelminuten dat hij kreeg, zal ook hij volgend seizoen niet meer in Bergen spelen. PeterFranquart werd geleend bij Lille en speelt wel vaak mee. Bergen zou hem dus maar wat graag houden. Probleemgeval in deze is vooral IbouSawaneh. De stijlrijke spits staat immers nog steeds op de loonlijst van KV Kortrijk. Bergen wil Ibou best inlijven, maar is niet bereid de gevraagde transfersom te betalen en ook het loon dat de spits bij KVK vangt, kan Bergen hem niet bieden.

Slecht voor de financiën

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn dankzij de goede prestaties in PO2? Als we het financiële plaatje er even bijnemen blijkt het tegendeel waar. “Die play-offs kosten ons veel geld”, erkent algemeen directeur AlainLommers. “De inkomsten zijn minimaal, zeker als je weet dat onze abonnees de play-offwedstrijden gratis mogen bijwonen. Tegen Beerschot waren er 3200 supporters en daarvan waren er maar liefst 2700 abonnees, dus slechts 500 betalende toeschouwers. De winstpremies blijven daarentegen dezelfde als in de reguliere competitie. Als je ziet dat er in PO1 al minder interesse van de fans is, dan is het logisch dat dat in PO2 zeker het geval is. Er is natuurlijk ook niet veel meer aan voor de supporters. Op dat ene Europese ticket na valt er niets te winnen. We waren vorig jaar al tegen die formule en na onze eerste kennismaking met de play-offs zijn we er nog meer tegen.”

Ondanks de weinige inkomsten zou Bergen het budget (5,5 miljoen euro) toch rond moeten krijgen. Volgend seizoen willen de Draken dat budget optrekken naar 6 of 6,5 miljoen euro. Die stijging wordt (deels) verklaard door de extra uitgaven voor nieuwe jeugdtrainers en de verdere professionalisering van de A-kern, door onder meer het aantrekken van een voedingsdeskundige en een voltijdse fysiektrainer.

Europa League in Gent

Bergen vroeg al een Europese licentie aan, maar moest daarvoor beloven dat het zou uitwijken naar een ander stadion. Het Stade Tondreau voldoet niet aan de UEFA-voorwaarden omdat het geen stoeltjes met rugleuning heeft. Er moest dus gezocht worden naar een uitwijkmogelijkheid voor de (eventuele) wedstrijden in de Europa League. Gelukkig kwam er al snel een akkoord met Gent uit de bus.

Dat het stadion van Bergen, waarvan de nieuwe tribunes uit 2004 en 2008 dateren, niet conform de UEFA-regels is, legt Lommers als volgt uit: “De ene keer zegt de UEFA dat er stoeltjes met rugleuning moeten zijn, de volgende keer hoeft het weer niet meer en niet veel later is het wederom verplicht. Als je de regels om de haverklap verandert, wordt het moeilijk om steeds aan alle criteria te voldoen.”

Gesteld dat Bergen zich weet te kwalificeren voor Europees voetbal, dan zal het al in juli aan de bak moeten. De kans is groot dat de Draken dan een verre verplaatsing voor de kiezen krijgen en twee wedstrijden waarvan de recette weinig tot niets voorstelt. HermanWijnants gaf eerder al aan dat het recente Europese avontuur Westerlo niets opleverde. Daarom ziet Alain Lommers een eventueel Europees verhaal vooral als een soort van “opwaardering van de club”. Het trainingsschema van de ploeg zal niet aangepast worden aan de Europese wedstrijden. De trainingen zullen niet sneller hervat worden, zelfs niet als er in juli al Europees gespeeld zou moeten worden.

“Als we Europees voetbal mogen spelen, zou dat alleen maar goed nieuws zijn,” zegt Lommers, “maar stress is er niet in de club. Die was er alleen toen we tijdens de reguliere competitie nog het behoud moesten zien te verzekeren. In play-off 2 is het leuk voetballen. Je merkt dat aan de spelers: ze zijn ontspannen, lachen veel meer dan in de competitie en spelen de bal goed rond. Het lijken soms wel vriendschappelijke wedstrijdjes.”

Perbet tevreden

Topschutter Jérémy Perbet liep na het einde van de reguliere competitie te mokken dat het niet eerlijk was dat hij minder wedstrijden zou spelen dan de spitsen in PO1. PO1 telt immers tien wedstrijden, terwijl er in PO2 maar zes wedstrijden te spelen zijn. Nu ja, als Bergen zijn poule wint, moet het twee extra wedstrijden spelen en als het ook die wint, volgen er nog twee wedstrijden om te beslissen over de Europese kwalificatie. Perbet zal dan evenveel wedstrijden gespeeld hebben als eender welke andere goalgetter in de competitie. En hij heeft dan nog het voordeel dat hij zijn wedstrijden tegen de zwakkere teams kan spelen, wat het scoren er alleen maar makkelijker op zou moeten maken.

De kans is dus groot dat hij nog een paar goaltjes meepikt om zo zijn totaal aan te dikken tot wie weet wel (meer dan) dertig stuks in totaal. Dat kan tellen als visitekaartje. Wat een mogelijke transfer van Perbet betreft, zeggen ze bij Bergen nog steeds hetzelfde: “We willen hem zo lang mogelijk houden, maar als er een goed bod komt, zullen we daar uiteraard over praten.” De Franse goaltjesdief heeft in ieder geval nog een contract voor drie jaar.

Nieuw stadion

Wat Bergen dit seizoen ook duidelijk is geworden, is dat de degradatie van (het intussen alweer gepromoveerde) Charleroi hen niets heeft opgeleverd. Geen nieuwe sponsors en geen extra toeschouwers. Lommers ziet bijgevolg alleen maar voordelen in de promotie van de Zebra’s: “We zijn dan zeker van één extra grote recette en we zullen er tijdens de vergaderingen van de Pro League weer een tikje minder eenzaam bij zitten als Waalse club.”

Wanneer het (ver)nieuw(d)e stadion ter sprake komt, begint Domenico Leone onrustig heen en weer te schuifelen op zijn stoel. De voorzitter uitte al meermaals zijn ongenoegen: hij vergeleek het stadion met de situatie in Sarajevo en dreigde ermee te stoppen als er niet snel twee nieuwe tribunes komen om het stadion af te werken. Sinds kort ziet het er ook echt naar uit dat er iets zal gebeuren. De stad Bergen, die eigenaar van het stadion is, heeft enkele architecten aangesteld om de onafgewerkte tribunes vorm te geven. Zodra de plannen ook goedgekeurd worden, zal er een subsidieaanvraag worden ingediend. Het is immers de bedoeling dat zo’n zestig procent door het Waalse gewest gefinancierd zal worden. Alain Lommers verwacht dat de werken begin 2013 van start zullen gaan. In september 2013 zouden die werken dan afgerond moeten zijn. Het spreekt voor zich dat de bouw van de tribune achter de goal snel zou moeten volgen. Bergen zou dan in 2015, niet toevallig het jaar waarin de stad de titel van Europese Cultuurhoofdstad mag dragen, in een vernieuwd stadion met 12.000 plaatsen kunnen spelen.

DOOR PIERRE DANVOYE – BEELDEN: IMAGEGLOBE

Een vernieuwd stadion in 2015 is niet langer een droom, maar een realiteit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content