Ik vond het, zoals wel meerdere keren sinds het vertrek van Robert Waseige als bondscoach en het stoppen van Marc Wilmots als international, ronduit slecht ! We speelden weer heerlijk tam en zonder hart voor ons vaderland. Ik en vele anderen samen met mij storen ons enorm aan het gebrek aan inzet en de opstelling.

Als ik naar de ploegopstelling van de cruciale EK-kwalificatiewestrijd tegen Polen kijk, kan ik zo opsommen waar het verkeerd gaat : Carl Hoefkens is hoegenaamd geen rechtsachter zoals bijvoorbeeld Hans Cornelis van RC Genk. Philippe Léonard speelt niet bij Feyenoord, maar mag van onze bondscoach René Vandereycken nog wat lekker meehuppelen in de basis van ons nationaal elftal. Bart Goor is helemaal uit vorm, maar wordt ook opgeroepen als de zogenaamde leider van het elftal. Ik heb ook niets tegen Emile Mpenza en de competitie in Qatar waar hij tegenwoordig speelt. Alleen : hem op dit moment oproepen is onaanvaardbaar. De coach klaagt dan : “Ik heb weinig keus”, maar België loopt over van jong talent en mannen met een vechtersmentaliteit. Daar wordt echter niet naar gekeken. Onze verantwoordelijken concentreren zich alleen op zogenaamde vedetten die in een grote buitenlandse competitie spelen of soms ook niet spelen.

Als ik zie hoe een Daniel Van Buyten wekelijks speelt bij het grote Bayern München en hoe hij zit te krabben bij onze nationale trots, dan stel ik me toch logischerwijze vragen. Gooi die vedetten, die geld verdienen als slijk en zich niet volledig geven voor de ploeg, er gewoon uit. Pak het aan met een echte ploeg. Daarmee bedoel ik : StijnStijnen (of LoganBailly) in het doel, Hans Cornelis, ThomasVermaelen, Philippe Clement (of Birger Maertens), Sébastien Pocognoli en Pieterjan Monteyne van rechts naar links in de verdeging, op het middenveld spelers als Timmy Simons, WouterVrancken, Wim De Decker, ThomasChatelle. Desnoods kan je zelfs een Yves Vanderhaeghe oproepen, als hij weer speelt bij Anderlecht. Vooraan zou ik opteren voor jonge spelers, zoals Kevin Vandenbergh als doelpuntenmaker en een JeanvionYulu-Matondo als ideale bliksemafleider.

Beste bondscoach, doe er alstublieft iets aan. Want wat we zagen tegen Polen, was niet meer om aan te zien. Ik zou graag, zoals zovele landgenoten, weer fier willen zijn op onze Rode Duivels. Jammer genoeg is dat op dit moment niet mogelijk.

KOEN MISPELTERS, MUIZEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content