Door het feit dat de top vijf van de eerste klasse en dé twee traditieploegen uit de tweede klasse nog in de kwartfinales zaten, heeft de beker van België een nieuw elan gekregen. Maar daar mag het niet bij blijven. Deze jaargang moet een uitgelezen moment zijn om eens na te denken hoe succes in de toekomst verzekerd kan worden, ook als de omstandigheden anders zouden zijn, bijvoorbeeld : als slechts twee ploegen uit de top vijf en pakweg Virton en Tubeke in de kwartfinales zitten. Twee maatregelen zou ik daarbij onmiddellijk invoeren.

Eén : schaf liever vandaag nog dan morgen het systeem van heen- en terugwedstrijden af en laat alles in één match beslissen. Dat geeft een bijkomend pigment aan bekerwedstrijden en verhoogt de spankracht enorm. Geen enkele club mag met die rechtstreekse uitschakeling problemen hebben : je hebt een kans op twee dat je thuis mag spelen en bovendien sluit je voor topploegen overbelasting van de agenda uit. Je kan ook niet drie keer in tien dagen Anderlecht tegen Genk krijgen.

Twee : laat clubs uit een lagere afdeling altijd thuis spelen zoals het in Duitsland al jarenlang traditie is. Aangezien men daar sowieso alles in één wedstrijd speelt, gaan vele ploegen uit de Bundesliga onderuit tegen ploegen uit lagere reeksen en dat maakt de beker zo mooi. Mindere goden in een superdag die de groten een voetje kunnen lichten, dat is toch de charme die bekervoetbal zou moeten uitstralen. Zou KV Mechelen op Germinal Beerschot en op Zulte Waregem gestunt hebben ? En Kortrijk bij Brussels en STVV ?

Tweedeklassers die niet over een geschikte accommodatie beschikken of een burgemeester hebben die weigert om een topclub te ontvangen, zouden dan moeten uitwijken naar een ander, nabijgelegen stadion. Wat zeker verboden moet worden, is het thuisvoordeel verkopen, want dat lijkt meer op koehandel dan op voetbal. In een bekercompetitie wordt men verondersteld zijn sportieve kansen te verdedigen en niet in eerste instantie aan het geld te denken. Zo is het totaal niet te begrijpen dat Eupen in deze bekercampagne zijn thuisvoordeel verkocht aan buur Standard. Wat is het verschil tussen zesduizend man in het eigen knusse stadion voor een derby waar nog jaren over gesproken wordt en tienduizend man op Sclessin waar die sfeer nooit geëvenaard kan worden ? Waar zit het sportieve element dan nog ? Het is alleen maar toe te juichen dat Eupen die match met 6-1 verliest. Het had voor mijn part 12-1 mogen zijn, zodat er toch nog een reden zou zijn om die match te onthouden. Aan de bond om maatregelen te nemen. Ik zal aangenaam verrast zijn als dit snel gebeurt, áls er al iets gebeurt.

Gaëtan Englebert

PATRICK VAN HOECKE, MARIAKERKE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content