Beerschot stopt zijn samenwerking met Paul Beloy, die er sinds 2006 als communitymanager voor zorgde dat de club zijn sociale rol actief invulde. Beerschot kadert het vertrek van de in Kinshasa geboren oud-voetballer in een vernieuwing van zijn communitywerking, die tot nog toe ‘Downtown’ heette. De club zal eind juni de “accentverschuivingen” toelichten. Over het afscheid van Beloy zwijgt Beerschot, “vanwege de confidentialiteit werkgever-werknemer”.

“We verliezen een voortrekker”, reageert Guido Poppelier van Open Stadion, een vzw die clubs stimuleert om hun kracht aan te wenden ten voordele van de samenleving. Beloy werkte onder meer met geld van Open Stadion. “Paul slaagde erin”, aldus Poppelier, “een interactie op gang te brengen tussen Beerschot en plaatselijke jongeren, die taken kregen in de club. Hij ontwikkelde ook de ‘Downtown Academy’, die elke woensdag zorgde voor begeleid pleintjesvoetbal. Vooral op het vlak van diversiteit was zijn werk baanbrekend. We zijn nu benieuwd naar de nieuwe invulling van Beerschot. Paul legde de lat alvast hoog en het zou zonde zijn om weg te gooien wat hij opbouwde.”

Beloy zelf verwijst naar een op 2 mei 2012 verschenen interview dat hij aan het weekblad Knack gaf: “Als je dat gelezen hebt, ben je nu niet verrast. En als je al eens als allochtoon rondgelopen zou hebben in deze maatschappij, zou dit je ook niet verrassen. Wat ik deed werd te groot, zei Patrick Vanoppen ( managing director van Beerschot, nvdr) – en dan heb ik het niet over het financiële plaatje, want Downtown kostte de club geen geld. Het is niet vanzelfsprekend dat allochtonen een positie hebben van waar ze iets kunnen veranderen. Onze maatschappij in het algemeen heeft daar problemen mee. Voor een aantal mensen is het vervelend om te moeten toegeven dat iets lukt. Ik maak dit ook dagelijks in het onderwijs mee. De integratie in onze maatschappij is nog niet in orde, ik ben het levende bewijs.”

Veel meer wil Beloy niet kwijt. “Het enige wat ik nog kan zeggen, is dat wat wij deden niet slecht was. Dit is spijtig voor mij, maar het zijn de partners met wie ik werkte die eventuele problemen gaan ondervinden. Het is aan hen om te reageren.”

DOOR KRISTOF DE RYCK

“Wat ik deed, werd te groot, zei Vanoppen.”

Paul Beloy

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content